9.8.11

VIDEO Revolte la Londra. Un bărbat a fost obligat să se dezbrace în plină stradă. Noi paşi spre instaurarea Noii Ordini Mondiale?


Umilinţă pe străzile Londrei. Protestatarii au luat cu asalt cartiere întregi din capitala britanică, au devastat magazine şi au incendiat clădiri şi maşini. Dar nu numai atât. O imagine postată pe internet arată cum un tânăr este forţat de un individ să se dezbrace în plină stradă.
Pe reţelele de socializare au apărut tot mai multe postări care descriu experienţele londonezilor, din timpul revoltelor violente iscate în capitala britanică.
Un bărbat a fost umilit în plină stradă, fiind pus de un individ să se dezbrace în pielea goală, relatează Daily Mail.
Totodată, un adolescent care căzuse rănit şi însângerat pe trotuar a fost abordat de mai mulţi bărbaţi, aparent interesaţi de starea lui. După ce l-au ridicat în picioare, i-au furat un obiect pe care îl avea în ghiozdan.

Citeşte şi: VIDEO / FOTO Londra în flăcări, în a treia noapte de violenţe

Pe reţeaua de socializare Twitter au apărut nenumărate comentarii, poveşti şi reacţii de revoltă la manifestării prostatarilor. Potrivit informaţiilor postate pe internet, aceste incidente au avut loc în Birmingham şi Deptford, zonă situată în sudul Londrei.


Sursă: Twitter


Poliţiştii nu au reuşit să facă faţă manifestaţiilor din cartierele londoneze şi din Birmingham. Premierul David Cameron a decis, astăzi, ca numărul reprezentanţilor forţelor de ordine care patrulează străzile să crească de la 6.000 la 16.000.
Violenţele au început sâmbătă noaptea, în cartierul londonez Tottenham, unde poliţiştii au fost atacaţi, iar două maşini de poliţie au fost incendiate. Acestea au fost declanşate după un protest paşnic faţă de moartea lui Mark Duggan, un bărbat de 29 de ani şi tată a patru copii, împuşcat de poliţie.

Sursa: Adevarul

JIDANUL, de la lingvistul evreu Lazăr Șăineanu la afaceristul Marco Maximilan Katz

 

Excesele monitorizării. Lingviști și teroriști amatori

de Dan Culcer

Nu reiau informațiile privind activitatea comercialo-monitorizantă a acestui evreu, originar din România, revenit să facă afaceri în România. Glasul pământului, desigur. S-au scris deja destule. Nu pot verifica aceste informații, le tratez sub beneficiu de inventar. Are dreptul să facă comerț, dacă respectă legea română. Probabil că afacerile merg mai puțin bine, devreme ce are timp să monitorizeze.
Problema definițiilor și informațiilor din dicționare și enciclopedii este veche. Pe vremuri, intelectualii românii se plîngeau și, întrucât nimic nu s-a schimbat, se pot plânge mereu, că nimeni nu-i ascultă, că prezențele românești în enciclopedii străine sunt firave și articolele conțin greșeli jenante.
Dar nu am auzit ca românii să fi cerut schimbarea definițiilor într-un dicționar. Ar fi fost stupid.
Cred că nici aici nu e vorba de modificarea unei definiții, ci de introducerea unui sens suplimentar. Ceea ce este logic. În unele contexte, în mod normal, doar în unele contexte, expresia «jidan» are o încărcătură neplăcută pentru un evreu și este folosită de un român ca o caracterizare negativă.
Cuvântul jidan are cel puțin patru sensuri în limba română. Cel mai vechi este cel care e atestat în documente istorice ca echivalent pentru uriași. Este și cel mai puțin cunoscut.
L-am folosit într-un poem și un poet israelian originar din România, căruia i-am trimis cartea, a fost șocat din principiu, că am folosit cuvântul jidan, deși în context era clar că scriam despre tatăl meu, văzut de mine, copil, ca un uriaș.
Referințele mele la un dicționar al limbii române redactat de un lingvist evreu, Lazăr Șăineanu, ca argument pentru sensul respectiv, care nu-i era cunoscut amicului, nu par să-i fost de folos. Deși, ca ungarofon, amicul, știa că evreii sunt numiți de unguri, zsido, ceea ce zice același lucru. Iar în maghiară acest cuvânt este folosit de evrei când vorbesc despre ei. Studiile de istorie sau demografie scrise de evrei unguri conțin acest cuvânt și nimeni nu protestează.
Sensul unui cuvânt se modifică, depinde de context. Nici un cuvânt nu este pejorativ în sine. «Broscar» înseamnă vânător de broaște dar și mâncător de broaște, și are sens pejorativ doar în contextul în care vrem să-i dăm un sens peiorativ, vorbind despre italieni sau francezi, ca mâncători de broaște, disprețuiți de cei pentru care broaștele nu ar fi comestibile.
Ne aflăm în cazul unei cereri care poate fi studiată și eventual acceptată de lingviști, doar dacă este vorba de a adăuga un sens suplimentar în dicționar, specific, despre folosirea cuvântului și cu sens pejorativ, dar nu doar cu sens pejorativ. Dra asta nu însemnaă că practicile lingivistice se vor schimba doar fiindcă MMK a cerut ceva.
Ignoranța acestuia privitoare la fenomenele lingvistice, cutezanța teroristă, obrăznicia celui care a formulat cererea se manifestă aici în toată splendoarea lor.
Marco Maximilian Katz speră oare că se vor găsi turnători care să raporteze despre utilizarea expresiei «jidan», combinată cu sau fără vreun epitet mai mult decît pejorativ, în sens tradițional? Speră deci MMK că nu vor mai exista inși care să cuteze să folosească un cuvânt care, în alte limbi, există deasemenea, cu sau fără sens negativ, și că inițiativa sa ar avea efecte mondiale, ca să nu zic universale, prin interzicerea sa derivată din impunerea sensului pejorativ, ca unic sens acceptat?
Ne aflăm în situația de după război, când expresia era interzisă de comuniști, fiindcă erau protejați evreii de partid, din partidul de evrei, de orice jignire.
Când, prin 1955, în clasa în care mă școleam la Cluj, evreul Corpus a fost «jidănit» de un coleg, în cadrul unui conflict care nu avusese nici o referință ideologică sau rasială, —eram martor de la început—, colegul nostru a reacționat violent și cu totală îndreptățire : fusese tratat astfel cu intenția de jignire. Lovitura cu piciorul dată de Corpus în testicolele colegului era o reacție care putea să ducă la estropierea colegului sau chiar la moartea lui. Acesta a căzut chircit pe podeau unsă cu motorină. A fost apoi transportat la spital. În condiții normale, o anchetă ar fi trebuit să urmeze, pentru a stabili dacă sănătatea celui căzut a suferit, dacă exista un raport de proporționalitatea între jignirea verbală adusă lui Corpus și lovitura periculoasă aplicată de acesta celui care îl jignise.
Situația a fost însă mușamalizată. Spre onoarea lui Corpus, acesta s-a simțit satisfăcut și nici el, nici părințiii lui nu au depus o plângere la partid sau la Securitate, pentru antisemitism. Cel puțin, după știința mea. Viața celui căzut, cu coaiele strivite, ar fi putut deveni un infern, după o pâră atât de gravă la Secu. În acea epocă așa se lucra, uneori. Nu cred că ne-am putea întoarce acolo. MMK nu trebuie să se iluzioneze.
Mă întreb, dat fiind faptul că DEX este obligat să citeze un text pentru a ilustra contextul pejorativ, exemplar, din ce operă se va extrage fragmentul? Sau se va evita exemplul ca să nu fie acuzați autorii de difuzarea unor texte antisemite?


Dan Culcer

P.S. Un colaborator israelit originar din România, al revistei Asymetria, credea că nuvela lui Caragiale, O făclie de Paște, ar fi un text antisemit. Sper să-și fi schimbat opinia, după o relectură.


Un INVESTITOR MISTERIOS ar fi câştigat 8,5 MILIARDE DE DOLARI de pe urma retrogradării SUA. Cât a pariat că Statele Unite îşi vor pierde ratingul perfect de ţară. Oare sa fie insiderul George Soros?

Un investitor misterios a pariat, luna trecută, 850 de milioane de dolari, cu o cotă de câştig de 10/1, pe faptul că SUA îşi va pierde ratingul perfect de ţară, scrie Daily Mail.
Asta înseamnă că tocmai s-a îmbogăţit cu 8,5 miliarde de dolari.
Acum, se pune întrebarea dacă investitorul a avut un pont din interior, înainte de a face pariul.

                                                               George Soros. sursa Reuters

Au existat zvonuri că norocosul parior ar fi vorba miliardarul de origine maghiară George Soros (80 de ani). El a devenit faimos în întreaga lume după ce, în 1992, a câştigat un miliard de dolari speculând că guvernul britanic va devaloriza lira sterlină.
Totuşi, o sursă apropiată lui Soros spune că miliardarul nu a fost implicat şi pune la îndoială chiar că ar fi existat un astfel de pariu.
Daily Mail are, însă, informaţii că pariul a fost făcut pe 21 iulie. Săptămâna trecută, pe 5 august, ratingul de ţară al SUA a fost retrogradat de la AAA la AA+. 

Ştiau Obama şi secretarul Trezoreriei de retrogradare?

Ideea că George Soros ar fi profitat de pe urma crizei Americii nu are legătură doar cu flerul său care l-a îmbogăţit în 1992.
Miliardarul este un apropiat al administraţiei Obama încă din 2008, iar de curând a renunţat să mai administreze banii investitorilor străini, ceea ce denotă neîncrederea.
Daily Mail scrie, totuşi, că pariul ar fi putut fi făcut de alt investitor, cu "resurse similare".

             Îngrijorare pe Wall Street. sursa Reuters

În plus, gurile rele se întreabă dacă nu cumva Obama sau secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, aveau informaţii că ratingul urma să fie retrogradat.
Geithner spunea, în aprilie, că "nu există niciun risc" în această privinţă, dar acum guvernul pare "mai degrabă enervat decât surprins" de decizia S&P, scrie Daily Mail.
Referitor la retrogradare, Geithner a declarat săptămâna trecută că este "o judecată teribilă" a S&P şi că aceasta denotă "o lipsă uimitoare de cunoştinţe" referitor la bugetul fiscal al SUA.

Sursa: 

Facebook va dispărea pe 5 noiembrie. Află de ce

Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, este cea mai nouă ţintă a hackerilor de la Anonymous, care au declarat că vor da jos site-ul pe 5 noiembrie.
Grupul de hackeri Anonymous, care a a devenit cunoscut după atacurile informatice asupra site-urilor de plăţi online Visa şi PayPal, ca răspuns la decizia acestora de a bloca transferurile de bani către site-ul WikiLeaks, intenţionează să atace şi să dezactiveze reţeaua Facebook la sfârşitul acestui an. Motivul invocat de aceştia este acela că Facebook vinde informaţii agenţiilor guvernamentale şi oferă acces la reţea pentru ca acestea să poată spiona oameni din toată lumea.
Hackerii de la Anonymous şi LulzSec au promis la 23 iulie, după arestările efectuate în SUA şi Europa, că îşi vor continua lupta împotriva companiilor şi guvernelor. Printre ţintele precedente ale grupului de hackeri se află fostul Guvern egiptean, Guvernul italian, Iranul şi societăţi care au exclus site-ul WikiLeaks din serviciile lor.
Hackerii îi îndeamnă pe oameni să se alăture cauzei lor şi să distrugă Facebook pentru a-şi apăra intimitatea. Anunţul Anymous vine sub forma unui clip video postat pe YouTube.
Facebook a anunţat la începutul acestei luni că va oferi 500 de dolari utilizatorilor care descoperă erori sau încălcări ale protocoalelor de securitate.
De asemenea, Facebook l-a angajat luna trecută pe cel mai celebru hacker din lume, George Hotz (GeoHot), cel care a deblocat iPhone şi consola PlayStation3.


Sursa: revista Capital

Începe furtuna financiară perfectă prezisă de Roubini pentru 2013

Căderi de burse, retrogradarea SUA, panică în Europa: lumea se apropie de scenariul prevestit de laureatul Premiului Nobel pentru Economie. China a cerut Statelor Unite să îşi rezolve „dependenţa“ de împrumuturi, „să se întindă cât îi e plapuma“ şi să garanteze siguranţa investiţiilor chineze.
Toate semnele par să-i dea dreptate americanului de origine turcă Nouriel Roubini, laureatul Nobel care a prezis criza globală şi care spunea, recent, că în 2013 economia globală se va confrunta cu o „furtună financiară perfectă".  După ce SUA au evitat la distanţă de câteva ore intrarea în incapacitatea de plată, şi bursele lumii au căzut, vineri, cu aproape 5%, o nouă lovitură a fost dată economiei americane. Pentru prima dată în istorie, ratingul Americii a fost scăzut de agenţia Standard & Poor's (S&P)- de la triplul A (stabilitate perfectă) la AA plus cu perspectivă negativă.

Ratingul AAA înseamnă risc zero pentru pieţele financiare, respectiv certitudinea că oricine cumpără obligaţiuni SUA (deci, o parte a datoriei acestei ţări) poate fi sigur că-şi va primi banii înapoi. SUA au deţinut această „notă" continuu, din 1941 până în prezent. Ea a fost menţinută de toate cele trei mari agenţii de rating - S&P, Moody's şi Fitch, dintre care niciuna nu a reuşit să prevadă criza globală din 2008-2009.

Lipsa de încredere

În ciuda criticilor ce au venit dinspre Casa Albă, agenţia a anunţat că-şi menţine decizia şi că, din contră, ar putea urma noi descalificări. S&P are în primul rând o explicaţie politică: acuză cele două tabere - democrată şi republicană - că nu au reuşit să se înţeleagă pentru a rezolva pe termen lung problema datoriei uriaşe a SUA (de 14,3 trilioane - 14.500 de miliarde de dolari) şi că tăierile anunţate - de puţin peste 2.000 de miliarde de dolari - sunt insuficiente şi depind şi acestea de o viitoare înţelegere între cele două partide. Cu alte cuvinte, agenţia nu mai are încredere în clasa politică americană.
Căderile bursiere de vineri au provocat dureri de cap în toată lumea  Foto: afp


Reacţia administraţiei Obama a fost una destul de seacă, purtătorul de cuvânt al Trezoreriei anunţând că S&P se bazează pe o previziune eronată că datoria SUA ar urma să fie în 2021 de 93% din PIB, în condiţiile în care administraţia previzionează o datorie cu 2.000 de miliarde mai mică (de 85% din PIB) .

Decizia va influenţa economia şi pieţele financiare din SUA şi din întreaga lume. Băncile din SUA se vor împrumuta la dobânzi mai mari pe pieţele financiare (într-o primă etapă, cu până la 0,5% mai mari, ceea ce s-ar traduce în creşteri de peste 100 de miliarde de dolari), bursele ar putea avea pierderi mari. Şi, conform unor analişti economici citaţi de „Le Figaro", dolarul şi-ar putea pierde între 2 şi 5% din valoare.

Preşedintele Obama avertizase deja că o eventuală scădere a ratingului ar putea însemna taxe mai mari pentru toţi cetăţenii SUA. Statele care depind de dolar pot avea şi mai mult de suferit. Deşi celelalte două agenţii - Moody's şi Fitch au menţinut calificativul maxim - AAA, iar partenerii Americii - Japonia şi statele din Europa au anunţat că, din punctul lor de vedere, economia SUA este la fel de stabilă, pieţele din alte părţi ale lumii au reacţionat imediat. Prima bursă deschisă după decizia S&P - cea din Arabia Saudită - a căzut cu 5,46%, iar cea din Dubai - cu 5%. Analiştii se aşeaptă ca astăzi pieţele din Asia şi Europa să urmeze minimele Bursei arabe, scrie publicaţia „The Telegraph".

China cere socoteală

O reacţie extrem de dură a venit din partea Chinei. Nu din partea unor oficiali, ci de la „portavocile" administraţiei comuniste, agenţia Xinhua şi ziarul „People's Daily". „SUA sunt îndatorate pentru totdeauna", iar prima victimă a deciziei  S&P ar putea să nu fie chiar America, ci ţări asiatice care depind de exporturi şi de dolar precum China. SUA ar trebui să-şi rezolve dependenţa de datorii şi să asigure stabilitatea investiţiilor chineze (China deţine obligaţiuni SUA în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari), scrie presa chineză.

"Previziunea mea este că vom avea o furtună financiară perfectă în 2013. Toată lumea îşi împinge problemele în viitor. Va veni şi nota de plată.''
Nouriel Roubini laureat Nobel pentru Economie

Cine rămâne în clubul select „AAA" şi ce riscă?

Mai mult decât o ameninţare pentru Statele Unite, "o descalificare a notei dată Americii adânceşte dificultăţile statelor dezvoltate, deschizând calea pentru retrogradarea altor ţări", precum Franţa şi Marea Britanie, spune  Jean. Baptiste Pethe, analist la BNP Paribas. În prezent, rămân extrem de puţine ţări cu ratingul perfect (AAA): Franţa, Marea Britanie, Germania, Suedia, Norvegia, Belgia, Austria, Finlanda, Luxemburg, Canada. Unele dintre ele, precum Marea Britanie şi Belgia au probleme la fel de mari cu datoria publică. Alţii sunt de părere că SUA rămân mai sigure decât alte economii care-şi păstrează, pentru moment, ratingul AAA. De pildă, în Marea Britanie, costurile împrumuturilor pe 10 ani sunt mai mari decât în SUA, ceea ce înseamnă că investitorii încă preferă să cumpere obligaţiuni americane.

Panica obligă Europa să taie din bugete

După o săptămână extrem de agitată pe piaţa financiară din cauza crizei datoriilor de stat în Europa şi a retrogradării ratingului SUA, liderii europeni încearcă să-şi coordoneze mişcările pentru a evita un nou declin bursier. Statele G7, grupul celor şapte mari economii ale lumii (SUA, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie) au programată în dimineaţa aceasta, înainte de deschiderea burselor, o conferinţă telefonică de urgenţă, pe tema crizei datoriilor de stat care ameninţă lumea cu o nouă recesiune.

Toţi ochii pe Italia

După ce agenţiile de rating au retrogradat economia Portugaliei, a Greciei şi pe cea a Irlandei la categoria „junk", temerile europenilor sunt legate acum de îndatorarea Spaniei şi a Italiei. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, i-a convocat ieri pe guvernatorii băncilor centrale din zona euro ca să decidă dacă vor ajuta Guvernul de la Roma, prin cumpărarea, începând de azi, a obligaţiunilor de stat italiene. Mai multe state europene au cerut Guvernului de la Roma să ia măsuri mai dure de austeritate, înainte de a fi ajutat. Premierul italian Silvio Berlusconi a reacţionat imediat, anunţând că va devansa cu un an, până în 2013, măsurile de echilibrare a bugetului de stat şi promiţând că va introduce în Constituţie reglementări pentru deficitul bugetar. El a asigurat că va reforma sistemul social şi piaţa muncii.
Statul italian are datorii de 1.800 miliarde de euro, iar Berlinul este sceptic că programul de asistenţă europeană este capabil să salveze Roma, relatează „Der Spiegel". La rândul ei, Franţa, care are o datorie mare ea însăşi, a anunţat că va face anumite reduceri bugetare, în septembrie. Ungaria, în schimb, nu a ales calea reducerilor, ci pe cea a acuzaţiilor: Guvernul Orban plănuieşte să dea în judecată guvernarea socialistă pentru mărirea deficitului de la 53 la 82% din PIB, între 2002 şi 2010.



 Sursa: Adevarul
Related Posts with Thumbnails