6.11.09

Microbiologul roman VANIA ATUDOREI spune din interior adevarul despre MAFIA INDUSTRIEI FARMACEUTICE si despre MINCIUNA GRIPEI PORCINE


Nu e un “conspirationist”, nu e un “profan”, nu e nici macar un specialist de rand sau cineva care ar avea vreun interes impotriva Big Pharma. Pentru ca este el insusi managerul general al unei astfel de companii din Canada, Sterigen. Asadar vorbeste din interior si stie cel mai bine despre ce este vorba in legatura cu interesele companiilor farmaceutice si cu isteria gripei porcine. Este microbiolog de top si este roman, originar din Botosani. Spune multe lucruri pe fata, chiar daca este evident ca nu poate spune chiar tot sau nu poate merge pana la capat… Ascultati-l pe Vania Atudorei si incercati sa faceti cunoscuta si altora inregistrarea. Este o marturie absolut limpede si inatacabila, care zguduie toata constructia de nisip a terorii “pandemice” care incearca sa ne bulverseze acum vietile si sa ne faca sclavii vanzatorilor de medicamente si de vaccinuri.

VANIA ATUDOREI, microbiolog roman, specialist de top, Directorul Companiei Sterigen din Canada – ADEVARUL NEPLACUT DESPRE INDUSTRIA FARMACEUTICA ROSTIT DE UN INSIDER. DEMASCAREA MINCIUNII GRIPEI PORCINE!

(emisiune Radio Cluj, 14 august 2009)

Doar cateva extrase din interviu:

- Se face o afirmatie referitoare la cancer, cum ca, de fapt, industria farmaceutica din intreaga lume este cea care nu permite rezolvarea cancerului, pentru ca ar exista deja medicamente, dar industriei farmaceutice ii este mai profitabil sa produca citostatice.

- Partial este adevarat. Industria farmaceutica este si o industrie necinstita, este si o industrie ipocrita, este si o industrie care vrea sa faca profituri si le face din plin. Pot sa va dau un exemplu. Tratam sinuzita cu antibiotice – se folosea la inceput tetraciclina si s-a descoperit un alt antibiotic de 10 ori mai puternic, iar industria farmaceutica nu voia sa-l fabrice, desi era mult mai eficient si trebuia luat numai o data pe zi, iar nu de 3-4 ori pe zi ca tetraciclina, iar industria farmaceutica a zis: “Eu deja am instalatii care m-au costat milioane si miliarde de dolari, eu ce fac cu instalatiile astea si cu vechile antibiotice?”. Este si o industrie care vrea sa faca profituri si care este conservatoare. La un moment dat, sigur ca exista boli pentru care sunt tratamente care, daca sunt prea ieftine, nu le convine pentru ca nu fac profituri.

Medicamentele nu sunt totdeauna eficiente. Si sa va dau un exemplu. Vaccinul pentru gripa care s-a fabricat anul trecut a fost eficient numai in 40-45% din cazuri. Deci sa nu ne facem iluzii ca este o industrie sfanta, careia nu avem nimic sa-i reprosam, impecabila… Etica e departe de asta. In fond, industria asta, in general, este privata, este pe mana unor oameni de afaceri, si ce-i intereseaza pe ei sunt castigurile.

- Se vorbeste tot de mana unor oameni de afaceri si cand este vorba de acest virus AH1N1, gripa porcina. Care este punctul dvs. de vedere, ca microbiolog? Cat este adevar si cat este neadevar?

- Adevar este, sa zicem, 30%, neadevar este 70%. Sunt convins ca unii ziaristi au fost PLATITI ca sa faca mult zgomot pentru nimic.

- De cine au fost platiti?

- De companiile farmaceutice care fabrica vaccinurile gripei si care fabrica medicamente pentru gripa. Pentru ca exista numai doua companii farmaceutice in lume care fabrica niste medicamente pentru gripa, medicamente care sunt mai mult sau mai putin eficiente… nu sunt eficiente nici macar pentru 50% din populatie. Este vorba de compania Hoffmann-La Roche din Basel, Elvetia, care fabrica Tamiflu si este vorba de cea mai mare companie din Anglia, GlaxoSmithKline. Iar aceste companii au tot interesul sa-si vanda medicamentele si sa faca profituri foarte mari. Foarte multe tari, in paranoia [psihoza, n.n.] asta, au cumparat cantitati extraordinare, de milioane si milioane de dolari, care vor expira si vor fi aruncate. Si medicamentele astea sunt cumparate din banii publici, din impozitele si taxele noastre.

(…) Va dau ca exemplu gripa aviara. Acum doi ani a fost paranoia [psihoza, n.n.] cu gripa aviara? Da. Au fost prognosticuri ca aceasta gripa se va transforma intr-o pandemie? Da. N-a fost nici macar o epidemie la nivelul unei tari, dar o pandemie [iar anul acesta este stiut ca OMS a schimbat definitia pandemiei, reducand conditiile, ca sa o poata declara, n.n.]. Gripa la pasari si la porci exista de cand au aparut speciile acestea pe pamant. Nu este ceva nou. Gripa vine in fiecare an din Hong-Kong, pentru ca acolo sunt sate unde chinezii dorm in aceeasi camera cu ratele, cu gainile, cu porcii, iar virusurile acestea animale se transmit la om, uneori sufera mutatii. Si astazi cu traficul de avioane transportand peste un miliard de pasageri in fiecare an, ceea ce reprezinta mult raportat la populatia planetei… Deci in fiecare an avem gripa, nu este ceva nou. Stiti dvs. ca in fiecare an mor mult mai multi oameni de gripa decat de SIDA? Si cine mor? Mor persoanele in varsta care au o imunitate scazuta, bineinteles, mor cei care au imunitate deficienta…

Se face mult zgomot pentru nimic! Daca era, intr-adevar, sa fie o pandemie, cum a fost in anul 1918, cand se estimeaza ca au fost intre 10-20 milioane de morti de gripa… o pandemie se propaga repede, nu se propaga asa, ca azi au murit 10, si maine mai mor 5, poimaine mai mor 2, s.a.m.d. …

(…) Se iau si niste masuri. Problema este sa nu se cada in paranoia si intr-o extrema, sa nu se exagereze. Pentru ca in cazul gripei aviare s-au cheltuit miliarde de dolari. Au fost tari care au cumparat medicamente, care au cumparat vaccinuri, intre timp toate acestea au expirat si au fost aruncate. Or, banii astia erau din buzunarele noastre si nu erau justificati! Au fost niste exagerari. Uneori este o paranoia care este dorita.

De ce? Pentru ca in acest timp… toate companiile care fabrica masti isi vand mastile… Si mastile astea au o eficacitate ZERO! Mastile astea sunt praf in ochii nostri, n-au nicio eficienta! Si totusi sunt tari care cumpara miliarde de masti ca sa protejeze populatia. Hai sa fim seriosi! (vezi, la noi, stirea de acum 2 zile: Vor fi distribuite 7.000 de măşti şi 60.000 de litri de dezinfectanţi în şcolile din Bucureşti si comunicatul CSAT-ului in care s-a luat decizia suplimentarii fondurilor pentru achizitia de echipamente, medicamente, mijloace de protectie si vaccinuri”. ). (…)

Politica farmaceutica o fac oamenii de afaceri, milionarii si miliardarii, in cardasie cu guvernele…

Industria farmaceutica este pe primul loc (ca profit), pentru ca ei pot sa fabrice un medicament cu un dolar si sa-l vanda cu 20 de dolari…

(…) Pe glob, la ora actuala, exista 40.000 de medicamente diferite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut o lista de medicamente esentiale. Stiti cate a retinut? 300. Va dati seama, din 300, care sunt esentiale, si tu ai ajuns la 40000? Daca mergem in farmacii si aruncam la gunoi jumatate din medicamentele care sunt acolo, populatia va fi mai sanatoasa, asta pot sa v-o garantez..

ASCULTATI INTEGRAL DECLARATIILE INCENDIARE ALE PROF. ATUDOREI

Alte subiecte importante tratate in interviu:

- Romania nu trebuia sa vanda fabricile de medicamente, este o industrie strategica. Investitiile se fac pentru a inchide fabricile competitoare si a deveni apoi dependenti de produsele vandute de companiile mari.

- De ce cumparam serul fiziologic, in loc sa-l producem in continuare, fiind foarte ieftin si indispensabil?

- De ce nu se investeste in cercetarea si producerea medicamentelor pentru vindecarea infectiei cu stafilococul auriu, desi posibilitatea exista, iar un savant stabilit in Georgia, pe timpul lui Stalin, a gasit acest remediu si acolo se si aplica?

- Despre bolile inventate si despre medicamentele cu efect pur placebo.

- Despre experimentele si testele clinice pe oameni din tarile mai sarace.

Cine este Vania Atudorei?

Vania Atudorei s-a nascut pe 9 decembrie 1953, la Botosani. In anul 1978 a absolvit Universitatea din Iasi, specialitatea Biologie Medicala. Face stagii la Universitatea din Chisinau si la Universitatea Friedrich Schiller din Jena.

Dupa o scurta cariera didactica, devine cercetator-biolog la Institutul de cercetari stiintifice din Iasi (1979), apoi lucreaza ca biolog la Fabrica de medicamente Terapia din Cluj-Napoca. Din 1981 devine sef al Laboratorului de Microbiologie Farmaceutica din Cluj-Napoca, fiind, totodata, membru al Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale si al Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Intre anii 1990 si 1992 lucreaza la Oficiul Protectiei Apelor si Naturii din Cantonul Jura, Elvetia (unde elaboreaza o noua metoda de analiza a poluarii apelor) si la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului din Delemont.

In 1992 emigreaza in Canada. Dupa o scurta sedere la Quebec, se stabileste la Montreal. Intre 1993 si 1996 a fost directorul Departamentului de microbiologie al Companiei farmaceutice Biopharm. In aceasta calitate, a condus proiecte de cercetare privind utilizarea radiatiilor in decontaminare, farmacodinamica antibioticelor in patologia umana si veterinara precum si testarea de noi medicamente contraceptive si anti-SIDA. A lucrat si pentru compania Neopharm.

Efectueaza cercetari privind bacteriile implicate in ulcerul si cancerul gastro-duodenal. Pana nu demult, Vania Atudorei lucra pentru o companie montrealeza de analize biologice.

Aici a fost remarcat de-a lungul anilor de catre conducerea unuia dintre clientii companiei, si anume firma de produse farmaceutice Sterigen. Care i-a propus, la prima strigare, nici mai mult nici mai putin decat postul de… director general.

Acceptand oferta, Vania Atudorei devine nu numai primul roman ajuns in fruntea unei companii farmaceutice de mare prestigiu din Canada, dar si primul microbiolog care conduce o astfel de institutie. Pentru ca, pana acum, pentru astfel de posturi erau preferate persoane cu pregatire manageriala, economisti sau posesori de MBA.

Sterigen este practic un “pionier” al deciziei de instalare in functia de director general a unui specialist microbiolog. Atudorei considera ca printre atuurile de care a beneficiat in frumoasa sa ascensiune profesionala canadiana se afla scoala din Romania si perioada lucrata la Terapia Cluj.

Pe langa slujba de director general la Sterigen, el preda la doua colegii, unul in Montreal si unul in Ontario, si este consultant al ACDI (Agence Canadienne de Developpement International).

La o universitate din Montreal, el preda cursuri in domeniul fabricatiei medicamentelor sterile (o premiera in domeniu), cursuri terminate de peste 400 de absolventi pana acum, dintre care vreo 60 de romani.

Sursa:

http://saccsiv.wordpress.com

Politia internetului. Statul vrea sa elaboreze o lege pentru useri si provideri

Profitand de contextul politic intern si international, Puterea doreste sa instituie o “Lege a Internetului”. Conform Agentiei de Investigatii Media, aceasta va ingradi libertati fundamentale ca liberul acces la date, transparenta, libera exprimare, intimitatea persoanei. Nerespectarea noii legi ii va putea aduce "criminalului informatic" o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 1 si 7 ani.

Institutiile statului, profitand de intreaga degringolada politica, urgenteaza instituirea unui pachet de legi care sa reglementeze Internetul in Romania. Sub sintagma "trebuie sa ne aliniem la legislatia europeana in domeniu" (a se vedea si pozitia Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI) despre contextul international), Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA,) Agentia Nationala pentru Administrarea Fiscla (ANAF), Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN), impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC), Parchetul General propun Parlamentului, prin Guvern, o serie de masuri care sa creeze in ansamblu o Lege a Internetului. Si care sa ingradeasca o serie de libertati. Intregul proces de "legalizare" a demarat in 4-5.11.2009. Nu numai pentru end-user, dar si pentru proveideri, pentru retele etc., pentru intreg lantul de furnizare de date informatice.

Pretextul pirateriei
Folosindu-se doar de sperietoarea pirateriei, a pornografiei, a datelor intime ale persoanei etc., comitetul acesta national - care e pe cale sa se infiinteze - va reglementa legi in contradictie flagranta cu principiile dupa care a fost infiintat Internetul, adica transparenta, acces liber la informatie, exprimare libera, popularizare, educatie, schimb de idei, de informatii etc. In fata legilor sunt puse pirateria, comertul ilegal, publicitatea mascata, spamul, virusii, softurile ilegale etc. (realitati care, firesc, trebuie reglementate). ORDA si ANPC sunt puse varf de lance in acest razboi cu end-userii. Desi nici pana astazi nu s-a putut dovedi pe plan international ca, de pilda, folosirea retelelor peer-to-peer este ilegala, punctul de atac al institutiilor noastre este tocmai folosirea retelelor sharing.
Foarte interesant e ca ORDA a chemat in data de 5.11.2009 la dialog numai un "club select", care, chipurile, ar reprezenta pe toata lumea de pe net. Impreuna cu acestia urmeaza sa ni se comunice, prin legi si ordonante de urgenta, ce avem voie sa facem in continuare. Pericolul unei politii politice a unui "Big Brother" al Internetului este evident. Escamotat ca o initiativa de bun-augur. De altfel, si Securitatea lui Ceausescu parea, intr-o prima instanta, ca apara statul si ca-i protejeaza pe cetateni.

Precedentul american
Ca o paranteza, intr-un proces celebru in SUA, referitor la sharing, avocatul apararii, Linda Carlsson, a adus urmatoarea argumentatie, aprobata de jurati: "Presupunem ca o persoana isi cumpara un DVD cu un film sau muzica. Are dreptul sa-l imprumute unei alte persoane sa-l vizioneze? Are. Cea de-a doua persoana detine un DVD similar. Cumparat legal. Cele doua persoane au dreptul sa faca schimb de DVD-uri? Au. Presupunem ca cei doi infiinteaza un club cu, sa zicem, o mie de persoane. Fiecare intra in club cu DVD-ul lui. Au voie acei membri sa faca schimb de DVD-uri intre ei, ca si, de pilda, colectionarii de timbre? Au. Ce se intampla acum, daca doua sau mai multe persoane se afla in parti diferite ale lumii? La fel, au voie sa faca schimb de filme, muzica, texte, orice produse intelectuale. Este interzisa proiectarea filmului in grup, in scopul comercializarii, deci de a obtine venituri adiacente cumpararii produsului. Revenind, intrucat prin banda de Internet, nu permite tranzitarea intregului DVD, de 4,6 GB, atunci s-a ales un format comprimat (avi, mpeg 4, divx, xvid etc.). Acest format nu deterioreaza creatia in sensul ca intervine asupra ei. Este un mijloc de compresie similar rar, zip, mp3 etc. Ca atare, retelele de tip sharing trebuie privite ca un urias club, la nivel international, unde colectionarii au dreptul sa faca schimb intre ei de documente, date, filme, muzica etc. atata vreme cat la capatul principal produsul a fost cumparat legal dintr-un magazin specializat si apoi uploadat in aceasta mare biblioteca numita Internet."
Cei de la ORDA sunt suparati ca procurorii ii elibereaza pe aceia pe care-i aresteaza ei cu politia pentru ca "nu reprezinta un pericol social". Este evident ca nu reprezinta un pericol social nimeni dintre cei care se uita la filme, asculta muzica, citeste creatii literare etc. Pericol sunt doar cei care promoveaza pornografia, care intra ilegal in baze de date confidentiale, care urmaresc electronic persoane etc.

Controlul mass-media
Mai mult, ORDA vrea sa extinda "protectia" drepturilor de autor nu numai asupra muzicii si a filmelor, dar si asupra creatilor de orice natura de pe Internet. Adica si texte jurnalistice, fotografii etc. Cu atat mai mult cu cat intreaga presa scrisa este in dificultate si intr-un viitor nu prea indepartat isi va castiga traiul on-line. Prin publicitate, reglementat de institutiile statului, prin ingradirea unor drepturi si libertati. Prin taxe aberante, prin reglementari de difuzare, de download si upload. In fapt, o dictatura a statului, impusa netului. Statul ne va spune ce e bine sau nu sa postam pe net, ce trebuie sa existe in forumuri, chaturi, sisteme sharing etc. Cine nu se supune este "criminal informatic". Pedeapsa e de la la 7 ani. Internetul deranjeaza Puterea, oricare ar fi ea. Iar faptul ca Internetul este inca liber enerveaza cel mai rau. Repet, un Internet care a fost creat tocmai pentru a fi liber, pentru a fi o Biblioteca Universala, o baza de date la care oricine sa aiba acces, sa fie interactiv si sa se exprime liber.

A treia tentativa
Ne aflam in fata celei de-a treia tentative de monitorizare a corespondentei electronice si, nu in ultimul rand, a navigarii pe Internet. Prima data a fost insinuata Legea 298/2008 prin care toti providerii de internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni informatii legate de e-mailurile cetatenilor si traficul pe Internet. Curtea Constitutionala a hotarat insa ca aceasta lege este neconstitutionala, incalcand articolul din Constitutie referitor la secretul corespondentei. Pus in fata faptului implinit, in luna februarie a acestui an, guvernul a decis amanarea prevederilor legii pana la sfarsitul lui 2009 si promovarea unei ordonante de urgenta. “Amanarea” se amana in continuare, din cauza incapacitatii guvernului provizoriu de a emite ordonante de urgenta, dar ideea ramane... Ceea ce, pe acest fond de campanie electorala si cu un guvern demis, poate trece neobservata. Legea 298/2008 intrase in vigoare pe 20 ianuarie 2009. Potrivit acesteia, toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni, date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mailurile expediate, care pot fi accesate de MAI, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE). A doua tentativa a fost dejucata de catre Senatul Romaniei. Acest for a respins Ordonanta de Urgenta 106/2008 de infiintare a Autoritatii Nationale pentru Comunicatii prin reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologie Informatica. La fel s-a intamplat si in cazul OUG 211/2008 care o modifica pe cea de mai sus. Respingerea s-a produs dupa ce Comisia Europeana a declansat impotriva Romaniei prima etapa a procedurii de "infringement" deoarece a incalcat acquisul comunitar prin reorganizarile repetate ale institutiei de reglementare in comunicatii.

Reactii la abuzul Puterii
Ceea ce fac acum institutiile statului este un abuz. Dar, mai mult, este un pericol pentru libertate, iar lucrurile sunt mult mai grave decat par la prima vedere.
Ii invitam pe cititorii nostri sa comenteze si sa ia atitudine. Le punem la dispozitie, spre studiu, intreaga documentatie, dar si reactiile APTI si ale altor asociatii care apara drepturile end-userilor pe Internet.

Primii pasi
Intalnirea de la inceputul lunii s-a concretizat, deocamdata, sub forma a trei directii principale de actiune:
- va fi creat un blog pentru a discuta acest acord, a propune alternative sau a modifica continutul deja existent (astept cu interes minuta intalnirii pentru a clarifica daca concomitent cu acest blog va exista si o varianta wiki a acordului, la care fiecare va putea comenta si formula modificari direct pe text);
- necesitatea crearii unui grup de lucru care sa studieze consecintele utilizarii operelor in mediul digital si drepturile titularilor si ale publicului asupra acestora;
- crearea unei liste de discutii pe aceasta tema.

CITESTE AICI ACORDUL REDACTAT DE ORDA

Fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei, Generalul Mircea Chelaru, despre vaccinul ucigaş: «Trebuie nimicită 90% din populaţia lumii»

În cursul acestui an, un virus mutant A(H1N1) - combinaţie mortală între gripa porcină şi cea umană - a apărut brusc în Mexic şi s-a extins pe mai multe continente. Previziunile pentru România, de exemplu, sunt de 20.000 de decese, în prima declaraţie pe această temă a fostului secretar de stat Cercel sau de 6.000 până la 8.000 de morţi, în a doua declaraţie a aceluiaşi specialist.
«Într-un fel sau altul, va izbucni o pandemie»
Fiind deja o problemă de securitate naţională, vă prezentăm un scenariu al pandemiei din perspectiva unui militar. “Virusul A(H1N1), ca orice tulpină mutantă, se poate produce în orice laborator cu dotări de nivel mediu. Sunt convins că gripa porcină este exclusiv un produs de laborator, ca şi Ebola sau ca SIDA, şi nu poate scăpa de sub control decât dacă i se dă drumul. Scopul: într-un fel sau altul, trebuie să izbucnească o pandemie prin care să fie nimicită 90% din populaţia lumii (nota mea - cifrele sunt uriaşe; pe ce informaţii se bazează oare generalul când avansează acest procent?). Există declaraţii şi studii pe această temă, adică cei implicaţi s-au demascat deja”, ne-a declarat generalul Mircea Chelaru.

Cine e generalul Mircea Chelaru?

Generalul Mircea Chelaru, născut în 1949, este doctor în ştiinţe militare şi a absolvit, pe lângă Şcoala Superioară de Ofiţeri şi Academia Militară din România, Colegiul de Studii Strategice şi Economice de Apărare din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” din Germania şi cursuri internaţionale de drept militar. În anul 1990, a fost director al Diviziunii III de contraspionaj la Serviciul Român de Informaţii. A fost şeful Marelui Stat Major al Armatei în anul 2000. Din anul 2008, este general cu patru stele, în rezervă.

Nicolae Paulescu, savantul nedreptatit

Astazi se implinesc 140 de ani de cand se nastea, la Bucuresti, Nicolae Paulescu, fiul negustorului Costache Paulescu si al Mariei Paulescu. Familia se numise initial Pavel, apoi Pavelescu, iar Nicolae era var bun cu poetul si epigramistul Cincinat Pavelescu. In anul 1880, dupa ce a terminat scoala elementara, s-a inscris la Gimnaziul "Mihai Bravul", astazi Colegiul National "Mihai Viteazul", pe care l-a absolvit in 1888. Elev stralucit, era atras atat de arte cat si de stiinte, indeosebi de cele naturale. In anii 1888-1891 a urmat , la Paris, cursurile Facultatii de Medicina, iar la incheierea lor a devenit, prin concurs, extern al spitalului "Hotel-Dieu", din Paris, avandu-l ca sef de serviciu pe Etienne Lancereaux, cel mai stralucit clinician si anatomo-patolog al vremii, devenindu-i prieten si colaborator apropiat. A ramas in Franta pana in 1899, desavarsindu-se profesional si avand acces in cercurile inalte ale stiintei europene.


Diagnostic corect
In 1897 a devenit doctor in Medicina, adjunct al lui Lancereaux la "Notre-Dame du Perpetuel Secours" si secretar de redactie la "Journal de Medicine Interne", incepand el insusi, in limba franceza, o bogata activitate publicistica.
In 1899 a devenit si doctor in stiinte Naturale. De altfel, in Franta, chiar si dupa intoarcerea lui definitiva in Romania (1901), i s-au decernat nenumarate titluri sau distinctii academice si universitare, sperandu-se mult timp intr-o revenire a lui la Paris, unde incepuse, intre altele, importante cercetari, alaturi de reputatul fiziologist Albert Dastre, "in scopul de a izola produsul activ al secretiei interne a pancreasului". In 1900 s-a reintors in Romania, ca agregat la Catedra de Fiziologie a Facultatii de Medicina din Bucuresti, refuzand in prealabil o oferta venita din Elvetia, privind o catedra la Facultatea de Medicina din Fribourg. In anul urmator, a revenit pentru scurta vreme in Franta, unde a obtinut titlul de Doctor al Universitatii din Paris.

In anul 1902 si-a deschis cursul de Fiziologie, la 1 noiembrie, cu lectia "Generatia spontanee si darwinismul in fata metodei experimentale". In 1904 a inceput, in "Convorbiri literare" si "Spitalul", polemica stiintifica de lunga durata cu N. Leon si D. Voinov, sustinandu-si, cu argumente solide, pozitia antidarwinista. In anul urmator tine trei lectii celebre, care vor alcatui lucrarea "Notiu-nile "suflet" si "Dumnezeu" in fiziologie", aparuta, tot in 1905, la Bucuresti. In 1908 starneste o valva internationala prin lucrarea sa "L’Hypophyse du Cerveau. Physiologie. Recherches experimentales", aparuta la Paris. In 1909, in aprilie, la insistentele solicitari ale reginei Elisabeta a Romaniei, Nicolae Paulescu se deplaseaza in Germania, la Wiesbaden, pentru a-i examina o nepoata atinsa de o boala pe care specialistii germani nu o putusera diagnostica. Paulescu va reusi sa-i puna diagnosticul corect si sa o vindece in scurt timp, coordonandu-i din tara tratamentul. In 1916, anul intrarii Romaniei in primul razboi mondial, obtine, in diabetul experimental, primele rezultate hipoglicemiante cu extractul apos de pancreas, ajungand foarte aproape de tratamentul diabetului.

Descoperirea pancreinei
In 1920, in volumul al doilea din "Traite de Physiologie medicale", difuzat in strainatate de editura pariziana Vigot, apar inserate, pentru prima oara, efectele antidiabetice ale extractului apos de pancreas in daibetul experimental. In anul 1921 trimite patru comunicari catre Societatea de Biologie din Paris, cu privire la descoperirea pancreinei, o prima forma de insulina. In august, in Archives Internationales de Physiologie, din Liege, publica primul memoriu exhaustiv despre descoperirea tratamentului antidiabetic. In 1922, Ministerul Industriei si Comertului din Romania ii elibereaza, la 10 aprilie, brevetul de descoperire a pancreinei. In februarie 1922, cam la 7-8 luni de la aparitia lucrarilor de pionierat ale lui Nicolae Paulescu in presa stiintifica internationala, doi cercetatori obscuri din Canada, F. G. Banting si C. H. Best, lucrand in laboratorul profesorului J. J. MacLeod, de la Universitatea din Toronto, isi fac publice rezultatele lor in aceeasi directie. In 1923, in lunile mai si august, in "Archives Internationales de Physiologie" apar alte doua memorii ale lui Nicolae Paulescu asupra pancreinei. Premiul Nobel va fi insa acordat lui Banting si MacLeod! Restul e tacere. Savantul Nicolae Paulescu a murit in dimineata zilei de 17 iulie, inconjurat de cei apropiati. Nimeni si niciodata nu va mai putea indrepta raul facut acestui ilustru invatat roman.
Macar la noi, totusi, poate ca ar trebui ca insulina sa se numeasca pancreina sau pancreanina, cum o botezase descoperitorul ei! Cateva institutii din tara, printre care si Catedra de Fiziologie a Universitatii "Carol Davila" din Bucuresti, una din sursele pentru aceasta biobibliografie, poarta numele savantului nostru.
Pentru o deplina informare a cititorilor, trebuie precizat ca Nicolae Paulescu a publicat si o serie dura de brosuri si articole antievreiesti si antimasonice (...). Totusi, medicul evreu Aurel Abramovici, fost student al sau, i-a compus un emotionant necrolog, aparut in "Bucuresti medical", in august 1931: "De o probitate exemplara in lucrarile lui stiintifice, de o corectitudine dusa pana la extrem in raporturile lui cu studentii (…) Prof. Paulescu a atins uneori Genialitatea…". Aceasta ne-a fost istoria recenta, si n-are niciun rost sa o ignoram…


Adrian Bucurescu

Romania libera

Related Posts with Thumbnails