21.3.15

“Români pentru Români”. Înfrăţire. Copii din Ţara Făgăraşului vor dărui iconele pictate pe sticlă de către ei copiilor din Doboi (Harghita).






Undeva, în Ţara Făgărașului, învățăm să pictăm. Mâinile noastre țin cu sfială pensula. Dacă greșim? Dacă supărăm sfinții? Dacă nu se mai coboară sfântul în icoană, și vom picta doar un portret nereușit, neînsuflețit? Așa  încât, nu doar pensula o ținem in mână, ci și sufletul, pe care îl picurăm ușor, cu fiece tușă de pensulă, în fiecare colțișor al sticlei.
Învățăm să pictăm icoane, iar faptul acesta ne înalță, ne face mai buni și mai cuminți. Si mai aproape unii de ceilalți, unii de alții. Căci nu pentru noi pictăm, ci pentru prietenii noștri, copiii din Doboi, un alt sat, dintr-un alt județ, dar din aceeași dragă țară a noastră.
Învățăm să pictăm icoane. Si să dăruim. Pentru că dar din dar se face rai. Si pentru că mult ne sunt dragi limba, credința și țara noastră. (Profesor îndrumător: Crina PALAS)


           Actiunea “Români pentru Români” va avea loc de Sarbatoarea Floriilor si presupune dotarea şcolii românesti din Doboi (Harghita) si a Paraclisului Ortodox (care sunt de fapt intr-o singura cladire, biserica atribuindu-i scolii spatiul corespunzator) cu o centrala termica, precum si distribuirea de pachete cu alimente de baza (ulei, faina, zahar, orez), cărţi religioase şi icoane pe sticlă ţăranilor români din Doboi (Harghita) si Dobolii de Jos (Covasna), ca semn de recunoştinţă pentru păstrarea limbii şi a credinţei strămoşeşti in acest areal. 
Exista familii de români in Doboi care isi trimit copiii sa invete la scolile cu predare in limba maghiara din satele invecinate din cauza frigului pe care acestia il indura iarna, soba de teracota nefacand fata temperaturilor extreme ce se inregistreaza in aceasta zona care mai este cunoscuta si ca “polul frigului”. In vederea acestei acţiuni s-au deschis două conturi (la BRD) în lei şi în euro: Cont lei: RO43BRDE080SV33092560800. Cont euro: RO35BRDE080SV33092720800 (cod SWIFT: BRDEROBU). Ambele conturi sunt deschise pe numele soției mele, TÎRNOVEANU ADRIANA. (Mihai TÎRNOVEANU)
Related Posts with Thumbnails