31.10.11

Pustnicul Onufrie nu pleacă din Postăvarul decât evacuat. Să cerem autorităţilor să-i respecte liniştea celui care se roagă pentru noi toţi


Călugărul, care trăieşte de 18 ani la peste 1.000 de metri altitudine în Postăvarul, este obligat să plece din cauza extinderii domeniului schiabil.
Şi-a dorit o viaţă linişită, departe de ochii lumii, în pustietate, alături de animalele sălbatice. Timp de 18 ani, călugărul Onufrie, venit de la Mănăstirea Cernica, s-a bucurat de natura înconjurătoare din Masivul Postăvarul. Într-un loc ferit, şi-a construit, cu acordul Ocolului Silvic, o chilie, iar credincioşii l-au ajutat cum au putut. Numai că, mai nou,  domeniul schiabil va fi extins de la 14 kilometri, cât are în prezent, la 24 de kilometri. Şi asta până în decembrie, promit autorităţile. În consecinţă, toate construcţiile ilegale aflate pe traseul dintre Masivul Postăvarul şi Poiana Braşov vor fi dărâmate. Printre ele se află şi chilia călugărului Onufrie.

Vrea doar linişte

În consecinţă, pustnicul, în vârstă de 58 de ani, a fost somat de autorităţi să se mute, fiindcă dărâmarea construţiilor ilegale va începe de luni. „Eu nu deranjez cu nimic.De la mine nici nu se vede pârtia de schi. Eu stau aici de 18 ani şi am venit în acest loc doar cu o carte. Toate icoanele şi lucrurile pe care le am acum sunt ale oamenilor care m-au ajutat şi am o răspundere faţă de ele. I-am rugat să mă lase să mai stau până în primăvară, până când o să îmi găsesc un loc şi pot să îmi iau toate bagajele. Nu au vrut şi folosesc toate pârghiile ca să mă izgonească. Tot ce doresc este să trăiesc în linişte", a spus călugărul Onufrie.
Pusticul s-a stabilit în Masivul Postăvarul în 1994. „Am stat, timp de 20 de ani, la Mănăstirea Cernica, unde am devenit călugăr, fiindcă asta a fost chemarea mea. De mic, mama, care era rusoaică, mă ducea la biserică, şi aşa am simţit eu că trebuie să fac. Apoi, am fost într-o excursie în Postăvarul şi m-am îndrăgostit de acest loc. Am decis să trăiesc aici. Mi-am dorit să stau în pustietate şi, cu ajutorul oamenilor, mi-am construit o chilie şi un paraclis, unde păstrez icoanele primite de la credincioşi. Am un câine, câteva găini şi nişte porumbei. Unde să mă mut acum? Am vorbit cu avocata mea şi până nu îmi vine o decizie de evacuare, nu plec", mai spune călugărul Onufrie.

Nu vrea să plece din Postăvarul

Directorul Regiei Autonome a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, susţine că i-a oferit pustnicului un alt loc unde s-ar putea stabili, dar acesta a refuzat. „Odată cu extinderea domeniului schiabil, trebuie să inventariem toate construcţiile. Din totalul de 76, 13 construcţii sunt ridicate ilegal. Printre ele se află şi cea a părintelui, motiv pentru care va fi dărămânată, la fel ca toate celalalte. El trebuie să se mute şi i-am oferit, în schimb, o locaţie lângă o stâncă înspre Cheişoara. Acolo există un refugiu părăsit, dar noi îl ajutăm să îl reamenajeze. El nu vrea pe motiv că nu are sursă de apă, dar există un izvor. Dacă înţelege şi vrea să se mute bine, dacă nu, vom apela la căile legale", a spus Dan Olteanu. Părintele Onufrie nici nu vrea să audă de refugiul de la Cheişoara. „Acolo nu am apă, fiindcă am verificat zona. Nu am punde să pun toate lucrurile şi nu pot să le las afară în pădure", a mai spus călugărul Onufrie.

Sursa: Adevarul de Brasov

Declaratii antiromanesti. Episcopul greco-catolic de Oradea ii aseaza pe greco-catolici alaturi de tigani si maghiari, considerand ca prin recensamant s-ar dori ocultarea numarului minoritarilor

Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, susţine că recensământul populaţiei urmăreşte "ocultarea greco-catolicilor, ţiganilor şi maghiarilor", adăugând că a primit sesizări de la credincioşi că recenzorii nu au trecut codul în dreptul apartenenţei religioase sau l-au trecut greşit.

Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, la fel ca în urmă cu zece ani, şi la acest recensământ se încearcă ascunderea numărului real al credincioşilor greco-catolici.
"Eu am mai spus-o şi la celălalt recensământ şi o spun şi acum. Se urmăreşte ocultarea a trei lucruri: numărul ţiganilor, numărul maghiarilor şi numărul greco-catolicilor. Au reuşit data trecută şi sunt convins că vor reuşi şi acum", a spus PS Virgil Bercea.
Episcopul greco-catolic de Oradea a afirmat că a primit sesizări verbale sau pe e-mail de la mai mulţi credincioşi cu privire la unele nereguli făcute de recenzori.
"Mi s-a transmis că au fost cazuri în care codul religiei a fost trecut greşit, iar în altele nu s-a trecut şi codul pe loc, pe motiv că le vor completa mai târziu. Noi dorim doar onestitatea", a spus PS Virgil Bercea.
El a adăugat că la recensământul din 2001 a existat chiar un caz în care nici măcar parohul greco-catolic al unei localităţi nu a fost trecut ca aparţinând acestei religii.

Sursa: Mediafax
Related Posts with Thumbnails