28.11.10

Fostul detinut politic Dan Lucinescu povesteste experiente ale Parintelui Arsenie Boca din temnitele comuniste. VIDEO. Vezi si de pe Internet Explorer



- inregistrare facuta la simpozionul dedicat Centenarului nasterii Parintelui Arsenie Boca, organizat de Fundatia Parintele Arsenie Boca si Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus (25 septembrie a.c.)

Fostul detinut politic Dan Lucinescu despre Parintele Arsenie Boca: N-a fost un om obisnuit! VIDEO



- inregistrare facuta la simpozionul dedicat Centenarului nasterii Parintelui Arsenie Boca, organizat de Fundatia Parintele Arsenie Boca si Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus (25 septembrie a.c.)

Intalniri memorabile ale Parintelui Arsenie Boca, relatate de PS Daniil (cu Blaga, Mitropolitul Nicolae Balan, Parintele Staniloae, Crainic)

Predica a Parintelui Ilie Cleopa la Duminica a 30-a dupa Rusalii - Despre iubirea de averi

Bogăţia de ar curge, nu vă lipiţi inima de ea
(Psalm 61, 10)

Iubiţi credincioşi,
Aţi auzit în Sfînta Evanghelie de astăzi că un tînăr oarecare s-a apropiat de Mîntuitorul, a îngenuncheat înaintea Lui şi I-a zis: Învăţătorule bun, ce voi face ca să dobîndesc viaţa cea veşnică? (Luca 18, 18).

Vedeţi, fraţilor, că acest tînăr a venit cu mare evlavie înaintea Mîntuitorului nostru Iisus Hristos să-I ceară un sfat: cum ar putea să intre în viaţa cea veşnică. Mîntuitorul i-a arătat că pentru a intra în viaţa veşnică trebuie să păzească poruncile date de Dumnezeu lui Moise. Tînărul a zis că toate le-a păzit din tinereţile sale. Auzind Mîntuitorul aceste cuvinte, a spus: Încă una îţi lipseşte. Vinde toate cîte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri şi vino de-mi urmează Mie (Luca 18, 22).

Prin aceste cuvinte Mîntuitorul i-a arătat calea cea înaltă a desăvîrşirii care este mai presus de poruncile Legii Vechi. Cu alte cuvinte Mîntuitorul i-a spus: “Dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile cele date de Dumnezeu lui Moise. Iar dacă voieşti să fii desăvîrşit mergi, vinde-ţi averile tale şi le dă săracilor şi vino de urmează Mie. Iar el auzind acestea, s-a dus întristat că avea avere multă (Luca 18, 23). Vedeţi cît de mare piedică în calea mîntuirii, şi mai ales a desăvîrşirii, este averea pentru acela care o iubeşte şi îşi lipeşte inima de ea? Vedeţi pentru care pricină Mîntuitorul a zis: Căci cu anevoie va intra bogatul în Împărăţia Cerului (Matei 19, 23) şi că mai lesne este să treacă funia corăbiei prin urechile acului, decît bogatul să intre în Împărăţia lui Dumnezeu? (Luca 18, 25).

Dar să ne punem o întrebare: Oare toţi bogaţii vor merge în iad? Nu, cu adevărat nu. La Dumnezeu este cu putinţă să mîntuiască şi pe cei bogaţi, care vor avea bunăvoinţă a-şi chivernisi averea lor spre binele tuturor după plăcerea lui Dumnezeu, fără a-şi lipi inima de bogăţiile veacului de acum. Auzi ce zice dumnezeiasca Scriptură despre Avraam: Iar Avraam era bogat foarte cu dobitoace şi cu argint şi cu aur (Facere 13, 2). Dar cine a plăcut în faţa lui Dumnezeu mai mult ca Avraam? Şi cine a fost mai binecuvîntat de Dumnezeu decît el? Căci nimic nu l-a împiedicat să dea ascultare lui Dumnezeu, ajungînd chiar să aducă jertfă lui Dumnezeu pe singurul său fiu, Isaac (Facere 22, 2-18).

Să auzim încă şi de bogăţiile lui Iov pe care le arată Sfînta Scriptură, zicînd: Şi erau vitele lui Iov şapte mii de cămile, perechi de boi cinci sute şi cinci sute de asine ce păşteau în munte şi slugi multe foarte (Iov 1, 3). Dar să auzim şi ce zice Dumnezeu despre Iov către diavolul: Socotit-ai în cugetul tău despre robul Meu? Că nu este asemenea lui din cei de pe pămînt, fără cusur, drept şi temător de Dumnezeu, care să se ferească de ce este rău? (Iov 1, 8). Aşadar, fraţii mei, bogaţi au fost pe pămînt şi Avraam şi Iov, dar foarte drepţi şi temători de Dumnezeu şi nu legaţi cu inima de averile pe care le aveau. Ca să dovedim acest lucru, este bine să auzim ce a zis dreptul Iov cînd a pierdut toate averile sale: Gol am ieşit din pîntecele maicii mele, gol mă voi întoarce. Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvîntat (Iov 1, 21).

Mii de pelerini la mormantul Parintelui Arsenie Boca

Mii de oameni au venit sa se roage la mormantul lui Arsenie Boca, de la Manastirea Prislop, din judetul Hunedoara. Pelerinii au aprins, cu speranta, o lumanare, au spus o rugaciune si au lasat un buchet de flori pe locul de veci al martirului gulagului comunist.


Manastirea Prislop este loc de pelerinaj pentru mii de crednciosi din intreaga tara, care au tinut sa comemoreze, prin rugaciune, implinirea a 21 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui care, prin harul sau, a adunat mii de oameni in jurul lui si a sarnit mania Securitatii acelor vremuri si pentru care a fost arestat in repetate randuri.

Pentru oameni, „sfantul de la Prislop” ramane mereu viu in sufletele lor, iar multi au convingerea ca, si trecut la cele sfinte, parintele Arsenie Boca ii poate ajuta. Cei pentru care, an de an, Manastirea Prislop devine loc de pelerinaj, sunt convinsi ca doar credinta ii ajuta pe romani sa mearga mai departe si sa treaca peste greutatile vietii. „Am venit astazi aici cu ganduri de pace, de iubire, de liniste si de speranta. Credinta este singura care mai ajuta poporul roman, iar bunul parinte sa se roage pentru binele acestui popor, care a avut atit de suferit si inca mai are”, spune cu lacrimi in ochi o femeie care a inaltat, la mormantul lui Arsenie Boca, o rugaciune catre Dumnezeu.

Alti pelerini au venit din Blaj – judetul Alba. Sunt pentru prima data aici, la Manastirea Prislop, dar, cu siguranta, nu si ultima oara. „Am venit sa luam un pic de har, din harul parintelui Arsenie Boca. Este prima oara cand venim aici, suntem de la Blaj. Doar credinta in Dumnezeu ne mai tine. Atat”, spune si un barbat aflat in pelerinaj la Prislop.

Credinciosii au stat la coada pentru a se ruga la mormantul preotului considerat in timpul vietii nu numai un bun propovaduitor al credintei, ci si un vizionar, si au imbracat in flori locul unde acesta se odihneste pentru totdeauna. Pelerinajul continua si duminica, atunci cand, de fapt, se implinesc 21 de ani de la invesnicirea Parintelui Arsenie Boca.

Carmen Cosman
Text si foto: citynews.ro

PS Daniil Partosanul, ucenic al Parintelui Arsenie Boca, il evoca pe Sfantul Ardealului. Dorul de Parinte. VIDEO (accesare si de pe Internet Explorer)



- inregistrarea a fost facuta la simpozionul dedicat Centenarului nasterii Parintelui Arsenie Boca, organizat de Fundatia Parintele Arsenie Boca si de Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus (25 septembrie a.c.)
Related Posts with Thumbnails