23.3.10

Control total. Sub masca binefacerilor civilizatorii, Parlamentul European ne pregăteşte ceva: introducerea Intenetului obiectelor (prin cipuri RFID)

Internetul lucrurilor va revoluţiona relaţia persoană-obiect: interviu cu socialista europeană Maria Badia i Cutchet

Va putea frigiderul dumneavoastră să detecteze produsele expirate pe care le conţine şi să vă informeze despre acest lucru? Internetul ar trebui să conecteze nu numai cele 1,5 de miliarde de persoane care îl folosesc, ci şi persoanele cu obiecte, sau obiectele între ele, ne-a spus socialista spaniolă Maria Badia i Cutchet, care redactează un raport în acest domeniu. Dumneaei sprijină o comunicare a Comisiei ce promovează internetul lucrurilor, dar cere respectarea drepturilor fundamentale.

Ne puteţi spune ce este internetul lucrurilor?

Internetul lucrurilor este o aplicaţie nouă în tehnologia internetului. În următorii 10 sau 15 ani, se estimează că acesta va face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Foloseşte tehnologia de identificare prin frecvenţă radio pentru a transmite şi primi informaţii fără fir. Funcţionează cu un chip mic, ce are capacitatea de a stoca multe informaţii despre obiectul sau persoana care îl poartă.

În sectorul agroalimentar, de exemplu, tehnologia de identificare prin frecvenţă radio permite o supraveghere mai eficientă şi rapidă a produselor şi oferă în orice moment informaţii despre conţinut: caracteristici chimice, nivel de gluten… tot. Se folosesc deja aplicaţii similare: de exemplu, chipul transmite unui şofer în timp real informaţii despre presiunea pneurilor.

Această tehnologie nouă va revoluţiona şi extinde interacţiunea persoană-obiect şi obiect-obiect. Inovarea constă în relaţia între obiecte. Cel mai frecvent citat exemplu este cel al frigiderului care, dacă este programat cum trebuie, poate detecta produsele expirate sau care sunt pe punctul de a expira, folosind informaţia despre dată.

Prin urmare această tehnologie va fi într-adevăr benefică pentru cetăţeni? Nu există riscuri ascunse?

Această aplicaţie miraculoasă va oferi oportunităţi enorme de dezvoltare a unor afaceri noi, de combatere a schimbărilor climatice, de ameliorare a gestionării energiei şi transporturilor. Dar poate crea şi probleme în domeniul drepturilor fundamentale. Companiile ce folosesc aceste chipuri vor avea acces la informaţii privind viaţa privată a oamenilor. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestei chestiuni.

Înaintea punerii în practică a acestei aplicaţii, trebuie să abordăm protejarea drepturilor oamenilor. Comisia are dreptate când spune că trebuie să găsim un echilibru. Dacă dorim ca această tehnologie să aibă succes, trebuie să ne asigurăm că cetăţenii au încredere în ea. Deoarece trăim într-o lume deschisă, cred că trebuie să abordăm acest subiect la nivel transatlantic.

Sursa: site-ul official al Parlamentului European

Vaccinul Rotarix, destinat sugarilor, are în componenţă un virus porcin.

Vaccinul Rotarix, folosit pe scară largă şi în România, ar putea fi interzis pentru că are în componenţă un virus porcin.

O decizie în acest sens va fi luată zilele următoare, după o întâlnire a specialiştilor europeni. În Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente

(FDA) a recomandat încetarea folosirii vaccinului, pe o perioadă de şase până la opt săptămâni, timp în care o comisie va analiza riscurile administrării lui. Până în prezent nu există cazuri de îmbolnăviri din cauza vaccinului.

Rotarix este un vaccin administrat pe cale orală (pe gură). Este disponibil sub două forme
: pulbere sau lichid. Medicamentul se utilizează la sugari începând de la vârsta de şase săptămâni pentru a-i proteja împotriva gastroenteritei, cauzată de rotavirus.

Vaccinul, produs

de GlaxoSmithKline, a fost aprobat în Uniunea Europeană în februarie 2006, potrivit unui referat al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Citeşte mai multe despre Rotarix în referatul EMA(pdf)

Antena 3

Related Posts with Thumbnails