14.6.13

Cernăuți: Mihai Eminescu, decapitat la Hliboca


Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au primit o veste cutremurătoare, care afectează întreaga comunitate românească din Nordul Bucovinei – bustul lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost decapitat de persoane necunoscute, în noaptea de joi spre vineri (13-14 iunie).
Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a aflat despre incident în dimineața zile de vineri, de la Angela Jijian, directoarea Muzeului Etnografic din orășelul Hliboca, în fața căruia a fost instalat bustul lui Eminescu.
“Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineața, la ora 8:00, iar noi am anunțat imediat poliția, care a început operațiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceștia au vandalizat bustul și au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în fața  Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri, n.red) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului” - a precizat Nicolae Șapcă.

Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al românilor din regiunea Cernăuți, la inițiațiva Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”. Șapcă a subliniat că proiectul s-a bucurat și de sprijinul autorităților, care au făcut demersurile necesare pentru ca monumentul să poată fi instalat în fața Muzelui Etnografic, adoptând în acest sens o serie de hotărâri, conform legislației în vigoare.
Nicolae Șapcă a ținut să sublinieze că ceremonia dedicată comemorarii a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național va avea loc, indiferent de circumstanțe.
“Sunt convins că, până mâine, capul lui Eminescu va fi găsit. În caz contrar, vom face tot posibilul să rezolvăm cumva această situație. Ceremonia, însă, va avea loc, sâmbătă, la ora 12:00, în fața monumentului poetului, așa cum am programat inițial, în prezența românilor, a autorităților și a oficialilor de la Consulatul României la Cernăuți” – a subliniat Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”.

Sergiu Dan
Fotografii de Nicolae Șapcă, preluate de pe Euromedia
 Sursa:

 
Related Posts with Thumbnails