19.1.11

Afacerea semnaturilor digitale, impartita intre Verestoy Attila, Tiberiu Urdareanu si Paul Sarbu. Semnatura electronica este obligatorie pentru firme, incepand cu data de 1 iulie 2011

La nivel naţional, doar trei societăţi comerciale pot emite certificate digitale fiscale pentru firme sau contabili.

Coincidenţa face ca cele trei firme să fie legate de numele a trei personaje adânc “înşurubate” în jocurile de culise făcute pe banii publici. Este vorba de senatorul UDMR Verestoy Attila (SC DigiSign), de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu (SC CertSign) şi de fostul consilier presidenţial Paul Sîrbu (SC Trans Sped). Mai mult, Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că de la 1 iulie 2011 declaraţiile unice vor putea fi depuse doar on-line. Reprezentanţii autorităţilor şi ministerelor care acordă certificate calificate de semnătură electronică spun că oricine se poate acredita ca să elibereze certificate electronice, dar “întâmplarea” face ca doar aceşti trei oameni de afaceri să poată emite certificate în toată România.

Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la capitolul “declaraţii electronice”, încă din prima frază a textului de prezentare a posibilităţilor prin care contribuabilii îşi pot depune declaraţiile fiscale, statul face reclamă celor trei firme.

“1. Obţineţi un certificat calificat de semnătură electronică emis de furnizorii acreditaţi: CertSign, DigiSign sau Trans Sped”.

Fără nici o excepţie, numele persoanelor care controlează aceste trei firme au apărut într-o anchetă de presă.
Spre exemplu, SC DigiSign a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 2005, iar patronii de la acea dată au fost generalii în rezervă Victor Marcu şi Constantin Grigoriu Dan, iar SRL-ul are ca obiect de activitate vânzarea de tehnologii de securizare şi de servicii de certificare şi “semnătură electronică“. Prin intermediul generalului (r) Marcu, fostul ministru al Telecomunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), emite un ordin prin care firma este acreditată pentru a furniza servicii de certificare calificată digitale. Printre primele contracte câştigate de SC DigiSign la nivel naţional, se poate aminti sistemul securizat de transfer şi monitorizare a asigurărilor RCA, iar contractul a fost plătit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Constantin Grigoriu Dan, unul dintre cofondatorii SC DigiSign, a fost implicat în cel puţin două dosare care au ajuns în faţa judecătorilor: “Afacerea Jimbolia” (contrabandă cu produse petroliere) şi “Devalizarea Bancorex”. Însă, Constantin Grigoriu Dan a renunţat destul de repede la părţile sociale din cadrul SC DigiSign, iar în 2007 exemplul a fost urmat şi de fostul general în rezervă Marcu Victor care i-a vândut afacerea senatorului UDMR, Verestoy Attila. În momentul de faţă, SC DigiSign este administrată de Balogh Anna, Silviu Sabău şi Iosif  Szavuj, iar acţionari sunt SC Ines Group SRL şi off-shore-ul Comaford LTD. Chiar dacă nu apar în declaraţiile de avere ale senatorului Verestoy, off-shore-ul este deţinut de el. Anna Balogh este avocat din Târgu Mureş şi mai figurează drept asociat cu Verestoy Attila în alte afaceri.

Semnal Bogdan Manolea: Blocarea site-urilor ajunge pe masa Parlamentului European. Raportul preliminar penduleaza intre “blocarea optionala” (stabilita de fiecare stat in parte) si “auto-reglementarea” (ceea ce inseamna ca in cazul asta ISP-ul devine politist, procuror si judecator)

Insemnarea asta este o actualizare la ceea ce prezentasem in Septembrie anul trecut - Blocarea site-urilor de Internet prin ISP - o noua gogorita europeana - referitor la un proiect de directiva care ar crea infrastructura pentru blocarea site-urilor web in cadrul furnizorilor de acces la Internet.

Intre timp proiectul de directiva respectiva a ajuns in Parlamentul European -PE (desi se pare ca ar mai fi voci impotriva si in Consiliu). Raportul preliminar al raportorului din PE este mai degraba neclar, pendulind intre “blocarea optionala” (stabilita de fiecare stat in parte) si “auto-reglementarea” (ceea ce inseamna ca in cazul asta ISP-ul devine politist, procuror si judecator). De asemenea, orice parlamentar poate sa propuna si alte amendamente pina pe 20 Ianuarie care pot duce la un text mai dur sau mai putin dur, ori chiar la respingerea ideii. (ceea ce ar fi logica normala).

Proiectul va fi supus unui prim vot in Parlamentul European pe 3 Februarie, deci pina atunci cei interesati ii pot contacta pe membrii Parlamentului care vor vota pe acest proiect. (detalii aici)
Pentru mai multe detalii, vezi insemnarea trecuta si Brosura Blocarea Internetului (tradusa de Matei)

UE renunţă la cardurile cu bandă magnetică în favoarea celor cu cip

Uniunea Europeană vrea să renunţe la cardurile cu bandă magnetică. Oficialii de la Bruxelles spun că în următorii ani toţi europenii ar trebui să aibă carduri cu cip. Astfel s-ar spori gradul de securitate al datelor şi s-ar combate fraudele.

Cipul este mai greu de clonat prin metodele folosite acum în cazul cardurilor magnetice. Întregul proces ar urma să intre în aplicare în următorii ani.

Începând cu 2011, toate ATM-urile din ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să accepte şi carduri de credit cu cip. În prezent, 93 de milioane de carduri din Germania dispun deopotrivă de bandă magnetică şi cip.

Din luna iulie a anului acesta, centrele comerciale din Germania vor accepta doar plata prin intermediul cardului cu cip şi, începând cu 2012, retragerea de numerar la ATM-urile germane se va putea face numai prin intermediul cardurilor cu cip, informează Deutsche Welle.

Sursa: Antena 3

Unde loveşte amenda pe pârloagă? O consecinţă negativă a unui proiect de lege, aparent bun: cumpărarea de către străini pe mai nimic a pământului românesc!

Miza proiectului de lege conceput de Ministerul Agriculturii care prevede o amendă de 400 de lei pentru terenurile nelucrate este de a readuce pământurile în circuitul agricol. Fermierii şi oamenii de afaceri consideră că „taxa pe pârloagă“ este o măsură greşită. Supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă.

Cum ar scoate antreprenorii economia din criză

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că „proiectul de lege privind amendarea proprietarilor care nu-şi lucrează terenurile cu circa 400 de lei se află pe masa premierului şi va fi trimis în Parlament în această primăvară. Adrian Rădulescu, secretar de stat în acelaşi minister, susţine însă că proiectul mai are aspecte tehnice de finalizat şi se află încă la minister. Cert este că proprietarilor care nu îşi lucrează terenurile li se pregătesc amenzi usturătoare. Rădulescu spune că această iniţiativă are ca prim scop eliminarea... buruienilor! În al doilea rând, introducerea terenurilor nelucrate în circuitul agricol, iar în al treilea rând, îmbunătăţirea activităţii agricole la nivel naţional.

Pe de altă parte, fermierii chestionaţi de „Adevărul" nu cred că amenzile vor avea efectul scontat pentru că cei mai mulţi proprietari sunt bătrâni, fără posibilităţi materiale, însă cu un simţ al proprietăţii care nu îi lasă să îşi dea terenurile în arendă. Şi atunci, care vor fi efectele amenzii pe pârloagă? Cei mai mulţi dintre „neputincioşi" îl vor vinde. Însă cine mai cumpără în această perioadă teren arabil în România? Reprezentanţii companiilor imobiliare specializate în tranzacţii cu terenuri spun că străinii sunt cei mai interesaţi. Şi fermierii cred acelaşi lucru. Mihai Petcu, preşedintele grupului Agroindustriala Pantelimon, care deţine peste 400 de hectare de teren în arendă, crede că ţăranii vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile pe nimic, pentru a scăpa de amendă.

Ai zăvoi? Amendă!

Proiectul de lege ar trebui să definească ce înseamnă pârloagă. „Se lucrează încă la detaliile tehnice şi nu există decât o singură definiţie: orice teren nelucrat, indiferent dacă se află în proprietatea autorităţilor locale sau a persoanelor fizice", spun oficialii din minister, e pârloagă. Întrebat dacă un zăvoi este amendabil, Adrian Rădulescu a răspuns că şi un teren lăsat intenţionat necultivat, însă pe care cresc copaci, este tot un teren nelucrat. „Hai, că nici nu a apărut legea şi aţi şi găsit portiţa, zăvoi... Ai zăvoi, amendă!", explică secretarul de stat. Despre păşune sau orice alt tip de teren care este arat şi însămânţat, Rădulescu spune că nu este amendabil. Mai departe, el nu consideră că supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă. „Am introdus acest proiect ca să scăpăm de buruieni şi pentru a-i face pe proprietari să-şi lucreze terenurile. Dacă nu şi le pot lucra, să le vândă sau să le arendeze. Dacă nu vor, să plătească amendă", conchide secretarul de stat.

Sursa: Adevarul

Dansează ursul românesc/ De două mii de de ani dansează/ Dar tot mai mormăie, urâtul/ Mai mormăie, dar nu prea strigă/ Că-i trage cu veriga râtul!

Parintele Justin despre canonizarea mucenicului Valeriu Gafencu: "Sfintii nu au hotare! Ca-l canonizeaza rusul sau sarbul, meritul lor… Ca el nu e rus, e ROMAN!". Dar oare-l vor canoniza marionetele masinii ateiste-masonice pe un fost membru al Fratiilor de Cruce?


Rusia, unul din principalii contribuabili la fondul Consiliului Europei. Banii sunt alocati finantarii acestei institutii, dar si Adunarii Parlamentare si Tribunalului de la Strasbourg


În 2011 Rusia rămâne unul din principalii contribuabili la fondul Consiliului Europei. Banii vor fi folosiţi nu doar pentru finanţarea acestei organizaţii, ci şi a Adunării Parlamentare şi a Tribunalului de la Strasbourg. Anul acesta, Moscova va aloca 29,7 milioane de euro. Pe lângă Rusia, contribuabili de bază sunt Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.

                   Sursa: Vocea Rusiei

Controlorii ruşi au indus în eroare piloţii avionului lui Lech Kaczynski - anchetă poloneză

Controlorii ruşi de la aerodromul din Smolensk, unde avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit în aprilie, au indus în eroare piloţii în legătură cu poziţia aeronavei, a anunţat, marţi, la Varşovia comisia poloneză de anchetă, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Cu câteva minute înainte de aterizare, când avionul polonez se afla de fapt "mai sus de 130 de metri şi deviase cu 80 de metri de la axa pistei (...) controlorii ruşi au declarat că poziţia acestuia este corectă, în loc să someze piloţii să rectifice cursul", a declarat un oficial din cadrul comisiei.

Sursa: România liberă
Related Posts with Thumbnails