9.4.09

Mihail Saakaşvili: România ar trebui să fie liderul integrării europene la Marea Neagră

Romania ar trebui să devină liderul integrării europene a ţărilor din regiunea Mării Negre precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, a declarat pentru NewsIn preşedintele georgian Mihail Saakaşvili. "Am fost dintotdeauna uimit cat de bine se comportă Romania in politica externă. Nu am avut niciodată probleme, Romania a ştiut aproape instinctiv cum să acţioneze in cel mai bun mod pentru noi", a spus Saakaşvili.
Cu toate acestea, preşedintele georgian a recunoscut că mai sunt multe domenii in care potenţialul relaţiei bilaterale este "subutilizat".
"Cel mai scurt drum din Europa către China trece prin Romania şi Georgia. Noi avem o zonă economică liberă pe partea noastră şi acum suntem in curs de a dezvolta facilităţi similare portului Constanţa. Apoi avem toate aceste legături istorice şi interese politice care coincid", a exemplificat Saakaşvili.
"Romania ar trebui să devină liderul integrării europene pentru intreaga regiune a Mării Negre - Ucraina, Georgia, Moldova şi apoi Azerbaijan şi Armenia", a spus preşedintele georgian.
Intrebat cum vede acest rol de lider pentru vecinii săi, cand Romania se află in prezent in conflict diplomatic cu Republica Moldova, Saakaşvili a sugerat că această problemă este una minoră.
"Vocaţia europeană a Moldovei este ireversibilă, indiferent de ce se intamplă acum acolo. Pană şi Belarus se indreaptă ireversibil pe calea europeană. Rusia nu va fi un factor atat de important pe termen lung in Moldova, deşi acum este. Geografic, Rusia este un factor de zece ori mai mare in Georgia, nici nu se compară. Chiar dacă georgienii au o orientare mai clară (prooccidentală - n.r.), Moldova este favorizată puternic de geografie", a explicat preşedintele georgian.
Z.O.

Curentul: "Revoluţia" de la Chişinău a murit!

Sloganul „Jos Comuniştii!“ şi-a epuizat resursele, iar tinerii protestatari din stradă sunt deja dezavuaţi de „Opoziţie“. Protestele de la Chişinău sunt legitime pornind de la contestarea rezultatelor alegerilor şi de la fraudarea voturilor de către comunişti dar acum cei care le-au iniţiat prin declaraţii incendiare, liderii politici, s-au dezis de protestatari, după ce au scăpat lucrurile de sub control. Manifestaţiile de la Chişinău au devenit o afirmare a luptei pentru valorile naţionale şi românism, ceea ce nu convine nimănui, se pare. Cei trei lideri au „negociat“ umil ieri noapte cu Voronin, după cum rezultă dintr-o înregistrare video difuzată în cursul nopţii. S-a făcut remarcat „prezidenţiabilul“ Serafim Urechean, prin absenţa oricărui comentariu pe marginea situaţiei dramatice a tinerilor arestaţi.

De altfel, nici nu putea fi mulţumit de tinerii care au fluturat drapelul tricolor cu harta Romåniei Mari tocmai nomenclaturistul Urechean care a fost decorat cu Ordinul „Sfåntul Dumitru“ de gradul II, acordat de Alexii II, Patriarhul întregii Rusii, cu Ordinul „Serghii Radonejskii“ de gradul II, acordat tot de Patriarhul rus, Alexii II, în aprilie 2004. Mulţi ani membru al Guvernului, „opozantul“ de azi a votat toate hotărårile specifice guvernării antiromåneşti de la Chişinău. Nici celălalt „opozant“ de frunte, Vladimir Filat nu este departe de performanţele lui Urechean. Avånd la bază Şcoala superioară de Partid Leningrad a fost lansat în cariera politică de fostul maior KGB, Dumitru Diacov.

„Noii kaghebişti“ au căzut la pace cu „vechii kaghebişti“

În ce-l priveşte pe Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, şi unul dintre „negociatorii“ cu Voronin, a trecut ieri prin Piaţa centrală din Chişinău, unde se adunaseră un număr mult mai mic de protestatari şi a afirmat: „Nu este necesar ca lumea să stea în stradă pånă la epuizare“, cu alte cuvinte le-a indicat oamenilor să se ducă acasă, deoarece „între timp Opoziţia lucrează“.
În aceste zile au avut loc la Chişinău cele mai puternice proteste împotriva sistemului de tip sovietic care încă reţine Basarabia în ghearele ruseşti. La 7 aprilie 2009, la Chişinău s-a declanşat o adevărată revoltă populară împotriva fraudării de către comunişti a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Peste 30 de mii de tineri au manifestat în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului, luptåndu-se cu forţele de poliţie şi pătrunzånd în sediile Puterii politice.
Romånii basarabeni din Atena, Belgia şi Paris au ieşit şi ei în stradă, ieri, pentru a susţine idealurile tinerilor anticomunişti din Chişinău, protestele anticomuniste s-au extins şi în alte localităţi din Basarabia - Bălţi şi Ungheni, iar în plan internaţional grupuri de studenţi basarabeni din Romånia continuă manifestaţiile de suport în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Iaşi.
În faţa Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, s-a organizat o manifestaţie, în semn de solidaritate cu tinerii de la Chişinău care protestează împotriva falsificării rezultatelor scrutinului din 5 aprilie 2009 în favoarea comuniştilor.
Guvernarea comunistă a încercat iniţial izolarea Chişinăului de restul Basarabiei, şi stoparea grupurilor compacte de studenţi basarabeni şi ziariştii romåni şi străini la vama dintre Romånia şi Republica Moldova, însă ieri aceste măsuri au fost ridicate.

Rusia spune nu

„Vrem să atenţionăm opinia publică internaţională, OSCE-ul în special, să nu recunoască alegerile“, au declarat liderii organizaţiilor de studenţi basarabeni, ieri seara, în cadrul unui miting spontan desfăşurat la crucea de la Universitate. Ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a respins această idee, considerånd că apelurile de reconsiderare a alegerilor legislative din Moldova sunt „fără fundament“.
Lavrov a declarat că „Ministerul rus al Afacerilor Externe speră că bunul-simţ va triumfa şi că ordinea publică şi constituţională va fi reinstaurată în următoarele cåteva zile şi că alegerea cetăţenilor moldoveni va fi confirmată de toate forţele responsabile politic“.
Moldova este în momentul de faţă punctul de intersecţie al unor axe de putere aflate în interiorul Rusiei, care folosesc ca pe o pårghie Chişinăul, pentru a imprima o dinamică centripetă rebelilor CSI-ului sau unor ţări „nealiniate“, cum este Georgia. Pe de altă parte, tot în Moldova se joacă şi cartea definirii şi stabilizării frontierei geopolitice a fostului/ noului Imperiu Rus.
Serghei Lavrov a mai afirmat, provocator, că revoltele din Moldova urmăresc să submineze suveranitatea fostului stat sovietic, acuzånd de complot forţele care doresc unirea cu Romånia. Imediat după ieşirea publică a Rusiei, regimul comunist de la Chişinău a instituit regimul de vize - numai pentru cetăţenii romåni - iar ambasadorul romån a fost declarat persona non grata.
Europarlamentarul Nicholson, care a făcut parte din echipa de observatori a OSCE, a precizat că a încercat din greu, alături de alţi europarlamentari, să introducă în raport o serie de declaraţii privind neregulile observate la alegeri, şeful misiunii OSCE respingåndu-le. „Problema este că e vorba de un raport al OSCE şi în organizaţie sunt, bineînţeles, ruşii. Iar punctul lor de vedere a fost destul de diferit, substanţial diferit de al meu, spre exemplu“, a mai afirmat Nicholson care a precizat că „...la ora 1.00 noaptea comuniştii aveau 35% din voturi, iar cele 15-16 partide de opoziţie aveau împreună 40-45%. La ora 8.00 dimineaţa, situaţia s-a schimbat radical. Comuniştii aveau 50%, iar opoziţia înregistra un procent foarte mic“.
Între timp, după „negocierile“ de ieri noapte, BEC-ul a anunţat ca s-a rectificat puţin problema procentelor astfel încåt să fie ceva mai mulţumită Opoziţia.

Tinerii noii generaţii de basarabeni au fost trădaţi de liderii „Opoziţiei“

Tinerii ieşiţi la proteste au sperat să fie dirijaţi de conducătorii celor trei partide, PL, PLDM şi AMN, care, însă, au negociat cu comuniştii - au condamnat acţiunile tinerilor, au temporizat lumea ca să nu meargă spre Radioteleviziune. Nu au cerut nici deblocarea accesului spre Chişinău, blocat pe toate direcţiile, nu au scos o vorbă despre cei arestaţi în cursul nopţii trecute şi nici nu spun clar că nu îşi vor ridica mandatele de deputat - singura posibilitate reală de a nu fi legitimat acest Parlament şi de a se deschide calea spre alegeri repetate, fără comunişti, sau cu mai puţini comunişti, pe cåt posibil.
Dorin Chirtoacă a mai afirmat în cursul zilei trecute: „Arborarea drapelului Romåniei pe clădirea Preşedinţiei şi prezenţa simbolurilor Romåniei la violenţele de la Chişinău constituie o provocare... Personal, am cerut luni tinerilor în Piaţă să nu folosească simbolurile altor state şi dacă vor să-şi exprime punctul de vedere, să o facă în baza simbolurilor Republicii Moldova, nu ale Romåniei“.
Liderii Opoziţiei au fost deranjaţi de simbolurile Romåniei, ca şi Voronin, dar s-au făcut că nu le văd pe cele ale UE, deoarece drapelul UE a fost şi el înălţat pe clădirea Preşedinţiei.
Concluzia este simplu de tras, politicienii „democraţi“ din noua gardă a Rusiei nu au vrut altceva decåt să confişte revoluţia tinerilor şi idealul lor de unitate naţională, pentru a întări statalitatea Republicii Moldova, în opoziţie de fapt cu tinerii de la Chişinău care şi-au exprimat clar şi apăsat punctul de vedere, Reîntregirea.
Tinerii noii generaţii au vrut cu disperare să rupă „gardul de sårmă ghimpată“ între cele două maluri ale Prutului, dar resurecţia anticomunistă a tineretului din Basarabia nu a convenit nici Uniunii Europene.

Occidentul susţine regimul comunist

Reprezentanţii oficiali ai Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Federaţiei Ruse, ai Comisiei Europene, Consiliului Europei şi OSCE au solicitat manifestanţilor să înceteze protestele şi actele de violenţă, recunoscånd rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat că alegerile din Moldova corespund standardelor internaţionale, declaraţia aparţinånd chiar preşedintelui Comitetului miniştrilor Consiliului Europei, ministrul Afacerilor Externe din Spania, Miguel Angel Moratinos şi preşedintele APCE, Luis Maria de Puig (altfel un foarte bun prieten al autonomiştilor maghiari din Harghita Covasna). Anterior, Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei a declarat că CoE nu pune la îndoială rezultatele alegerilor din Moldova.
George RONCEA

PS Sebastian ne îndeamnă să nu primim cipurile!

Related Posts with Thumbnails