24.8.11

Legea „Big Brother” şi cetăţeanul-infractor

Actul normativ ar putea fi transmis către Parlament, în septembrie, spre aprobare în procedură de urgenţă

După două luni de dezbatere pu­blică, modificările aduse Legii „Big Bro­ther” arată că Ministerul Comuni­ca­ţiilor nu a ţinut cont nici de repro­şurile venite din partea ONG-urilor, şi nici măcar de propunerile industriei telecom. Adăugiri precum implicarea în proiect a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii sau stabilirea unui calendar pentru operatori în dezvoltarea de baze de date nu ating „fondul problemei” şi menţin această controversată lege în formula nefe­rici­tă care transformă practic orice cetăţean într-un posibil infractor.
Respinsă de Curtea Consti­tu­ţio­nală în octombrie 2009, noua versiu­ne a Legii privind reţinerea datelor ge­­nerate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a fost publicată pe site-ul MCSI în luna iunie, fiind imediat amendată de societatea civilă.
(...) Potrivit Legii „Big Brother”, furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor avea obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei baze de date, în format electronic, în vederea reţinerii, pentru o perioadă de şase luni de la data efectuării comunicării, a urmă­toa­re­lor categorii de date: datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări; datele necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări; datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării; datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare; datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament; datele necesare pentru identificarea lo­caţiei echipamentului de comunicaţii mobile.
Prezenta lege nu se aplică în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice. Este prevă­zu­tă procedura răspunderii so­lici­tă­rilor instituţiilor competente – trans­mi­terea în termen de 3 zile (faţă de ter­menul anterior de maximum 2 zile). Când aceasta nu este posibilă fur­nizorii trebuie să anunţe solicitan­tul cu privire la motivul depăşirii termenului şi, în orice caz, să transmită informaţiile solicitate în cel mult 5 zile de la primirea iniţială a solicitării.
După noile modificări, furnizorii au obligaţia de a colecta şi de a transmite anual către ANCOM diverse date statistice. Arbitrul telecom le va centraliza şi va transmite anual Comisiei Europene statisticile ela­borate în baza acestora. Statisticile nu vor conţine date cu caracter personal sau informaţii clasificate.
Este specificată şi deductibilitatea fiscală a cheltuielilor legate de crearea şi administrarea bazelor de date şi se impune distrugerea ireversibilă şi automată a datelor reţinute exclusiv în temeiul acestei legi, cu excepţia celor accesate şi transmise auto­ri­tăţilor. Operatorii ar putea „transmite” către utilizatorul final costurile suportate, de ordinul a milioane de euro pentru furnizori.

Neconstituţională în 2009
Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a fost declarată neconstituţională, în octombrie 2009, pentru că nu respecta dispoziţiile mai multor articole din Constituţie, şi anume: articolul 28 privind secretul corespondenţei, articolul 26 privind viaţa intimă familială şi privată, articolul 25 privind libera circulaţie şi articolul 30 privind libertatea de exprimare. Alte nemulţumiri din partea societăţii civile, dar şi din partea anchetatorilor erau legate de condiţionarea obţinerii de procurori a listingurilor de convorbiri tele­fo­ni­ce doar în cazurile de infracţiuni grave şi doar dacă este începută ur­mă­rirea penală. În data de 15 martie 2006 a fost adoptată Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul ac­tivităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice accesibile publi­cului sau de reţele publice de comunicaţii electronice şi de modificare a Directivei 2002/58/CE.

Sursa: Jurnalul National

Parintele Arsenie Boca despre invatatura adevarului

La ce ne folosesc acele vorbiri indemanatice despre lucruri ascunse si intunecoase, de care la ziua judecatii nu vom fi tinuti de rau ca nu le-am cunoscut. O, Adevar, care Dumnezeu esti, fa sa fiu una cu Tine intr-o dragoste vesnica. In Tine salasluieste tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toti invatatii sa taca, toata faptura sa amuteasca in fata Ta, graieste-mi numai Tu.
Un duh curat, simplu si statornic, nu-i niciodata imprastiat chiar in mijlocul multor indeletniciri, fiindca el face totul ca sa cinsteasca pe Dumnezeu, si fiindca, pasnic fiind in el insusi, isi da osteneala sa nu se caute pe sine in nimic.
Cea mai grea lupta in viata aceasta, nu este alta decat biruirea de sine. Caci biruirea de sine duce la propasirea binelui.
Orice desavarsire, in viata aceasta, este amestecata si cu putina nedesavarsire - si pe toate le vedem ca printr-o ceata.
Cei mai multi se indeletnicesc mai osebit a cunoaste decat a trai cum se cuvine, se ratacesc adesea, iar din truda lor nu se aleg decat cu putine roade, sau deloc. O, daca ar fi tot atat de harnici cu starpirea stricaciunilor lor si cu cultivarea virtutii, cum sunt cu vanturarea desartelor vorbiri, n-am vedea atatea rele, nici atatea scandaluri, si slabanogie in lume.
Fara indoiala, la ziua judecatii nu vom fi intrebati ce-am citit, ci ce-am facut, nici daca am vorbit cu dibacie, ci daca am trait cum se cuvine.
Acela cu adevarat e mare, care are o mare dragoste. Acela cu adevarat e mare, care-i mic in ochii lui insusi - si pentru care slava lumii nu-i decat o curata nimicnicie.
Sunt doua invataturi, dar nu-i decat un singur adevar. Sunt doua invataturi: una a lui Dumnezeu, neclatinata ca si El, alta a omului, schimbatoare ca si el.
Invatatura lui Dumnezeu se imprastie in sufletele pregatite s-o primeasca prin intelepciunea necreata si Cuvantul dumnezeiesc. Ea este o particica din El Insusi si fara de moarte. Este pusa la indemana oricui si este daruita mai din belsug celui smerit cu inima.
Invatatura omului, dimpotriva, ii maguleste mandria, fiindca el ii este tata. "Ideea aceasta imi apartine, eu am spus cel dintai acest lucru, nu se stia nimic despre aceasta inainte de mine ..."
Placa-ti sa intrebi, asculta in tacere vorbirile batranilor, caci ele nu sunt spuse in desert.
Dorinta de a sti a pierdut pe omul dintai, - el cauta cunoasterea, care hraneste trufia, si a gasit moartea.

Sursa: Razboiul nevazut

Noua armă de distrugere a "profeţilor" Noii Ordini Mondiale (Roubini, Greenspan, Soros): declarația șoc

Un rând scris de Roubini pe twitter este receptat de aproape 80.000 de oameni, care la rândul lor pot trimite mesajul la alte sute de mii de followers. O afirmație seacă a lui George Soros apare în toată presa economică și de știri din lume.
Cu toate că știu că sunt voci autorizate și care se pot face auzite pe tot globul, nu se feresc să afirme lucruri grele și care, mai ales, pot fi interpretate. Opiniile lor influențează investitorii tocmai pentru că sunt lideri de opinie de talie mondială. Deși ar putea să-și îndulcească mesajele, nu o fac, iar apoi tot ei spun că ei sunt cei care au avut dreptate.

"Capitalismul se află într-un punct critic", "Marx a avut dreptate", "Grecia va da faliment", "Moneda euro ar putea dispărea", sunt doar câteva din afirmațiile făcute de Nouriel Roubini, profetul crizei. Însă el nu este singurul care face afirmații abrupte.

Greenspan: Moneda euro cade

Ultima lovitură este cea a fostului șef al Fed Alan Greenspan, care a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că moneda euro se prăbușește, ceea ce va aduce cu sine dificultăți pentru sistemul bancar.

"O lipsă a încrederii va aduce daune colaterale băncilor", spune Greenspan, însă lipsa de încredere se adâncește și mai mult atunci când afirmațiile negative se înmulțesc și se perpetuează tot mai mult.

Roubini: "Revolta mondială se va extinde. Dacă sunteți paranoici, cumpărați arme și duceți-vă în munți"

Capitalismul se află într-un punct de criză, spune Nouriel Roubini, profetul crizei care a început să facă aprecieri dincolo de estimările macroeconomice cu care ne-a obișnuit.

Demonstrațiile populare recente, de la Orientul Mijlociu și Israel până la Marea Britanie și furia populară crescândă din China si, în curând în alte economii avansate și țări emergente, toate sunt conduse de aceleași motive și tensiuni: inegalitatea care crește, șomajul și lipsa de speranță, spune Roubini, citat de toată presa.

"Nu este timpul pentru active riscante", adaugă Roubini, care arată că dacă ești paranoic, poți să începi să investeși în mâncare sau arme, muniție, lingouri de aur și să te duci în creierii munților.

Soros lovește: Grecia ar trebui să iasă din Uniunea Europeană

După ce i-a atacat pe nemți spunând că ei sunt de vină pentru agravarea zonei euro, miliardarul american de origine maghiară George Soros a declarat că Grecia și Portugalia ar trebui să părăsească zona euro.

"Problema Greciei nu a fost tratată cum trebuie, motiv pentru care ar trebui să iasă din zona euro și din Uniunea Europeană", a declarat Soros într-un interviu pentru Der Spiegel, adăugând că moneda euro va supraviețui crizei datoriilor.

Soros, despre care se spune că a câştigat peste un miliard de euro pariind împotriva lirei sterline în 1992, a subliniat în acelaşi interviu că nu are de gând să speculeze acum împotriva euro. 

Tribunalul din New York renunţă la acuzaţiile împotriva lui Dominique Strauss-Kahn. Fostul director al FMI este nerăbdător să revină în Franţa. Oare va ajunge preşedinte?

Update: Dominique Strauss-Kahn afirmă că este nerăbdător să revină în Franţa
 
Dominique Strauss-Kahn a declarat, marţi după-amiază, că se grăbeşte să revină în Franţa după întâmplarea "teribilă" şi "nedreaptă" din Statele Unite, unde a fost acuzat de agresiuni sexuale, informează AFP.
"Mă grăbesc să revin în ţara mea", a declarat fostul director al Fondului Monetar Internaţional la domiciliul său din Manhattan.
"Sunt nerăbdător să revin în ţara mea, dar mai am câteva lucruri minore de făcut înainte de a putea pleca şi voi face declaraţii mai ample când voi reveni în Franţa", a declarat fostul director al FMI.
"Este finalul unei încercări teribile şi nedrepte. Sunt bucuros pentru soţia mea, pentru copii, pentru prieteni, pentru toţi cei care m-au susţinut în această perioadă", a subliniat Strauss-Kahn.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

UPDATE 20.00: Procurorul a abandonat o femeie nevinovată, apreciază avocatul cameristei Nafissatou Diallo

Avocatul lui Nafissatou Diallo a apreciat marţi că Cyrus Vance, procurorul însărcinat cu cazul împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, "a abandonat o femeie nevinovată" prin faptul că a cerut judecătorului să renunţe la acuzaţiile împotriva acestuia, relatează AFP.
"Procurorul Vance a abandonat o femeie nevinovată şi a refuzat dreptul la justiţie într-un caz de viol", a declarat Kenneth Thompson după şedinţa de la tribunalul penal din Manhattan.
"Suntem dezamăgiţi că procurorul nu a acordat acelaşi credit tuturor justiţiabililor", a adăugat el.
"De-acum vom purta această luptă pe terenul (unui proces) civil", a continuat Thompson.
Judecătorul american Michael Obus a hotărât marţi să abandoneze toate acuzaţiile formulate împotriva lui Dominique Strauss-Kahn pentru infracţiuni de natură sexuală, la cererea procurorului, care a relevat minciuni în acuzaţiile formulate de camerista de la hotelul Sofitel din New York.
Camerista Nafissatou Diallo a depus plângere pentru un proces civil la 8 august, în cadrul unei proceduri independente şi în paralel cu cea penală.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

UPDATE 8.00: Judecătorul Tribunalului din New York a decis marţi retragerea acuzaţiilor la adresa fostului director FMI Dominique Strauss-Kahn, informează AFP.

În cursul şedinţei de marţi, judecătorul Michael Obus a decis renunţarea la cazul care îl viza pe Strauss-Kahn, după ce procurorii anunţaseră oficial retragerea acuzaţiilor, din cauza îndoielilor privind declaraţiile cameristei de la Hotelul Sofitel.
După anunţarea deciziei, fostul director FMI a parăsit calm sala tribunalului.
Decizia de marţi pune capăt unei acţiuni judiciare care începuse pe 14 mai, atunci când Strauss-Kahn a fost arestat sub acuzaţia că ar fi agresat-o sexual pe o cameristă de la Hotelul Sofitel din New York.
Acuzaţiile împotriva lui Strauss-Kahn se refereau la agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

Dominique Strauss-Kahn a avut o relaţie sexuală cu camerista de la hotelul Sofitel din New York, însă minciunile spuse de aceasta au făcut imposibilă urmărirea în justiţie a fostului director FMI, a declarat, luni, procurorul Cyrus Vance, citat de AFP. Procurorul a cerut unui judecător din New York să renunţe la acuzaţiile împotriva fostului şef al FMI.
Într-un document de 25 de pagini adresat judecătorului, Vance afirmă că dovezile materiale arată că Nafissatou Diallo a avut "o relaţie sexuală precipitată" cu Strauss-Kahn, însă este imposibil de dovedit că aceasta nu a fost liber consimţită.
Probele ADN "au stabilit că mai multe pete din partea superioară a uniformei reclamantei conţin spermă care corespunde cu ADN-ul acuzatului", adaugă documentul semnat de Vance, care a cerut instanţei să renunţe la acuzaţiile împotriva fostului ministru francez.
Procurorul din Manhattan afirmă că dosarul acuzării a fost subminat de mărturiile mincinoase ale lui Diallo.
Cyrus Vance a explicat că aceasta i-a minţit în mai multe rânduri pe anchetatori în legătură cu trecutul său, dar şi cu faptele petrecute imediat după agresiunea reclamată. Printre altele, ea a refuzat mult timp să recunoască existenţa unei conversaţii telefonice - care a fost înregistrată -, în care a discutat cu un prieten aflat în închisoare, despre averea lui Strauss-Kahn.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Părintele Sofian Boghiu: Despre ceasul neaşteptat al morţii

De multe ori moartea îi prinde pe oameni nepregãtiţi! De ce Dumnezeu nu îngãduie sã ne cunoaştem momentul morţii? Ce este bine sã facem?
 
Frati crestini,

La portile cetãtii Nainului - asa cum ne spune Sfântul Evanghelist Luca (7, 11-16) - se întâlnesc douã convoaie de oameni: din cetate iesea un convoi de îngropare, în care o mamã vãduvã, cu inima sfâsiatã de durere, petrecea la cimitir pe unicul sãu fiu, iar din afara cetãtii venea Iisus Hristos, urmat de ucenicii Sãi si de o multime de credinciosi.
Domnul Iisus, înduiosat de marea durere a sãrmanei vãduve, se apropie de ea si îi spune cuvintele: ''Nu plânge!''. Apoi, apropiindu-se de sicriul tânãrului si unicului ei fiu, rosteste dumnezeiestile Sale cuvinte: ''Tinere, tie îti zic, scoalã-te!''. Iar cel mort pânã în clipa aceea s-a ridicat si a început a grãi. În marea tãcere care s-a asternut atunci peste cele douã convoaie, Mântuitorul l-a redat pe tânãr, viu, mamei sale. Biata mamã, poate, a mai plâns si dupã aceea, dar plânsul ei era plâns de bucurie, pentru cã durerea încetase; iar multimea a fost cuprinsã de fricã si toti preamãreau pe Dumnezeu pentru aceastã înviere din morti, sãvârsitã în vãzul tuturor.

Frati crestini,

Tânãrul din Nain, mort când nu se astepta, ne dovedeste fiecãruia dintre noi cã moartea fãrã de veste îi poate surprinde nu numai pe bãtrâni si bãtrâne, ci chiar si pe tineri.
De obicei tânãrul, si nu numai el, se gândeste la toate, numai la moarte nu vrea sã se gândeascã. Dacã îi aminteste cineva despre aceasta, el râde cu dispret sau cu nepãsare, ca si cum nu va muri niciodatã si deci nu se cuvine sã-i întuneci viata cu asemenea gânduri. Ca si cum moartea este numai pentru altii, nu si pentru el.
Totusi moartea vine pe neasteptate si pentru copilul din leagãn, si pentru tânãrul nepãsãtor, si pentru bãtrânul înãlbit de ani.
Cartea Sfântã ne spune cã ceasul mortii, la fel ca si ''ziua Domnului vine asa, ca un fur noaptea'' (I Tesaloniceni 5, 2). Stiti cã tâlharul niciodatã nu se anuntã când vine la furat. El apare când nu te astepti, când toti dorm fãrã nici o grijã. Asa face de multe ori si moartea! Când omul crede cã viata nu-i mai este amenintatã de nici o primejdie, când se scufundã în treburile obsnuite ca într-un somn adânc, tocmai atunci se apropie moartea, ca sã-i curme rãtãcirea vietii.

DE MULTE ORI MOARTEA ÎI PRINDE PE OAMENI NEPREGÃTITI!
 
În cartea profetului Daniel din Biblie, ni se aminteste visul regelui Nabucodonosor din Babilon. Într-o noapte, acel falnic rege din Babilon a visat un copac urias, cu vârful pânã la cer si cu ramurile pânã la marginile pãmântului; frunzele copacului erau frumoase, iar roadele sale erau mari si gustoase si din ele se hrãneau semintiile oamenilor si toate vietuitoarelor. Dar, pe când copacul se înãlta tot mai falnic, un glas din cer s-a auzit zicând: ''Doborâti copacul si tãiati-i crengile, scuturati frunzele lui si împrãstiati roadele lui'' (Daniel 4, 11).
Regele Nabucodonosor s-a îngrozit. La cererea lui, profetul Daniel îi tãlmãceste visul, care însemna sfârsitul nãprasnic al vietii lui Nabucodonosor, ca pedeapsã pentru nedreptãtile sale.
Dar visul, cu porunca de a ''doborî copacul'', mai înseamnã si sfârsitul jalnic al fiecãrui om. Cãci ce altceva este omul decât un pom sãdit pe pãmânt - care, la porunca lui Dumnezeu, cade ca si lovit de trãsnet - ori un fir de iarbã cosit sau smuls din rãdãcinã?
Se întâmplã uneori ca, în vecinãtatea noastrã, sã cunoastem un om îndestulat cu de toate, bine vãzut de cei din jur, care îl privesc si îl laudã ca pe un pom frumos si plin de roadã. Ramurile neamului sãu se întind în lung si în lat, în rubedenii numeroase. Este sãnãtos si tânãr, toti din jurul lui îi ureazã sã trãiascã multi ani.
Dar, tocmai în clipa când parcã nici o umbrã nu-i tulburã fericirea, deodatã, rãsunã si pentru el cumplitul glas: ''Doborâti copacul!''. Si porunca se împlineste, iar moartea îl loveste pe neasteptate: sugrumat de cancer sau de o boalã de inimã, zdrobit de un accident nedorit de nimeni sau lovit, sub o altã formã, de o moarte nãprasnicã. Cei din jur aflã cu uimire cã cel plin de viatã pânã acum câteva ore s-a stins din lumea de aici, pentru totdeauna.
Câte întâmplãri din acestea nu v-a fost dat sã vedeti în jurul dumneavoastrã, în familiile dumneavoastrã sau între cunoscuti?!
Ceea ce este mai dureros nu este numai faptul cã moartea vine fãrã de veste, ci mai ales cã ea îi surprinde pe oameni nepregãtiti pentru acest pas decisiv.
Nu putem sti cât de pregãtit sau cât de nepregãtit de moarte a fost tânãrul din Nain. Fiind însã unicul fiu al unei vãduve, lipsit de îndrumarea si autoritatea tatãlui sãu, poate îsi va fi adunat si el destule pãcate ale tineretilor sale pânã în ceasul neasteptat al mortii.
Acel tânãr însã a avut atunci ocazia unicã de a se întâlni pe drumul cãtre cimitir cu Însusi Stãpânul vietii si al mortii, cu Iisus Mântuitorul Care, înduiosat de lacrimile mamei, îl cheamã pe tânãr iarãsi la viata aceasta pãmânteascã.
Fãrã îndoialã cã acel tânãr a vãzut dincolo un peisaj de neuitat, încât tot restul vietii si l-a trãit cu mai multã luare-aminte decât toti ceilalti tineri de vârsta lui. Dar câti tineri pot avea experienta uluitoare a tânãrului vãduvei din Nain? Aproape nici unul!
Totusi, câti tineri, si nu numai tineri, din vremea noastrã, nepregãtiti de moarte, îsi continuã viata în dezordine, cu nepãsare, ca si cum n-ar muri niciodatã?
Si, dacã s-ar putea lega un dialog cu un astfel de tânãr dupã ce a trecut pragul celeilalte lumi, l-ai putea întreba:
Ce-ai fãcut, tinere? Te-ai nenorocit pentru totdeauna! Pentru cã sufletul tãu era plin de pãcate: de pãrinti n-ai ascultat, de Dumnezeu nu te-ai temut, ci adeseori L-ai înjurat si L-ai tãgãduit, de rugãciune nu te-ai îngrijit, de desfãtãri nu te-ai ferit, la urmãrile faptelor tale celor rele nu te-ai gândit, la suflet si la judecata lui Dumnezeu n-ai cugetat.
Te-ai nenorocit pentru vesnicie, pentru cã pomul vietii tale nu numai cã s-a tãiat fãrã de veste, dar se va si arunca în foc.
Drept rãspuns, tânãrul, dupã ce a gustat putin din moarte si a vãzut ce este dincolo, nu va mai râde cu dispret, ci se va cãi cumplit pentru lipsa lui de seriozitate si de întelepciune, dar atunci va fi prea târziu.
Asemenea surprize cumplite se pot întâmpla oricui, oriunde si la orice vârstã.

CE ESTE BINE SÃ FACEM?
 
Frati crestini,
De moarte nimeni nu poate scãpa. Toti suntem datori sã plãtim acest tribut obstesc, atunci când va rândui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.
Dacã ceasul mortii ne este necunoscut si suntem îndemnati sã priveghem si sã ne pregãtim ca pentru cel mai mare si ultimul examen din viata noastrã pãmânteascã, atunci aceastã asteptare a clipei din urmã nu trebuie sã fie o stare pasivã, de nelucrare, plinã de groazã, ci, dimpotrivã, trebuie sã fie o asteptare seninã, însotitã de muncã statornicã, plinã de hãrnicie si de voie bunã. Sã avem însã, în acelasi timp, o grijã neîncetatã pentru a ne pãstra - pe cât se poate - sufletul cinstit, inima curatã si trupul neîntinat de patimi, stiind cã trupul împreunã cu sufletul nostru sunt locasul Duhului Sfânt din noi.
Sã meditãm asupra faptului cã toate trec, toate curg, iar noi odatã cu ele strãbatem drumurile vietii. Asa precum toamna se despoaie copacii de frunze si seva lor începe sã se împutineze, asa si viata noastrã scade în fiecare an, în fiecare lunã si în fiecare orã.
Floarea tineretii se vestejeste, lumina bucuriilor pãmântesti se stinge, bãtrânetea cea grea se apropie, prietenii mor, cei de aproape se depãrteazã si ne pãrãsesc...
Mormintele celor dragi zac fãrã de glas, doar sufletele unora dintre mortii nostri au ajuns în mâna lui Dumnezeu.
Asa trece viata noastrã, asa trecem fiecare dintre noi, ca niste umbre pe fata pãmântului, pânã când nu ne mai vede nimeni, pânã când aproape toti ne uitã, ajungând niste morti uitati de orice inimã...
Drept aceea:
- sã ne sfintim viata prin Sfintele Taine, lãsate de Dumnezeu oamenilor;
- sã trãim în bunã întelegere unii cu altii;
- sã nu ne bârfim între noi, sã nu ne înselãm unii pe altii, sã nu ne invidiem si sã nu ne urâm unii pe altii, ci dimpotrivã sã ne sârguim a trãi ca fratii, fiind cu totii fii ai aceluiasi Pãrinte Ceresc pe Care Îl numim Tatãl nostru;
- sã ne ostenim a ne trãi vremelnica noastrã viatã asa dupã cum ne îndeamnã Sfântul Apostol Pavel: ''Îngãduindu-vã unii pe altii si iertând unii altora, dacã are cineva vreo plângere împotriva cuiva; dupã cum si Hristos v-a iertat vouã, asa sã iertati si voi.
Iar peste toate acestea, îmbrãcati-vã întru dragoste, care este legãtura desãvârsirii.
Si pacea lui Hristos, întru care ati fost chemati, ca sã fiti un singur trup, sã stãpâneascã în inimile voastre'' în veci. Amin (Coloseni 3, 13-15).

Related Posts with Thumbnails