24.8.11

Tribunalul din New York renunţă la acuzaţiile împotriva lui Dominique Strauss-Kahn. Fostul director al FMI este nerăbdător să revină în Franţa. Oare va ajunge preşedinte?

Update: Dominique Strauss-Kahn afirmă că este nerăbdător să revină în Franţa
 
Dominique Strauss-Kahn a declarat, marţi după-amiază, că se grăbeşte să revină în Franţa după întâmplarea "teribilă" şi "nedreaptă" din Statele Unite, unde a fost acuzat de agresiuni sexuale, informează AFP.
"Mă grăbesc să revin în ţara mea", a declarat fostul director al Fondului Monetar Internaţional la domiciliul său din Manhattan.
"Sunt nerăbdător să revin în ţara mea, dar mai am câteva lucruri minore de făcut înainte de a putea pleca şi voi face declaraţii mai ample când voi reveni în Franţa", a declarat fostul director al FMI.
"Este finalul unei încercări teribile şi nedrepte. Sunt bucuros pentru soţia mea, pentru copii, pentru prieteni, pentru toţi cei care m-au susţinut în această perioadă", a subliniat Strauss-Kahn.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

UPDATE 20.00: Procurorul a abandonat o femeie nevinovată, apreciază avocatul cameristei Nafissatou Diallo

Avocatul lui Nafissatou Diallo a apreciat marţi că Cyrus Vance, procurorul însărcinat cu cazul împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, "a abandonat o femeie nevinovată" prin faptul că a cerut judecătorului să renunţe la acuzaţiile împotriva acestuia, relatează AFP.
"Procurorul Vance a abandonat o femeie nevinovată şi a refuzat dreptul la justiţie într-un caz de viol", a declarat Kenneth Thompson după şedinţa de la tribunalul penal din Manhattan.
"Suntem dezamăgiţi că procurorul nu a acordat acelaşi credit tuturor justiţiabililor", a adăugat el.
"De-acum vom purta această luptă pe terenul (unui proces) civil", a continuat Thompson.
Judecătorul american Michael Obus a hotărât marţi să abandoneze toate acuzaţiile formulate împotriva lui Dominique Strauss-Kahn pentru infracţiuni de natură sexuală, la cererea procurorului, care a relevat minciuni în acuzaţiile formulate de camerista de la hotelul Sofitel din New York.
Camerista Nafissatou Diallo a depus plângere pentru un proces civil la 8 august, în cadrul unei proceduri independente şi în paralel cu cea penală.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

UPDATE 8.00: Judecătorul Tribunalului din New York a decis marţi retragerea acuzaţiilor la adresa fostului director FMI Dominique Strauss-Kahn, informează AFP.

În cursul şedinţei de marţi, judecătorul Michael Obus a decis renunţarea la cazul care îl viza pe Strauss-Kahn, după ce procurorii anunţaseră oficial retragerea acuzaţiilor, din cauza îndoielilor privind declaraţiile cameristei de la Hotelul Sofitel.
După anunţarea deciziei, fostul director FMI a parăsit calm sala tribunalului.
Decizia de marţi pune capăt unei acţiuni judiciare care începuse pe 14 mai, atunci când Strauss-Kahn a fost arestat sub acuzaţia că ar fi agresat-o sexual pe o cameristă de la Hotelul Sofitel din New York.
Acuzaţiile împotriva lui Strauss-Kahn se refereau la agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

Dominique Strauss-Kahn a avut o relaţie sexuală cu camerista de la hotelul Sofitel din New York, însă minciunile spuse de aceasta au făcut imposibilă urmărirea în justiţie a fostului director FMI, a declarat, luni, procurorul Cyrus Vance, citat de AFP. Procurorul a cerut unui judecător din New York să renunţe la acuzaţiile împotriva fostului şef al FMI.
Într-un document de 25 de pagini adresat judecătorului, Vance afirmă că dovezile materiale arată că Nafissatou Diallo a avut "o relaţie sexuală precipitată" cu Strauss-Kahn, însă este imposibil de dovedit că aceasta nu a fost liber consimţită.
Probele ADN "au stabilit că mai multe pete din partea superioară a uniformei reclamantei conţin spermă care corespunde cu ADN-ul acuzatului", adaugă documentul semnat de Vance, care a cerut instanţei să renunţe la acuzaţiile împotriva fostului ministru francez.
Procurorul din Manhattan afirmă că dosarul acuzării a fost subminat de mărturiile mincinoase ale lui Diallo.
Cyrus Vance a explicat că aceasta i-a minţit în mai multe rânduri pe anchetatori în legătură cu trecutul său, dar şi cu faptele petrecute imediat după agresiunea reclamată. Printre altele, ea a refuzat mult timp să recunoască existenţa unei conversaţii telefonice - care a fost înregistrată -, în care a discutat cu un prieten aflat în închisoare, despre averea lui Strauss-Kahn.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails