19.1.11

Unde loveşte amenda pe pârloagă? O consecinţă negativă a unui proiect de lege, aparent bun: cumpărarea de către străini pe mai nimic a pământului românesc!

Miza proiectului de lege conceput de Ministerul Agriculturii care prevede o amendă de 400 de lei pentru terenurile nelucrate este de a readuce pământurile în circuitul agricol. Fermierii şi oamenii de afaceri consideră că „taxa pe pârloagă“ este o măsură greşită. Supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă.

Cum ar scoate antreprenorii economia din criză

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că „proiectul de lege privind amendarea proprietarilor care nu-şi lucrează terenurile cu circa 400 de lei se află pe masa premierului şi va fi trimis în Parlament în această primăvară. Adrian Rădulescu, secretar de stat în acelaşi minister, susţine însă că proiectul mai are aspecte tehnice de finalizat şi se află încă la minister. Cert este că proprietarilor care nu îşi lucrează terenurile li se pregătesc amenzi usturătoare. Rădulescu spune că această iniţiativă are ca prim scop eliminarea... buruienilor! În al doilea rând, introducerea terenurilor nelucrate în circuitul agricol, iar în al treilea rând, îmbunătăţirea activităţii agricole la nivel naţional.

Pe de altă parte, fermierii chestionaţi de „Adevărul" nu cred că amenzile vor avea efectul scontat pentru că cei mai mulţi proprietari sunt bătrâni, fără posibilităţi materiale, însă cu un simţ al proprietăţii care nu îi lasă să îşi dea terenurile în arendă. Şi atunci, care vor fi efectele amenzii pe pârloagă? Cei mai mulţi dintre „neputincioşi" îl vor vinde. Însă cine mai cumpără în această perioadă teren arabil în România? Reprezentanţii companiilor imobiliare specializate în tranzacţii cu terenuri spun că străinii sunt cei mai interesaţi. Şi fermierii cred acelaşi lucru. Mihai Petcu, preşedintele grupului Agroindustriala Pantelimon, care deţine peste 400 de hectare de teren în arendă, crede că ţăranii vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile pe nimic, pentru a scăpa de amendă.

Ai zăvoi? Amendă!

Proiectul de lege ar trebui să definească ce înseamnă pârloagă. „Se lucrează încă la detaliile tehnice şi nu există decât o singură definiţie: orice teren nelucrat, indiferent dacă se află în proprietatea autorităţilor locale sau a persoanelor fizice", spun oficialii din minister, e pârloagă. Întrebat dacă un zăvoi este amendabil, Adrian Rădulescu a răspuns că şi un teren lăsat intenţionat necultivat, însă pe care cresc copaci, este tot un teren nelucrat. „Hai, că nici nu a apărut legea şi aţi şi găsit portiţa, zăvoi... Ai zăvoi, amendă!", explică secretarul de stat. Despre păşune sau orice alt tip de teren care este arat şi însămânţat, Rădulescu spune că nu este amendabil. Mai departe, el nu consideră că supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă. „Am introdus acest proiect ca să scăpăm de buruieni şi pentru a-i face pe proprietari să-şi lucreze terenurile. Dacă nu şi le pot lucra, să le vândă sau să le arendeze. Dacă nu vor, să plătească amendă", conchide secretarul de stat.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails