6.8.12

Profesorul Ioan Sorin Apan a plecat la Ceruri

Născut la Târgu-Lăpuş, acum 55 de ani, şi adoptat de Braşov din 1968, Ioan Sorin Apan era profesor de fizică şi de teologie, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, etnolog, folclorist, pictor de biserici, creator de artă populară, scriitor şi acordeonist. A predat în comuna Bogdan-Vodă şi la Prejmer, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, la Liceul „Nicolae Titulescu” şi  a fost director al Seminarului Teologic Braşov. Dar mai ales a fost un OM cu putere să schimbe radical în bine minţile şi sufletele tinerilor, un OM ce lasă urme nepieritoare în locurile prin care a trecut şi în conştiinţele celor care îl întâlnesc. Şi copiii născuţi mult după ce el a plecat din Bogdan-Vodă vorbesc cu respect şi admiraţie despre „Profesorul din Braşov”.
Dragostea pentru tradiţiile autentice şi-a dezvoltat-o din 1981. De atunci, Sorin Apan strângea anual, de Crăciun, apoi, şi de Paşti sau de Sf. Maria Mare, o ceată de 25-30 de elevi, studenţi şi chiar oameni trecuţi de prima tinereţe, cu care pornea spre Maramureş, pentru a cânta colinde străvechi, culese de prin sate pierdute de lume. Ajuns la „Andrei Şaguna”, Ioan Sorin Apan a creat în 1998, un atelier unic de creaţie - crestături în lemn, pictură de icoane pe sticlă şi lemn, de încondeiat ouă, de ceramică şi olărit, de ţesut pe război - şi spiritualitate românească, „Minisatul Sf. Andrei”, cu care a reuşit să recupereze cultura tradiţională a satului,  reconstituind ceremoniale folclorice cu toţi parametrii culturali. Cea mai mare realizare „văzută” a sa este Seminarul, pentru care a făcut câţiva ani la Bucureşti „colindă cu jalba-n proţap”. A reuşit reînfiinţarea şi a obţinut un million de euro pentru reabilitarea imobilului, care era ca un coteţ, iar după trei ani se transformase într-o adevărată bijuterie.

O boală nemiloasă l-a răpit prematur familiei şi tuturor celor cărora le-a fost drag şi de mare folos. După o grea suferinţă şi-a găsit liniştea veşnică. Trupul său a fost depus la capela Seminarului, urmând ca în această seară, de la ora 19.00, să aibă loc priveghiul, iar marţi, de la ora 12.00, slujba de înmormântare.     (L.J.)

Sursa: Transilvania Expres
Related Posts with Thumbnails