11.11.11

George Rădulescu: Botezul şi „sfârşitul lumii“. "Este o mare nerozie să susţii public că afundarea în apă curată şi călduţă a pruncilor le-ar dăuna cu ceva, în condiţiile în care ei au trăit nouă luni în lichidul amniotic din pântecele maicii lor. Atunci ce s-ar putea spune despre circumcizarea pruncilor de parte bărbătească, practicată în iudaism (în a opta zi de la naştere) şi în islam?"

„Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh" (Matei XXVIII, 19). Acestea sunt cuvintele pe care le-a rostit Iisus Hristos după Învierea Sa din morţi, adresându-se apostolilor.
Aşadar, Botezul a fost instituit de Însuşi Hristos şi este o Taină, o „naştere de sus", nu un simbol, aşa cum greşit se vorbeşte pe la televiziunile noastre „senzaţionale". Botezul pruncilor este practicat de la începuturile lumii creştine (avem mărturii datând din vremea apostolilor) şi îi întăreşte pe micuţi atât sufleteşte, cât şi trupeşte. Cel pe care creştinii îl mărturisesc drept Mântuitorul lumii a spus: „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh nu va putea să intre în Împărăţia Lui Dumnezeu. Ce este născut din trup, trup este, şi ceea ce este născut din Duh, duh este" (Ioan, III, 1-6). Aceasta mărturisesc creştinii de pretutindeni şi este dreptul lor să o facă. Aşa cum este dreptul şi alegerea altora să nu creadă şi să nu mărturisească. Dar ambele opţiuni trebuie menţinute în limitele decenţei şi ale respectului faţă de celălalt.

Este o mare nerozie să susţii public (şi vehement) că afundarea în apă curată şi călduţă a pruncilor le-ar dăuna cu ceva, în condiţiile în care ei au trăit nouă luni în lichidul amniotic din pântecele maicii lor. Atunci ce s-ar putea spune despre circumcizarea pruncilor de parte bărbătească, practicată în iudaism (în a opta zi de la naştere) şi în islam? Este cumva tot o „barbarie"? Nu cred că adepţii acestor religii ar fi de acord cu o asemenea abordare. Mulţi dintre noi însă, neavând decât o legătură formală cu Biserica Ortodoxă, găsesc de cuviinţă să se pronunţe asupra unei Taine fundamentale a creştinismului, fără o minimă documentare prealabilă.

În esenţă, este o chestiune de bun-simţ să-ţi ţii gura dacă trăieşti după propriile reguli, neluând în seamă principiile credinţei în care te-ai născut. Iudeii şi islamicii par, din nou, să înţeleagă mai bine acest lucru, în comparaţie cu noi, „occidentalizaţii", „lipsiţii de inhibiţii" şi „demontatorii de mituri".

În schimb, tot noi, cei „relaxaţi", cei care strigăm cu ironie corporatistă „Come on!", atunci când vine vorba despre vreun ritual religios - carevasăzică tot noi -, savurăm ştiri despre posibilul „sfârşit al lumii", prezis de nu-ştiu-care mag. Tot noi, „occidentalizaţii", tresăltăm atunci când, inevitabil, în calendar apar aceleaşi cifre în dreptul zilei, lunii şi anului.

Iacătă că şi ieri am mai trăit un „sfârşit al lumii"! 11.11.2011! Zguduitor! Pe unele site-uri se numărau deja minutele şi secundele rămase până la „fatidica" oră 11 şi 11. O fi sau n-o fi? N-a fost nici de data asta! Poate pe 12.12.2012. Până atunci mai căutăm copii „traumatizaţi" la Botez şi bătrâne care leşină la coadă la agheasmă. Oricum, noroc că Dumnezeu are simţul umorului.

George  Rădulescu este publicist-comentator "Adevărul"

Plângere penală pentru un botez creştinesc


Părintele Eugen Comşulea (foto) este acuzat de tentativă de omor de părintele unui prunc, pe care prelatul l-a creştinat sâmbătă, la Biserica „Schimbarea la faţă”. Scufundarea în cristelniţă era să se sfârşească prost pentru fetiţă, care s-a schimbat la faţă – la propriu, după ce s-a înecat cu apă. Bebeluşul a fost salvat de un echipaj SMURD, altfel risca să moară. Reacţia bisericii nu a întârziat: preotul a acţionat ca la carte, acesta fiind doar un incident. Părinţilor li s-au returnat banii, iar copilul a rămas neîmpărtăşit

Incidentul - cum nu s-a mai auzit în ultimii 2000 de ani, de la botezul lui Iisus în Iordan, - a avut loc sâmbătă la Biserica „Schimbarea la faţă”, din zona Micşunica. După ce preotul Eugen Comşulea a scufundat-o de trei ori în apa din cristelniţă, o fetiţă în vârstă de şase săptămâni s-a schimbat - la propriu - la faţă, neputând să mai respire. „Sâmbătă am oficiat mai multe botezuri, înainte, în timpul şi după acel incident. Am botezat copilul prin scufundare, după datina creştină, după cum se face de 2000 de ani. Nu se pune problema să-l fi înecat, căci l-am ţinut mai puţin de o secundă la fiecare scufundare. Apoi l-am dat naşilor, în poziţie verticală, aşa cum se procedează. Când l-am scos din apă, nu avea nimic, aşa că m-am dus să oficiez şi celelalte botezuri. Atunci s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, ne spune preotul Eugen Comşulea, paroh la Biserica „Schimbarea la Faţă”.
Părinţii s-au panicat şi au sunat la 112. „Am fost solicitaţi la o biserică unde am intervenit cu un echipaj SMURD pentru acordarea primului ajutor unei fetiţe de şase săptămâni care suferise o criză de respiraţie. A fost imediat preluată şi transportată la Spitalul de Copii”, ne spune Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU.

Unde este certificatul medico-legal?

Bebeluşul nu a rămas internat, întrucât a început să se simtă bine în postura de nou-creştin. Părinţii însă nu au gustat trecerea de la cele păgâne şi au dat o fugă la poliţie. „La Secţia 5 Poliţie a fost depusă o reclamaţie în legătură cu tratamentul aplicat copilului în biserica respectivă. Tatăl copilului s-a plâns de faptul că în timpul botezului, părintele ar fi neglijat anumite condiţii de introducere a copilului în cristelniţă şi astfel l-ar fi agresat fizic. Soluţia se va da legal, prin Parchet. Aşteptam un eventual certificat medico-legal de la părinţii copilului. De îndată ce vom avea anumite concluzii, le vom face cunoscute opiniei publice”, a declarat comisar şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt IJP Braşov.

L-au acuzat de tentativă de omor

Preotul este acuzat de tatăl copilului de tentativă de omor, însă, deocamdată, fetiţa nu a fost expertizată din punct de vedere medico-legal. Numai pe baza certificatului eliberat de medicii legişti, procurorii pot începe o anchetă penală. Între timp, cazul a ajuns la urechile protopopului, care crede că a fost vorba de un simplu incident. „De caz am aflat aseară şi am fost să vedem şi despre ce a fost vorba. Este un botez săvârşit prin afundare aşa cum se săvârşeşte în Biserica Ortodoxă, ne-au adus şi imagini. A fost săvârşit ca şi celelalte botezuri. Vreau să îi găsească o vină preotului că nu a fost făcut corect, deşi au mai fost botezaţi înaintea acelui copil alţi trei copii, aceeaşi rânduială s-a făcut, nu am văzut nimic să fie făcut cum nu trebuie”, a declarat preotul Dănuţ Benga, protopopul Braşovului.

A fost naşa de vină?

Nici părintele de la Mişcunica şi nici protopopul nu se tem de repercusiunile legale ale acestei întâmplări neortodoxe. Ba mai mult, ei cred că de vină a fost naşa copilului, care l-a ţinut pe spate, astfel încât apa i-a intrat pe căile respiratorii şi a produs apneea. Pe de altă parte, nici preotul nu i-a ţinut degetul deasupra gurii şi nasului, după cum se practică. „Eu cred că părinţii s-au panicat mai mult şi au chemat Salvarea. Din ce mi s-a povestit, pe filmare se vede că nu l-au ţinut în poziţie verticală şi l-au lăsat pe spate, aşa că e posibil să se fi înecat. Oricum, nimeni nu a murit de la botez, căci botezul este spre viaţă, nu spre moarte. A fost voia Domnului să fie aşa cum a fost, dar cred că şi păcatele părinţilor sau ale naşilor, care se răsfrâng asupra copilului, au avut o influenţă”, a declarat părintele Eugen Comşulea.

Protopopul Braşovului şi-a scăpat copilul în cap

Protopopul Braşovului, Dănuţ Benga, spune că oricărui părinte i se poate întâmpla un astfel de incident, ba chiar s-a dat exemplu personal, amintindu-şi când şi-a scăpat unul din copii, în cap. „A fost un incident pe care nu ni-l dorim, dar după cum s-a văzut, nu trebuia lăsat pe spate, ci trebuie să stea cu guriţa în jos, că s-ar putea să intre puţină apă. Cât de puţină apă ar fi, e un copil mic, dar în momentul în care îl dai pe spate, se poate duce apa pe căile respiratorii. Nu are rost să stabilim cine a fost vinovat acum. Se poate întâmpla oricui. Se poate întâmpla chiar şi părinţilor să-l scape din mâini. Mi s-a întâmplat chiar mie”, a declarat protopopul. „Fiecare preot doreşte să-şi atragă credincioşii, nu să-i alunge”, ne spune Benga.

Autor: Liviu Cioineag
Sursa: Buna Ziua Brasov

Homosexualii vor sa organizeze la Cluj Festivalul Internaţional „Serile Filmului Gay“. Asteptam reactii ferme din partea Mitropolitului Andrei si a credinciosilor ortodocsi

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Serile Filmului Gay“ începe luni, la Cluj-Napoca. Zeci de producţii din Marea Britanie, SUA, Franţa, Suedia, Elveţia, Turcia, Chile, Argentina, Italia şi România vor putea fi vizionate în perioada 14-20 noiembrie. Cinefilii vor puea viziona scurtmetraje, lungmetraje şi documentare. Printre producţiile româneşti care vor fi prezentate la festival se numără cel mai nou documentar al lui Claudiu Mitcu, "Noi doi", dar şi scurtmetrajul "After School", de Alexandru Tudor. Documentarul "Noi doi" este realizat cu imaginile filmate chiar de cei doi bărbaţi care formează cuplul prezentat în film. La festival nu vor fi doar proiecţii de film, ci şi concerte, dicuţii libere, spectacole de teatru, expoziţii etc. Festivalul îşi propune să transmită în mod corect şi eficient un mesaj de deschidere către diversitatea culturală şi acceptarea valorilor individuale. Intrarea este liberă.

Sursa: Transilvania Expres
Related Posts with Thumbnails