22.7.09

Sa ne rugam impreuna cu Sfantul inchisorilor: Doamne, ia-mi libertatea care îmi robeşte sufletul şi dă-mi robia care-mi eliberează inima!

Condacul 3

Din Basarabia ai venit în Ţara mamă Valeriu, fiind izgonit de furia fiarei comuniste. Student la drept ai vrut să foloseşti dreptatea şi omeneşte să lupţi cu satana, sub pavăza Arhanghelului Mihail. Dar aruncat ai fost în închisoare, unde cu adevărat L-ai cunoscut pe-al nostru Soare, slăvindu-L: Aliluia!

Icosul 3

A fost condamnat fără să i se afle vreo vină omenească. Dar acolo, căutând mai vârtos pe Mângâietorul sufletelor, şi-a descoperit păcate ale minţii nesăvârşite cu fapta vreodată.

Drept aceea a rostit către fraţii săi de suferinţă: Trebuie să mărturisim tuturor greşelile colective ale trecutului; Sunt fericit că mor petru Hristos. Pentru aceea noi zicem:

Bucură-te, Sfânt al închisorilor comuniste;

Bucură-te, rugător neîncetat al lui Hristos;

Bucură-te, cel ce ai biruit suferinţele trupeşti;

Bucură-te, sprijinitor al celor căzuţi;

Bucură-te, preot mai înainte de preoţie;

Bucură-te, monah fără de legăminte;

Bucură-te, creştin desăvârşit;

Bucură-te, cel ce pe evreu de la moarte ai salvat ;

Bucură-te, cel ce pe gardieni îi îmblânzeai;

Bucură-te, propovăduitor al Evangheliei în temniţe;

Bucură-te, făcătorule de pace;

Bucură-te, Sfinte Valeriu între Sfinţi;

Bucuraţi-vă Sfinţilor martiri şi mărturisitori şi Sfintelor mărturisitoare ce-n temniţe sufletul neamului românesc aţi înviat!

(din Acatistul Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori şi ai Sfintelor Mărturisitoare din temniţele comuniste)




Corintul si Aiudul ( 2) si despre un fenomen care si-a aratat din nou adevarata fata la Aiud.

Cuviosul Serafim Rose spune in " Semnele sfarsitului lumii " :

" Din nou puteţi vedea cum discernământul ne îngăduie să apreciem alte fenomene neidentice cu fenomenele ortodoxe, care sunt lucruri noi. Când vă uitaţi la ele, vă miraţi de cum ar putea fi acestea. Este o atitudine obişnuită modelor intelectuale: circulă ceva printre oameni, toată lumea pune mâna pe acel ceva deoarece vremurile s-au copt pentru aceasta (...), iar apoi toată lumea începe să vorbească despre el şi astfel devine moda timpului. Nimeni nu ştie exact cum; doar că toţi erau gata pentru aceasta, şi, deodată, cineva îl remarcă, iar chestia începe să circule peste tot."


Ma gandesc daca "inteleptii" din spatele cortinei nu cumva l-au studiat pe Cuviosul Serafim Rose inainte de a lansa la timpul potrivit fenomenul de trista amintire. Trista, dar sa speram ca vindecatoare ! Partea buna consta si in aceea ca invatam sa ne intarim in iubire. Ceea ce a facut Sfantul Apostol Pavel cu desfranatul din Corint a facut-o din dragoste. In povestea noastra ( inceputa in articolul Corintul si Aiudul ) desfranarea nu inseamna curvia ! Este diferenta. Aici am avut in vedere lipsa de a te infrana de la bunatatile , nu trupesti, pe care ti le intind paganii si ereticii lumii acesteia, adica " mama vitrega". Si evident ca nu pot fi comparate cu faramiturile care cad de la ospatul Sfintilor Parinti. Noi sa ramanem cu aceste faramituri iar ei cu un soi de Codex Alimentarius !

Corintul si Aiudul

I Corinteni 4


1. Aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.

2. Iar, la iconomi, mai ales, se cere ca fiecare să fie aflat credincios.

3. Dar mie prea puţin îmi este că sunt judecat de voi sau de vreo omenească judecată de toată ziua; fiindcă nici eu nu mă judec pe mine însumi.

4. Căci nu mă ştiu vinovat cu nimic, dar nu întru aceasta m-am îndreptat. Cel care mă judecă pe mine este Domnul.

5. De aceea, nu judecaţi ceva înainte de vreme, până ce nu va veni Domnul, Care va lumina cele ascunse ale întunericului şi va vădi sfaturile inimilor. Şi atunci fiecare va avea de la Dumnezeu lauda.

6. Şi acestea, fraţilor, le-am zis ca despre mine şi despre Apollo, dar ele sunt pentru voi, ca să învăţaţi din pilda noastră, să nu treceţi peste ce e scris, ca să nu vă făliţi unul cu altul împotriva celuilalt.

7. Căci cine te deosebeşte pe tine? Şi ce ai, pe care să nu-l fi primit? Iar dacă l-ai primit, de ce te făleşti, ca şi cum nu l-ai fi primit?

8. Iată, sunteţi sătui; iată, v-aţi îmbogăţit; fără de noi aţi domnit, şi, măcar nu aţi domnit, ca şi noi să domnim împreună cu voi.

9. Căci mi se pare că Dumnezeu, pe noi, apostolii, ne-a arătat ca pe cei din urmă oameni, ca pe nişte osândiţi la moarte, fiindcă ne-am făcut privelişte lumii şi îngerilor şi oamenilor.

10. Noi suntem nebuni pentru Hristos; voi însă înţelepţi întru Hristos. Noi suntem slabi; voi însă sunteţi tari. Voi sunteţi întru slavă, iar noi suntem întru necinste!

11. Până în ceasul de acum flămânzim şi însetăm; suntem goi şi suntem pălmuiţi şi pribegim,

12. Şi ne ostenim, lucrând cu mâinile noastre. Ocărâţi fiind, binecuvântăm. Prigoniţi fiind, răbdăm.

13. Huliţi fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor, până astăzi.

14. Nu ca să vă ruşinez vă scriu acestea, ci ca să vă dojenesc, ca pe nişte copii ai mei iubiţi.

15. Căci de aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinţi. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos.

16. Deci, vă rog, să-mi fiţi mie următori, precum şi eu lui Hristos.

17. Pentru aceasta am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit şi credincios în Domnul. El vă va aduce aminte căile mele cele în Hristos Iisus, cum învăţ eu pretutindeni în toată Biserica.

18. Şi unii, crezând că n-am să mai vin la voi, s-au semeţit.

19. Dar eu voi veni la voi degrabă - dacă Domnul va voi - şi voi cunoaşte nu cuvântul celor ce s-au semeţit, ci puterea lor.

20. Căci împărăţia lui Dumnezeu nu stă în cuvânt, ci în putere.

21. Ce voiţi? Să vin la voi cu toiagul sau să vin cu dragoste şi cu duhul blândeţii?


Cred ca putem alatura Sfantului Apostol Pavel si celorlalti Apostoli pe Sfintii de la Aiud iar situatiei din Corint pe cea de la Aiud. Cine sunt inteleptii si cine joaca rolul desfranatului intelept si mult iubit de cei ce semeteau din Corint ? In ce consta desfranarea duhovniceasca ? Cine este mama vitrega in cazul nostru ? Cine este in cazul nostru Timotei, fiul iubit si credincios Domnului ? Ramane cititorului bine informat si de buna credinta sa descopere el insusi ! Recomandam si talcuirile Sf. Teofilact al Bulgariei la acest capitol din I Corinteni!

(Reflexiile nu-mi apartin, ele sunt ale unui frate ortodox, cu care sunt de acord in totalitate. Aceste ganduri au fost provocate de umilirea la care a fost supus smeritul Parinte Justin Parvu la Rapa Robilor din Aiud)

Claudiu Tarziu, acest Michael Jackson al ortodoxiei romanesti, nereusind operatia de albire, si-a luat nasul la purtare

Related Posts with Thumbnails