31.7.09

Noi manifestari ale ateismului in educatia romaneasca


Dragi colegi,

Am citit in seara aceasta in ziarul Ziua, in editia sa electronica, faptul ca existenta religiei in scoala este din nou pusa in discutie in contextul dezbaterii noilor legi ale educatiei.

Pe langa elementul de imoralitate evident, se discuta din nou despre eliminarea singurei discipline care are drept obiective declarate educarea persoanei umane in spiritul valorilor eterne, este introdusa, voit sau nu, o mare confuzie: pretinsa lipsa de libertate a elevilor de nu frecventa orele de religie.

Sa lamurim lucrurile. Acum, participarea elevilor la orele de religie nu este obligatorie, ei pot renunta oricand la a frecventa religia (cu acordul parintilor sau singuri, de la o anumita varsta). Este obligatorie doar prezenta disciplinei religie in cadrul trunchiului comun, deci intre disciplinele care apar obligatoriu in orar (nu la dispozitia directorilor sau a consiliilor de administratie din scoli). Este indusa in eroare opinia publica asupra faptului ca nu s-ar respecta libertatea de de optiune!

In opinia mea, spun asta si in baza experientei de 12 ani in invatamantul preuniversitar, dintre care 7 ani am fost inspector de religie, elevii doresc religia, iar rezultate sunt, cel mai adesea, notabile. Spre exemplu, in ziarul “Adevarul de seara”, editia de Alba Iulia, sambata, 27 iunie 2009, se prezinta rezultatele unui studiu sociologic privind consumul de droguri la tineri. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 2.000 de elevi din 35 de unitati de invatamant din judetul Alba. Unul dintre principalele motive pentru tineri de a respinge drogurile este credinta in Dumnezeu. Multi tineri care resping drogurile declara faptul ca se roaga frecvent, merg la biserica etc. Iata rezultatele religiei la liceu. Vorbim de oameni reali, vieti, destine salvate prin orele de religie. Este putin? Mai valoreaza ceva un om?

Sunt convins ca exista si in alte parti astfel de exemple. Poate ca este vremea sa mai spunem si lucrurilor pe nume.

Aveti un ziar important si o voce puternica, puteti face mult in ajutorul religiei. Cu respect si binecuvantare,

Pr. lect. univ.dr. Dorin Opris
Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia
Catedra de Pedagogie, Psihologie si Didactica

http://laurentiudumitru.ro/blog/
DOI ANI DE LA MOARTEA SUSPECTA A PATRIARHULUI TEOCTIST. Filmul Adevarului

NOTA:Sursa VIDEO provine de pe YouTube
Parintele Patriarh Teoctist s-a stins din viata sa pamanteasca luni, 30 iulie 2007, la orele 13.30, oficial la 17.00, in urma unor complicatii survenite din cauza unei operatii de prostata executata de seful Clinicii de urologie a Spitalului Fundeni, dr Ioanel Sinescu, si anestezistul Dan Tulbure, conform comunicatului prezentat de directorul Spitalului Fundeni, dr Constantin Popa. Sinescu vroia sa plece in concediu miercuri, 1 august. Sambata, 28 iulie, dr Ioanel Sinescu s-a deplasat la Palatul Patriarhal unde “a convenit” cu Patriarhul ca operatia sa aiba loc luni, conform declaratiilor medicului in cauza. Parintele Patriarh a fost internat inca din noaptea de duminica spre luni, desi responsabili ai Spitalului au mintit apoi ca internarea s-a efectuat normal, in dimineata zilei de luni, pentru ca ulterior sa nu mai poata acoperi dezinformarea. Dupa operatia efectuata luni dimineata medicii clinicii sustin ca Patriarhul si-a revenit din anestezie in jurul orelor 10.00 - 10.30, cand a fost transferat la Terapie Intensiva. Dupa ora 12.00, in jurul orelor 12.30, Patriarhul a inceput sa tuseasca si sa expectoreze sange, afirma aceeasi medici. Tensiunea a inceput sa scada si au aparut complicatiile cardiace, mai sustin ei. Dupa aceea, pana la 17.00, momentul cand s-a anunta oficial moartea Patriarhului, medicii respectivi afirma ca s-a incercat, in van, resuscitarea sa. Cu toate acestea, conform informatiilor noastre, la fata locului nu s-a aflat o comisie de specialisti in toate afectiunile de care suferea Patriarhul. Mai mult, oficialii Spitalului au mintit din nou afirmand in acest rastimp ca ca starea Patriarhului este foarte buna, in timp ce se facea, de fapt, o a doua interventie, iar dr Sinescu l-a mintit pana si pe medicul personal al Patriarhului, reputatul profesor Nicolae Ursea, afirmand telefonic ca operatia a reusit, cand Patriarhul deja murise. Dar, in urma investigatiei solicitata de Civic Media si de Parchet, Colegiul Medicilor i-a dat dreptate: Operatia a reusit. Patriarhul este mort.
Mai multi ziaristi lucreaza astazi la o carte despre viata si moartea Patriarhului.
Civic Media a strans un adevarat Dosar, din care redau un articol din seria de investigatii aparut in ZIUA:

Filmul mortii Patriarhului
Fisa mincinoasa oferita presei de Sinescu (foto adevarul.ro) (JPG, 103 kB) Descarca »
ZIUA va prezinta in exclusivitate minut cu minut ultima zi din viata PF Teoctist, ora mortii - 13.30 si o noua marturie privind incizia ascunsa de dr. Sinescu

Datele complexe stranse de echipa de investigatii a ziarului ZIUA in scopul aflarii adevarului in cazul mortii Patriarhului ne permit sa oferim azi opiniei publice si reprezentantilor statului - fie ca vorbim de Parchet, fie de serviciile speciale interesate in aparare a intereselor nationale - imaginea completa a imprejurarilor decesului intempestiv al Prea Fericitului Parinte Teoctist.
ZIUA a reusit sa refaca cu surse de prima mana de la fata locului filmul integral al operatiei, mortii si musamalizarii acesteia personal de catre medicul chirurg Ioanel Sinescu si complicii sai. Anchetatorii trebuie sa stabileasca de ce apropiatii Patriarhului, care au stiut de internarea de duminica, si echipa, chirurg Ioanel Sinescu-anestezist Dan Tulbure, nu au suprimat administrarea medicamentului Plavix - un anticoagulant extrem de puternic care trebuia eliminat cu cel putin 72 de ore inainte de operatie. "Plavix-ul este contraindicat pana si in cazul unei interventii stomatologice", ne-au declarat medici competenti. Cauza mortii, dupa cum afirma si medicul personal al Patriarhului timp de 21 de ani, profesorul Nicolae Ursea, se afla sub spectrul hemoragiei. De ce, cum si cand a ajuns sa faca stop cardiac Patriarhul Teoctist in fatidica zi de 30 iulie, in urma unei hemoragii cauzate de o banala operatie de prostata sunt intrebari la care toti cei care au participat la aceasta operatie trebuie sa raspunda in fata organelor de ancheta. Momentul mortii Patriarhului - poreclit pe coridoarele Patriarhiei "Nemuritorul" - este unul crucial pentru Biserica Ortodoxa Romana.

Filmul mortii Patriarhului

7.50 - Patriarhul este trezit de soferul sau, Costel Calapod, in prezenta medicului anestezist Dan Tulbure si a sotiei sale Ruxandra Tulbure. I se solicita de catre medicul chirurg Ioanel Sinescu, prin intermediul lui Calapod, o "proba" de urina.
8.34 - Pleaca la operatie pe targa. Tensiunea este perfecta. I se administreaza o tableta. Crede ca anestezia va fi "ca la dentist".
8.35 - 9.15 - Cuplul de medici Dan si Ruxandra Tulbure incearca fara succes sa execute o rahianestezie - anestezie locala administrata in coloana vertebrala. In mod normal, in acest moment se putea decide amanarea operatiei. Dr. Sinescu hotaraste insa, peste vointa si informarea Patriarhului, sa se efectueze o anestezie generala.
9.15 - 10.30 - Are loc operatia de rezectie endoscopica. Conform standardelor si posibilitatilor tehnice aceasta este inregistrata obligatoriu. Unde este filmarea?
10.30 - Patriarhul este adus inca in stare de inconstienta in salonul de la Terapie intensiva.
11.00 - 11.30 - Patriarhul incepe sa-si revina din anestezie. Are loc sangerarea operatiei prin uretra. Incepe prabusirea tensiunii arteriale, cu scaderea semnificativa a hemoglobinei care duce la tulburari de ritm cardiac. Dr. Sinescu este anuntat ca pacientul sangereaza. Acesta nu vine in salon. Este cautat si adus de la doua etaje mai jos un aspirator pentru ca Patriarhul incepuse sa expectoreze sange.
12.00 - 12.30 - Are loc primul stop cardiac. Apare Sinescu si Patriarhul este dus din nou in sala de operatie unde este deschis, dupa ce este din nou anesteziat. Nu raspunde la incercarile de resuscitare. Este adus tot de la doua etaje mai jos aparatul de resuscitare electrica. I se face o radiografie. Numai acum este chemat medicul cardiolog Mihaela Rugina.
12.30 - Inceteaza activitatile electrice cerebrale. Moarte cerebrala.
12.30 - 13.30 - Se incearca in van resuscitarea fara a i se efectua totusi si o injectie cu adrenalina in inima. Profesorul Ursea este mintit la telefon de catre Sinescu ca nu s-a efectuat operatia si ca il va anunta el daca o va face.
13.30 - Inima inceteaza sa mai bata. Patriarhul este declarat neresuscitabil. Este constatata moartea, pe masa de operatie.
13.30 - Este adus din nou la Terapie intensiva. Dr. Tulbure paraseste nervos sala injurandu-l pe dr Sinescu.
13.30 - 15.00 - Se mai executa de fatada incercari de resuscitare. Se trece la intoxicarea presei, pentru a se anunta intai public rezultatul pozitiv al operatiei. Ziaristii de agentii care au publicat primii stirea ca Patriarhul este bine dupa operatie, "conform unor surse medicale", vor trebui sa marturiseasca procurorilor numele acestor "surse".
15.00 - 15.30 - Asistenta principala ii marturiseste soferului Costel Calapod, aflat disperat pe hol, ca Patriarhul este mort.
13.30 -16.30 - Se lucreaza la masluirea Foii de Observatie in care apare moartea declarata la ora 17.00.
16.30 - Apare PS Vicentiu, Vicar Patriarhal, dupa o discutie telefonica cu Sinescu, conform declaratiilor acestuia din urma. I se comunica faptul ca Patriarhul a murit, conform BOR.
17.00 - Este ora la care apare inscrisa oficial moartea Patriarhului.
17.17 - Directorul Spitalului Fundeni, dr Constantin Popa, da citire catre presa comunicatului semnat de dr Sinescu si dr. Tulbure in care se afirma ca Patriarhul a murit la ora 17.00.

REALITATEA.NET - Şoferul Patriarhului spune că Teoctist a murit la ora 15
Diversiunea si presiunile lui Sinescu

Declaratiile pe care le-am obtinut din mai multe surse spitalicesti de prima mana ne confirma investigatiile anterioare. Totodata, am mai fost informati de sursele noastre ca atmosfera din Clinica unde a murit Patriarhul este mai grea ca pe vremea lui Ceausescu, Sinescu amenintand angajatii spitalului, pentru "a-si tine gura", cu relatiile sale cu serviciile secrete si masoneria, precizandu-se ca este membru al Lojei masonice "Eduard Caudela". Dupa prezentarea de catre ZIUA in exclusivitate a dezvaluirilor privind existenta unei cicatrice de circa 10-15 cm pe trupul Patriarhului Teoctist, in ciuda faptului ca chirurgului Ioanel Sinescu sustine ca a efectuat doar "o rezectie endoscopica in conditii standard", echipa de publicitate a medicului de la Fundeni a incercat fara reusita o diversiune ordinara. Un cunoscut medic bucurestean, al carui tata a fost general de Securitate, a sustinut ca pe cand avea 20 de ani - in anii '70 - l-ar fi operat de cancer la colon pe Parintele Teoctist, pe atunci episcop. Cicatricea aflata pe trupul Patriarhului, prin care se certifica practic faptul ca Patriarhul a suferit o interventie chirurgicala deschisa - in ciuda minciunilor prin omisiune ale doctorului Sinescu - a fost vazuta atat de catre cei patru calugari care l-au uns cu mir pe Patriarh cat si de personalul din spital si de la Institutul Medico Legal, dupa cum si prezentam in editia de azi, tot in exclusivitate. Cu toate acestea, Sorin Oprescu, seful Colegiului Medicilor din Bucuresti, care a emis verdictul de nevinovat pentru echipa de la Fundeni, desi nu l-a audiat nici pana astazi pe medicul anestezist Dan Tulbure, relateaza presei despre o convorbire misterioasa: "I-am intrebat pe cei care mi-au spus de acea cicatrice: "Este o cicatrice in forma de J?". Mi-au spus ca "Da". Atunci le-am zis: "Este cicatricea mea". Asa am facut eu operatia la vremea respectiva, in forma de "J"". Aceasta este metoda stupida prin care se incearca acreditarea ca taietura cusuta brutal si inca sangeranda, inregistrata de persoanele mentionate, ar fi o cicatrice "in forma de J", veche de peste 30 de ani. Ei bine, nici una dintre sursele ZIUA enumerate mai sus nu a purtat o conversatie cu doctorul Sorin Oprescu. Si atunci, cine sunt "cei care mi-au spus de acea cicatrice"? Este o intrebare la care medicul PSD Oprescu va trebui sa raspunda in fata procurorilor care ancheteaza cazul.

Putea sa scape cu viata

Consultand surse din Serviciul de Protectie si Paza am putut afla ca, in urma balbaielilor medicilor romani care l-au consultat pe Traian Basescu in cazul urgentei sale medicale la coloana, CSAT a elaborat un protocol strict pentru demnitari aflati in astfel de situatii. Astfel, Spitalul Militar Central este locul in care se intruneste de urgenta o Comisiei Centrala Medicala, din care fac parte responsabili de la cele mai inalte nivele. Aceasta stabileste, in functie de afectiunea demnitarului, o Comisie de Specialitate care decide apoi daca pacientul poate fi operat in tara sau in strainatate. Daca CSAT ar fi hotarat ca si Patriarhul BOR trebuie sa urmeze acest protocol destinat demnitarilor de stat, astazi ar fi fost in viata. (Victor Roncea)

Martor ocular: "Taietura exista"

Dupa prima noaptea in care trupul neinsufletit al Prea Fericitului Patriarh Teoctist a fost adus la Catedrala Metropolitana s-a realizat o a doua interventie medico-legala, cu formol, in scopul prezervarii acestuia pe perioada de pana la inmormantare. ZIUA are la dispozitia Parchetului general o declaratie in varianta audio a unui martor ocular, privind existenta taieturii de 10-15 cm.
Martorii oculari prezenti la aceasta operatiune confirma dezvaluirile facute de calugarii care l-au invesmantat pe Parintele Teoctist la spital: pe trupul Patriarhului se putea observa o cusatura proaspata in zona abdominala "de sub buric in jos". Cei care au asistat la aceasta operatiune ne-au povestit, sub acoperirea anonimatului, ca taietura respectiva "era cusuta ca si cu o sfoara". In consecinta, respectiva taietura purta urmele unei interventii de taietura ca si cum ar fi fost imbalsamat sau inchis dupa moartea survenita in urma unei operatii deschise. Imbalsamare propriu zisa nu a fost facuta la Spitalul "Fundeni" unde exista asistenti medico-legal care se ocupa de acest lucru, insa in tot cazul procurorii trebuie sa solicite Raportul obligatoriu al anatomopatologului sef al Clinicii de la Fundeni. "Nu va pot descrie cum arata trupul patriarhului", ne-a declarat unul dintre martorii care au asistat la procedura din Catedrala Mitropolitana. Cert este ca trupul neinsufletit al celui care a pastorit Biserica Ortodoxa Romana a necesitat o noua interventie cu formol, prin venele trupului. Nu s-a pus, insa, problema unor prelevari de probe de tesut sau de o autopsie. Specialistii medico-legali au ajuns acolo la solicitarea unui reprezentant al Patriarhiei. Scopul lor a fost doar sa il imbalsameze cu formol si sa il "cosmetizeze" pe Patriarh.

Nu se observa nici o taietura veche

Doctorul Sorin Oprescu a afirmat, recent, intr-un cotidian central ca patriarhul Teoctist ar fi fost operat de el, in urma cu 30 de ani la Spitalul Brancovenesc. Firesc, urma acestei operatii ar fi trebuit sa se vada pe trupul Prea Fericitului. Numai ca cei care au asistat la imbalsamarea din Dealul Mitropoliei nu au vazut asa ceva. "Era o taietura in forma de J", sustinea doctorul Oprescu, citat de "Adevarul". Despre acest lucru, cei care au vazut trupul patriarhului Teoctist au negat vehement. "Nu se observa o astfel de taietura", sustin sursele noastre. Este posibil ca aceasta, daca ar exista, sa fie aproape neobservabila tinand cont de vechimea operatiei, peste 30 de ani. Drept urmare, teoria lansata de doctorul Oprescu, precum ca taietura de pe burta Patriarhului ar fi fost urma operatiei sale este nula. Mai mult decat atat, specialisti in medicina legala sustin ca ar trebui cautate adevaratele cauze ale mortii. "Au fost destule cauze ale mortii unor pacienti din cauza neglijentei sau indiferentei unor medici", ne-a precizat un medic legist. (Petrisor CANA)

Sinescu nu va merge "mai departe"

"Majoritatea angajatilor nu sunt de acord cu dezmembrarea Institutului Clinic Fundeni (ICF), sustine dr. Constantin Nicolae Popa, managerul acestui spital. Reactia dr. Constantin Popa intervine ca urmare a interviului acordat recent de dr Ioanel Sinescu in care acesta se referea la proiectul de infiintare a Institutului de Boli Renale pe platforma Fundeni si la operatia in urma careia Patriarhul Teoctist a decedat subit. Potrivit sefului Spitalului Fundeni, "performantele se apreciaza prin indicatori obiectivi ce pot fi comparati. Acestia sunt cumulativi si calitativi si cantitativi si reflecta toate rezultatele inclusiv medicale, financiare, organizatorice". "Centrul de Urologie este incorect si subiectiv apreciat ca fiind "cel mai performant" din ICF", il pune la punct Popa pe Sinescu. "Divizarea spitalului ar insemna (oferim doar foarte putine argumente din cele existente): existenta pe acelasi etaj sau pe etaje intercalate a doua spitale; nemultumirea pacientilor prin cresterea procedurilor birocratice; sistarea activitatii si finantarii ICF pe o perioada lunga de timp; incapacitatea utilizarii structurilor comune: radiologie, laboratoare, camere garda urgente, anatomie patologica etc.", se spune in textul semnat de managerul Institutului Clinic Fundeni.
"Intr-o sedinta a Comitetului Director al ICF din 08.08.2007 s-a votat in unanimitate impotriva scindarii datorita gravelor prejudicii suportate de bolnavi si intregul institut. Marea majoritate a sefilor de sectii, laboratoare si a medicilor spitalului nu au fost de acord cu dezmembrarea, existand memorii semnate cu motivatiile lor", precizeaza textul semnat de dr. Constantin Nicolae Popa in urma articolului "Sinescu merge mai departe" din Jurnalul National.

Ancheta bate pasul pe loc

Agentia regionala pentru Drepturile Omului - Human Rights (HRP) a solicitat ieri Parchetului General sa furnizeze opiniei publice stadiul dosarului privind anchetarea mortii Patriarhului si sa explice de ce aceasta cauza nu a ramas in atentia forului central, desi in alte cazuri s-a practicat aceasta solutionare.
Solicitarea HRP vine dupa ce Gradianul a publicat ieri un articol in care sustine ca ancheta privind cazul mortii Patriarhului Teoctist bate pasul pe loc. "La 22 de zile de la moartea Patriarhului, nici o autoritate nu a demarat cercetarile. Politia sectorului 2 a trimis doar o cerere Institutului Fundeni, prin care solicita anumite documente, insa conducerea spitalului sustine ca cererea nu are nici un termen", este concluzia autorului articolului, care adauga ca, de la momentul decesului lui Teoctist pana in prezent nu s-a desfasurat nici o audiere". Nici o autoritate din Romania nu este interesata sa afle cauza reala a mortii Patriarhului. Colegiul Medicilor din Bucuresti s-a antepronuntat, sustinand nevinovatia lui Sinescu, pentru ca apoi sa-si decline competenta. Colegiul Medicilor din Romania, dupa ce a sugerat ca nu are cum sa gaseasca nereguli in interventia chirurgicala, a avansat un termen de circa doua luni pentru a da un verdict oficial. Ministerul Sanatatii si-a trimis o echipa care sa cerceteze, chipurile, cazul decesului lui Teoctist. Dupa ce au mimat ancheta, reprezentantii ministerului au concluzionat ca lipseste de la apel prof. Tulbure, anestezistul Patriarhului, care a plecat intr-un concediu prelungit. In absenta unui participant la operatie nu putem finaliza ancheta, sustineau acestia, pentru ca trebuie audiate toate partile. Parchetul Tribunalului Municipiului Bucuresti a pasat cazul la Parchetul din sectorul 2, care nu ancheteaza morti suspecte. Acesta din urma a predat rezolvarea cazului Politiei sectorului 2", mentioneaza materialul din Gardianul. (L.I.)
Sinescu: "Patriarhul a decedat la 30 iulie, ora 17:00"
"Jurnalul National:
Cum a fost operat Patriarhul?
Sinescu: Inca o data si raspicat: endoscopic; pe intelesul tuturor... "cu laser""


Omerta lui Daniel a fost sparta de Varsanufie * Printr-un comunicat oficial al Biroului de Presa al Patriarhiei, PS Varsanufie, Vicar Patriarhal, isi mentine afirmatiile publicate in ZIUA


Patriarhia confirma: a existat o taietura
Declaratie PS Varsanufie (MP3, 630 kB) Descarca » Asculta »

Dezvaluirile publicate de ZIUA privind faptul ca Patriarhul Teoctist nu a fost operat prin rezectie endoscopica, dupa cum sustine chirurgul Ioanel Sinescu, ci prin interventie deschisa, taietura fiind de circa 10-15 cm, au starnit rumoare atat la Patriarhie cat si in lumea medicala.
In ce priveste conducerea tranzitorie a Patriarhiei, din pacate, reactia a fost cel putin ciudata din partea unui inalt ierarh care se presupune ca respecta si apara Calea, Adevarul si Viata, propavaduite de Mantuitor: IPS Daniel al Moldovei, care a incercat sa impuna o "Omerta" asupra acestui caz de o gravitate maxima.

Omerta

Surse apropiate Bisericii au marturisit inca de saptamana trecuta pentru ZIUA ca cei patru calugari care au spalat trupul Patriarhului la Spitalul Fundeni au constatat cel putin o taietura cusuta, de 10-15 cm, dispusa central, pe verticala, in zona ombilicala. Inainte de a publica insa aceasta informatie am verificat-o cu mai multe alte surse, inclusiv spitalicesti, ulterior purtand o conversatie inregistrata - conform practicii redactionale - cu Prea Sfintitul Varsanufie, Vicar Patriarhal considerat un apropiat al regretatului Parinte Teoctist. Din pacate, desi am incercat sa-i comunicam ca vom face publica discutia in spiritul deservirii interesului public si al adevarului, PS Varsanufie nu a mai fost abordabil, fiind ocupat cu inventarierea Cabinetului Patriarhal, in calitate de presedinte al Comisiei incredintate cu aceasta misiune. Surprinzator insa, in dimineata aparitiei articolului nostru, marti, 14 august, loctiitorul Patriarhului, IPS Daniel al Moldovei, instalat deja la Palat, i-a convocat de urgenta pe cei patru monahi care au indeplinit la Spital ritualul de ungere cu aghiazma, ulei sfintit si mir. Insa nu pentru a-i consulta si a-l contacta apoi pentru explicatii si clarificari absolut necesare pe medicul Ioanel Sinescu. Nu. Ci pentru a le solicita celor patru, pe un ton mai mult decat autoritar, sa nu mai dea nici un fel de declaratii si chiar sa nege cele afirmate de PS Varsanufie. Ceea nu se poate aplica insa si in fata investigatorilor Parchetului.
Dar operatiunea de acoperire a lui Sinescu a mers mai departe si ieri, printr-o dezinformare aparuta in cotidianul de mare tiraj "Libertatea", unde se sustinea ca PS Varsanufie neaga afirmatiile din ZIUA, in ciuda inregistrarii pe care o punem din nou la dispozitia publicului pe site-ul ziarului nostru. In urma explicatiilor cerute de ZIUA Biroului de Presa al Patriarhiei fata de aceasta presupusa afirmatie a Vicarului, Patriarhia Romana a dat ieri un comunicat oficial in care se atesta din nou declaratia initiala a PS Varsanufie privind existenta cel putin a unei operatii in zona abdominala a trupului Patriarhului. Practic, prin aceasta recunoastere cvasioficiala, medicul Ioanel Sinescu trebuie sa dea de urgenta explicatii la Parchet, privind minciuna sa colosala legata de "rezectia endoscopica efectuata in conditii standard", dar in urma careia Patriarhul a murit subit.

A doua taietura

Este de notat ca, in urma aparitiei acestor noi informatii, surse spitalicesti de la Fundeni au prins curaj si ne-au dezvaluit noi amanunte, inclusiv legate de o a doua incizie, de circa doi centimetri, aflata imediat sub coaste, pe partea dreapta, inca sangeranda atunci cand au incredintat trupul Patriarhului calugarilor sai de la Catedrala. Aceasta dovedeste ca operatia deschisa a necesitat si un drenaj. Insa cauzele mortii nu trebuie cercetate neaparat in conexie cu executia operatiei, ci cu etapa pregatitoare si decizia de a se efectua o anestezie totala, ne-au transmis aceleasi surse. Acestea au confirmat si supozitia aparuta in ziarul "Gardianul", in care se arata ca hemoragia a fost cea mai probabila cauza a mortii Patriarhului Teoctist. De altfel, cosul de la Reanimare, unde se afla trupul Patriarhului, era plin de tampoane imbibate cu sange. Amintim si declaratiile medicului personal al Patriarhului, dr Nicolae Ursea, care afirma ca Parintelui Teoctist nu i se suprimase cu 72 de ore inainte de operatie administrarea unuia dintre cele mai puternice medicamente anticoagulate, Plavix, aflat pe lista sa pentru o mai buna circulatie a sangelui. Lista consultata si de echipa chirurg Ioanel Sinescu-anestezit Dan Tulbure. In ce-l priveste pe acesta din urma, care, conform lui Sinescu incercase sa-i faca o rahianestezie, dar nu reusise, surse medicale afirma ca, in acest caz, operatia putea si trebuia amanata. (Victor RONCEA)

Operatia putea fi oprita

"In timpul operatiei de prostata pot interveni sangerari. Cauzele sangerarii pot fi locale, cum ar fi un adenom mare sau inflamat, sau generale, de genul tratamentelor antiagregante. Aceste tratamente se iau pentru alte afectiuni, cerebrale sau cardiace, cum e si Plavixul, care trebuie intrerupte cu trei zile inainte de interventia chirugicala. Trebuie facut testul de coagulare si testul de agregare trombocitara, iar chirurgul si anestezistul stabilesc momentul operatiei. In momentul in care pacientul sangereaza, medicul nu se mai poate orienta in campul operator. Si atunci solutia este ori sa convertesti interventia endoscopica in operatie deschisa, ori pur si simplu opresti interventia si o reiei peste o zi, doua sau o saptamana", a declarat pentru "Gardianul" dr. Ion Luchian, medic primar urolog. (L.I.)

Comunicat de la Patriarhie

Mentionam urmatoarele: afirmatiile Preasfintitului Varsanufie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cuprinse in articolul mentionat, sunt in conformitate cu cele declarate de Preasfintia Sa redactorului ZIUA. In data de 15 august intr-un cotidian national i-a fost atribuita Preasfintiei Sale o afirmatie in contradictie cu cea aparuta in cotidianul ZIUA si pe care Preasfintitul nu a facut-o niciodata. Aceasta apartine redactorului care a semnat respectiva stire.
Biroul de Presa al Patriarhiei
Vezi si: Patriarhul a fost taiat si anesteziat, impotriva vointei sale. PS Vicentiu l-a abandonat pe Patriarh in Spital
Ultimele trei zile ale Parintelui Teoctist
DECLARATIE MARTOR Descarca » Asculta »
Costel Calapod dezvaluie, in exclusivitate pentru ZIUA, imprejurarile in care Patriarhul Teoctist a luat decizia sa se opereze si momentele de dinainte ca acesta sa ajunga pe masa lui Sinescu
Spalarea lui Sinescu si Armaghedonul lui Daniel

Sursa: www.victor-roncea.blogspot.com

Dorul de Părintele Patriarh Teoctist.

A trecut un an de la trecerea la cele veşnice a Patriarhului Teoctist. Avea vârsta de 92 de ani. În pofida vârstei, a fost extrem de apropiat de generaţia tânără. Şi câte eforturi nu s-au făcut pentru a rupe această legătură. După insurecţia tineretului român din decembrie 1989 a fost inventată o telegramă (se pare de către Alexandru Paleologu) prin care Părintele Patriarh ar fi condamnat Timişoara revoluţionară. În ziua de 22 decembrie 1989, în timp ce Patriarhul dorea să adreseze un mesaj de solidaritate poporului său, poetul îndrăcit Mircea Dinescu (acelaşi care dorea să frigă nişte berbecuţi la CNSAS, citiţi, ierarhi ai Bisericii, acelaşi care afirma, fără să prezinte vreo probă, că vlădica Antonie Plămădeală ar fi cerut să devină general de securitate, acelaşi care şi-a permis să jignească sutele de mii de credincioşi care s-au închinat la Brâul Maicii Domnului, într-un articol intitulat, zeflemitor, „Bretelele lui Iisus”, acelaşi, acelaşi, acelaşi), sprijinit de „emanaţii” neokominternişti, îi interzice apariţia publică, izgonindu-l din incinta Televiziunii Române Libere. Era începutul unei acţiuni de decapitare a Bisericii Ortodoxe Române. În zilele imediat următoare, în Dealul Patriarhiei încep să se învârtă tot felul de necredincioşi, de sectari, de intelectuali analfabeţi teologic, de naivi ortodocşi sau de tâmpiţi activi, cum le spunea Petre Ţuţea, care solicită “demisia” Patriarhului. Pentru a nu provoca tulburări în Biserică, Patriarhul se retrage smerit la mănăstire. A luat asupra sa vinovăţiile tuturor. La întrebarea care se punea obsesiv în acea perioadă – unde a fost Biserica? – a răspuns atunci memorabil duhovnicul de la Marea Neagră, Părintele Arsenie Papacioc, spunând că mii de preoţi şi credincioşi au fost sub lacăte grele, sub sârmă ghimpată şi sub cel mai diavolesc dispreţ şi ură umană, iar alţii şi-au dus viaţa cum au putut, dar nu au lipsit de la slujbele bisericeşti, s-au spovedit, s-au împărtăşit şi s-au rugat ca Dumnezeu să scape România de diavol. De altfel, îndrăznim să spunem noi, numai popoarele sinucigaşe merg pe o singură cale. Şi noi nu ne puteam permite acest lucru, atâta timp cât Occidentul ne abandonase în braţele Uniunii Sovietice. Oricum, regimul comunist a adus peste 2 milioane de români în închisorile comuniste, dintre care în jur de 500.000 şi-au găsit sfârşitul.

La cererea cinului monahal, a clericilor, a credincioşilor ortodocşi şi la chemarea Sfântului Sinod, Întâistătătorul se întoarce, punând capăt crizei de la conducerea bisericii noastre naţionale.

Studenţii anilor ’90, membri ai Ligii Studenţilor sau ai ASCOR, au simţit în permanenţă sprijinul acestuia. Am avut ocazia să-l întâlnesc pe Părintele Patriarh în mai multe ocazii, dar am să relatez doar una din acţiunile organizate de Liga Studenţilor cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist. În martie 1992, Organizaţia Tineretului Creştin Democrat din Basarabia şi Liga Studenţilor a desfăşurat o acţiune de mare amploare, intitulată sugestiv “Drumul Crucii”. Crucea adusă de la Chişinău, înainte de a fi depusă în Piaţa Universităţii, a fost sfinţită de către Părintele Patriarh şi de alţi ierarhi ai Bisericii, la Catedrala Patriarhală. În cuvântul său, Părintele Patriarh spunea că “fapta tinerilor din Basarabia de a aduce Sfânta Cruce la Bucureşti pentru noi, toţi cei de pe glia străbună, ce suportăm greu rănile pământului românesc sfârtecat atât de hain, are darul să ne inspire curaj, fiindcă tinerii au adus simbolul suferinţei dar şi al biruinţei, al nădejdii reîntregirii neamului şi al brazdei noastre strămoşeşti, deoarece puterea ei zdrobeşte puterea diavolului, fiind biruinţa ortodocşilor”. Înainte de a-i decora pe tinerii participanţi cu cea mai înaltă distincţie bisericească acordată laicilor - Crucea Patriarhală – Părintele Patriarh a mai afirmat că “Altarul neamului şi Altarul credinţei au fost cele două coordonate ale existenţei şi străbaterii noastre ca popor în lume. Suportând creştineşte vitregiile istoriei prin credinţa lui, poporul român a făcut şi încă face un Drum al Crucii”. În acelaşi an, emite Actul Patriarhal şi Sinodal de reactivare a Mitropoliei autonome a Basarabiei. Este singurul act în direcţia reunificării ţării întreprins după Decembrie '89 de o instituţie a statului român.

Nu aş putea închieia fără să amintesc de semnalul de alarmă tras de Părintele Patriarh Teoctist în privinţa efectelor dezastruoase ale avortului („cele două războaie mondiale n-au reuşit să omoare atâţia oameni câţi am omorât noi după revoluţie”), viziunea sa de ofensivă spirituală în privinţa integrării europene („Biserica Ortodoxă Română oferă Europei trăirea vie a credinţei ortodoxe în comuniune”), decizia înţeleaptă de înfiinţare a Episcopiei Harghitei şi Covasnei într-un moment potrivit (înainte de venirea la putere a UDMR, care nu era de acord cu înfiinţarea Episcopiei), râvna pentru canonizarea sfinţilor români (în condiţile în care noi, românii, nu aveam în calendar sfinţi din neamul nostru, poate şi datorită înaltei concepţii despre sfinţenie a poporului român), implicarea activă în repunerea în drepturi a preoţilor sau a teologilor arestaţi de către regimul comunist (să ne aducem aminte numai de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae) sau îndurarea cu stoicism a batjocurii politicienilor care l-au împiedicat să-şi vadă visul împlinit: Catedrala Mântuirii Neamului. Am enumerat numai câteva dintre faptele şi atitudinile Părintelui Patriarh. Dar, mai mult decât toate, pentru noi, tinerii, Părintele de duioasă amintire Teoctist a fost un părinte iubitor şi iertător. Pentru blândeţea şi înţelegerea cu care privea greşelile noastre tinereşti, pentru îndemnurile sale ziditoare de suflet, pentru sprijinul acordat îi suntem recunoscători şi îl rugăm să vegheze în continuare asupra noastră.

Au trecut la cele veşnice marile modele spirituale ale românilor: Petre Ţuţea, Părintele Dumitru Săniloae, Părintele Ilie Cleopa, Părintele Ioanichie Bălan, Părintele Ioan Iovan, Părintele Gheorghe Calciu, Părintele Patriarh Teoctist. Şi ne simţim parcă mai singuri. Ne e dor de ei. Şi ne rugăm pentru ei. Dumnezeu să-i primească cu drepţii şi cu sfinţii!


Florin PALAS

articol publicat in revista Veghea,

la un an de la trcerea la cele vesnice a Parintelui Patriarh Teoctist.


Sursa foto:

http://www.razbointrucuvant.ro/


Comunismu' n'o murit, doar un pic s-o hodinit! Autoritatile din Onesti interzic o conferinta anti-cip?Astazi, incepand cu ora 18.00, urmeaza sa aiba loc la Onesti o noua conferinta din seria DICTATURA si MARTIRAJ urmata de lansarea lucrarii DICTATURA BIOMETRICA. Organizata de Asociatia Pentru Libertatea Romanilor la Sala de Cultura Municipala, cu o capacitate de 700 de locuri, la conferinta participa Parintele Filotheu Balan de la Manastirea Petru Voda (foto) si doamna judecator Carmen Paduraru de la Piatra Neamt.
Din informatiile de la fata locului aflam ca, la interveniile lui Ioachim Bacauanul, exercitate prin protopopul de Onesti, Constantin Alupei, primarul Emil Lemnaru a revocat abuziv contractul de inchiriere a salii. Motivul refuzului ar fi fost tema conferintei.

Gripa porcina poate suspenda audientele papale si schimba ceremonialul impartasirii

Gripa porcina a speriat rau Bisericile Occidentale. Din acest motiv, Vaticanul nu exclude posibilitatea suspendarii audientelor generale ale Papei, la care participa în fiecare saptamâna mii de pelerini din întreaga lume, pentru a limita riscul raspândirii virusului gripei porcine, conform unui înalt functionar al Vaticanului, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

“Nu este exclus ca Vaticanul sa decida suspendarea temporara a evenimentelor care fac sa se strânga multimi de oameni, în cazul în care exista recomandari în acest sens ale OMS sau daca astfel de dispozitii vor fi adoptate în Italia”, a declarat Giovanni Rocchi, responsabil cu sanatatea al Statului Vatican, pentru „L’Osservatore Romano”. “Suntem decisi sa ne ocupam de campaniile de vaccinare si cât de curând vaccinul împotriva gripei A va fi disponibil. Vom propune o noua runda de vaccinare, a spus acesta. Audientele Papei sunt în prezent suspendate pentru ca Benedict al XVI-lea este în vacanta în Val d’Aosta, pâna la sfârsitul lunii iulie. Gripa A(H1N1) continua sa se raspândeasca in mare viteza în lume. Dupa patru luni de la aparitia ei în Mexic va ajunge sa fie prezenta în toate tarile din lume, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In Marea Britanie, doi arhiepiscopi influenti ai Bisericii Anglicane au recomandat chiar suspendarea utilizarii potirului la împartasanie, in scopul limitarii raspândirii gripei porcine. Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, si Episcopul de York, John Sentamu, au recomandat într-o scrisoare tuturor episcopilor Bisericii lor sa suspende utilizarea potirului în timpul împartasaniei. Conform traditiei anglicane, preotul ofera potirul credinciosilor, alaturi de ostie, acestia luând cate o înghititura de vin din potirul care se duce de la o gura la alta în timpul impartasaniei. Ministerul Sanatatii din aceasta tara a informat recent ca, în cazul unei pandemii, este întelept sa se ia masuri de precautie pentru a limita raspândirea bolii. “Ca urmare a acestei recomandari, propunem ca oferirea potirului sa fie suspendata, utilizarea acestuia putând duce la extinderea pandemiei de gripa”, au spus cei doi prelati anglicani. Pentru preotii care totusi vor continua sa ofere vin, episcopii recomanda cufundarea ostiei în potir, înainte de predarea în mâinile credinciosilor. Aceasta practica este deja folosita în Biserica anglicana din Africa, au mai spus acestia. Se recomanda de asemenea dezinfectia mâinilor, pentru preoti, înainte de împartasire. Regatul Unit al Marii Britanii este unul dintre cele mai afectate state de virusul gripal A (H1N1). Aici au decedat din aceasta cauza 31 de oameni.

Dumitru Manolache
Gardianul
Related Posts with Thumbnails