30.12.11

Părintele Arsenie Papacioc: "Viaţa adevărată e Dincolo!"

Schimnicul de la malul mării s-a "adăugat la cele veşnice"
Autor: TUDOR CIRES

 Foto: Victor Stroe / Intact Images  
M-am întrebat de ce părintele Arsenie Papacioc a ales malul mării ca loc în care să cunoască nemărginirea dragostei de Dumenzeu şi acel "aeternum vale" al făpturii subţiri şi evanescente... Poate, mă gândesc, acolo, la Techirghiol, l-a mânat destinul său creştin: să-şi mântuie viaţa călătoare sub acoperământul unei biserici de lemn –  şi ea, tot călătoare; acea bisericuţă strămutată din munţii regali ai Caraimanului – care veghează şi castelul de la Sinaia – până la Techirghiol, de teama că "s-ar arde-ntr-o noapte". Ori, poate, prea multele întrebări ale celor mulţi, la care se simţea chemat să răspundă, nu l-au lăsat să stea prea mult într-un loc. Şi parcă nici n-ar fi de mirare, când însuşi Apostolul Andrei şi-a deschis calea încreştinării noastre pe la Dunare şi pe la Mare, când Athosul creştin ortodox e-nconjurat din trei părţi de mare, când domnul poeziei noastre, Eminescul, privea marea ca pe o poartă a morţii şi a vieţii celei veşnice...

Dacă Arsenie Papacioc ar fi ajuns să împliniească, anul acesta, 98 de ani, ar fi rămas la fel de tânăr în spi­rit, aşa cum l-am cunoscut într-o amiază de toamnă, la Techirghiol. Eram faţă în faţă: eu, părând un bătrân obosit de sine şi de lumea sa, el, părând un tânăr etalându-şi fervoarea pentru Dumnezeu şi răspunsurile măiestrite la întrebările imposibile ce i le puneam.

"Dumneavoastră, mi-a zis el atunci, nu e suficient că m-aţi cunoscut dacă întâlnirea noastră nu schimbă ceva. De folos ar fi dacă v-aţi rupe niţel şi pentru altul. Drumul ăsta este cel plăcut lui Dumnezeu. Dacă spun lumii: «Iubiţi-vă vrăjmaşii!», simt oamenii fremătând de parcă le-aş fi săgetat inimile. «Până aici, Părinte! Asta nu putem face!» Dar nu contează ce zic oamenii despre tine, ci ce zice Dumnezeu. Pentru că focul iadului are calorii mai multe... Dar n-are lumină, că acolo e întune­ric..."

Povestea monahului de la malul mării, Arsenie Papacioc, e însă mult mai lungă şi mai complexă, iar cu trecerea timpului faptele lui apar tot mai semnificative. Dacă n-ar fi murit anul acesta, n-ar fi murit niciodată. Acum, când nu mai este, ştim sigur că el continuă să fie cu noi, adăugându-se la veşnicie, cum el însuşi spunea: "În învăţătura creştină, îmi spunea părintele, la Techirghiol, moartea nu este pierdere. Ai noştri, martirii, sunt eroi, măcar că i-au spintecat şi le-au tăiat capetele. Dar nu au murit, ci, din contra, s-au adăugat la veşnicie. Pentru că viaţa pe pământ nu e altceva decât pregătirea pentru cealaltă viaţă. Cum zice Mântuitorul: «Şi a trecut de la moarte la viaţă!». Auziţi? Viaţa e Dincolo, şi noi asta facem, trecem dinspre moarte spre viaţă..."

"Natura are un Duh şi nu-l putem ignora"

Dumnezeu este "Calea, Adevărul şi Viaţa". Părintele Arsenie Papacioc a binevoit să-mi împărtăşească o amintire din copilărie: "Eu sunt crescut la ţară, şi aveam oi, şi am văzut o oaie dând din picior şi apoi culcându-se. Şi am văzut că face asta încă o oaie, şi încă una... Şi am întrebat-o pe mama ce fac oile acelea? «Se-nchină, mamă, se-nchină!», mi-a răspuns. Şi-atuncea, eram măriflor, mi-am luat seama şi mi-am zis: «Oaia nu ştie că e oaie, ea trăieşte şi e de folos. Şi uite că ea ştie că în toate există un duh sfânt. Dar eu, ca fiinţă care ştiu că sunt om?!...». Şi m-am pus şi eu pe închinat înainte de culcare. Aceasta este educaţia, prin exemplul mişcărilor vieţii. Natura are un Duh şi nu-l putem ignora."

Sursa: Jurnalul naţional

Ce conțin cu adevărat apele minerale de pe piața românească și care depășesc nivelurile de toxicitate

Mii de litri de apă au fost retrași de pe piața românească zilele acestea, în zona Botoșani, aceasta fiind improprie consumului. Este vorba de apa marca Saguaro. Ce conțin însă celelalte ape minerale, pe care le consumăm zi de zi?

“Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a realizat in mod independent si impartial analize pe apele minerale disponibile pentru consumatorii din Romania spre consum”  - se arată într-un comunicat al Asociației, remis B365.ro.
Aceste analize s-au realizat intr-un laborator din Romania, acreditat RENAR pentru analize de indicatori de calitate ai protecţiei mediului din probe de ape, sol, deşeuri, nămoluri, emisii şi imisii în aer. Laboratorul este de asemenea acreditat de catre Ministerul Sanatatii pentru monitorizarea de control a apei potabile.

Au fost selectate de pe piata 20 de marci de ape minerale dupa cum urmeaza:

Bilbor – apa minerala naturala carbogazificata;
Poiana Negri – apa minerala naturala, natural carbogazoasa;
Aqua Carpatica – apa minerala naturala carbogazificata;
Izvorul Minunilor – apa minerala naturala carbogazificata Stana de Vale;
Keia – apa minerala naturala carbogazificata;
Dorna – apa minerala naturala carbogazificata-Poiana Vinului;
San Benedetto – acqua minerale naturale Oligomiinerale-Frizzante;
Carpatina Forte – apa minerala naturala carbogazificata-Izvorul Tosorog;
Roua muntilor – apa minerala naturala carbogazificata sursa S1 si S2 Covasna;
Biborteni Forte – apa minerala naturala carbogazificata sursa Biborteni;
Stanceni – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Stanceni;
Hera – apa minerala naturala carbogazificata -apa minerala din Muntii Apuseni
Tusnad – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Tusnad Nou;
Bucovina – apa minerala naturala carbogazificata Sursa F2-Rosu-C7-Secu;
Borsec – apa minerala naturala , natural carbogazoasa;
Buzias – apa minerala naturala carbogazificata- Forte Sursa F2bis Buzias;
Perla Harghitei – apa minerala naturala imbogatita cu CO2 de la sursa-Snacraieni;
Evian – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Evian Spring Loc de origine Evian-les Bains Franta;
Perrier – apa minerala naturala carbogazoasa imbogatita cu CO2 de la sursa Producator Nestle Waters Franta;
Vittel – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Bonne Source Franta

Rezultatele acestor teste au fost dupa cum urmeaza:

Apă oligominerală sau slab mineralizată – reziduu fix sub 500 mg/L – Stânceni (441 mg/L), Vittel (419 mg/L), Perrier (370 mg/L), Evian (306 mg/L) şi Hera (98,3 mg/L).
La categoria foarte slab mineralizată – reziduu fix sub 50 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
Apă puternic mineralizată – reziduu fix peste 1500 mg/L – Perla Harghitei (3330 mg/L), Tuşnad (1760 mg/L) şi Borsec (1510 mg/L).  Acest tip de apă poate produce probleme celor cu tendință de formare a pietrelor la rinichi.
Sulfatată – conţinut de sulfaţi peste 200 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
Clorurată – conţinut de cloruri peste 200 mg/L – Tuşnad (284 mg/L)
Calcică – conţinut de calciu peste 150 mg/L – Borsec (341 mg/L), Dorna (276 mg/L), Aqua Carpatica (250 mg/L), Biborţeni (203 mg/L), Tuşnad (201 mg/L), Poiana Negri (195 mg/L), Bilbor (152 mg/L). Acestea pot dăuna celor care au tendința de a face nisip sau pietre la rinichi.
Magneziană – conţinut de magneziu peste 50 mg/L – Borsec (83,6 mg/L), Tuşnad (70,2 mg/L) Aqua Carpatica (61 mg/L) şi Biborţeni (59,1 mg/L). Aportul de magneziu este benefic pentru sănătate, acest mineral fiind necesar organismului pentru o bună activitate musculară și nervoasă.
Sodică – conţinut de sodiu peste 200 mg/L – Tuşnad (243 mg/L). Acest tip de apă poate dăuna celor cu tensiune arterială ridicată.
Corespunde pentru regim sărac în sodiu – conţinut de sodiu sub 20 mg/L – Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46 mg/L), Keia (1,46 mg/L), Aqua Carpatica (4,34 mg/L), San Benedetto (5,52 mg/L), Evian (6,35 mg/L), Vittel (6,96 mg/L). Perrier (10,9 mg/L), Carpatina Forte (14,1 mg/L) şi Bucovina (18,2 mg/L).
Pentru indicatorul pH avem unele sortimente care au o aciditate mai mare (pH mai mic de 5 – valoare acceptată ca normală pentru o apă potabilă):Izvorul Minunilor (pH = 4,81), Keia (pH = 4,92) şi Hera (pH = 4,87). Această aciditate se datorează dioxidului de carbon adăugat în exces. PH-ul neutru pentru apă este 7, tot ceea ce depășește acest nivel fiind apă alcalină, iar ceea ce este sub 7 – apă acidă. Organismul uman are un pH de 7,4, pentru a funcționa normal. Excesul de aciditate din organism poate fi combătut bând apă alcalină.
Ape care nu se încadrează în normele legale
La capitolul toxicitate se remarcă faptul că majoritatea sortimentelor se încadrează în cerinţele Normei tehnice care reglementeaza piata apelor minerale.
Există însă și depășiri :
Pentru indicatorul Nitriţi sortimentul Buziaş este la limită cu o valoare de 0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L. La acest indicator se remarcă valori sub limita metodei pentru majoritatea sortimentelor. Nitriții sunt periculoși pentru sănătate în cantitate peste limite – se pot transforma în substanțe carcinogene.
Pentru indicatorul Bariu sortimentul Tuşnad prezintă o valoare de 1,69 mg/L când valoarea concentraţiei maxime admise este de 1 mg/L.
A fost folosită o interpretare a rezultatelor doar prin raportarea acestora la Normele tehnice care reglementează piaţa apelor minerale din Romania.

Sursa: b365.ro
Related Posts with Thumbnails