31.7.09

Noi manifestari ale ateismului in educatia romaneasca


Dragi colegi,

Am citit in seara aceasta in ziarul Ziua, in editia sa electronica, faptul ca existenta religiei in scoala este din nou pusa in discutie in contextul dezbaterii noilor legi ale educatiei.

Pe langa elementul de imoralitate evident, se discuta din nou despre eliminarea singurei discipline care are drept obiective declarate educarea persoanei umane in spiritul valorilor eterne, este introdusa, voit sau nu, o mare confuzie: pretinsa lipsa de libertate a elevilor de nu frecventa orele de religie.

Sa lamurim lucrurile. Acum, participarea elevilor la orele de religie nu este obligatorie, ei pot renunta oricand la a frecventa religia (cu acordul parintilor sau singuri, de la o anumita varsta). Este obligatorie doar prezenta disciplinei religie in cadrul trunchiului comun, deci intre disciplinele care apar obligatoriu in orar (nu la dispozitia directorilor sau a consiliilor de administratie din scoli). Este indusa in eroare opinia publica asupra faptului ca nu s-ar respecta libertatea de de optiune!

In opinia mea, spun asta si in baza experientei de 12 ani in invatamantul preuniversitar, dintre care 7 ani am fost inspector de religie, elevii doresc religia, iar rezultate sunt, cel mai adesea, notabile. Spre exemplu, in ziarul “Adevarul de seara”, editia de Alba Iulia, sambata, 27 iunie 2009, se prezinta rezultatele unui studiu sociologic privind consumul de droguri la tineri. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 2.000 de elevi din 35 de unitati de invatamant din judetul Alba. Unul dintre principalele motive pentru tineri de a respinge drogurile este credinta in Dumnezeu. Multi tineri care resping drogurile declara faptul ca se roaga frecvent, merg la biserica etc. Iata rezultatele religiei la liceu. Vorbim de oameni reali, vieti, destine salvate prin orele de religie. Este putin? Mai valoreaza ceva un om?

Sunt convins ca exista si in alte parti astfel de exemple. Poate ca este vremea sa mai spunem si lucrurilor pe nume.

Aveti un ziar important si o voce puternica, puteti face mult in ajutorul religiei. Cu respect si binecuvantare,

Pr. lect. univ.dr. Dorin Opris
Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia
Catedra de Pedagogie, Psihologie si Didactica

http://laurentiudumitru.ro/blog/




Un comentariu:

  1. Ministrii nostri fug de religie ca dracul de tamaie. Sunt cadru didactic si eu, si ii invit pe cei din minister la catedra cateva zile. Vor vedea ca le este imperios necesara religia elevilor, mai ales in conditiile in care parintii lasa intreaga educatie pe umerii scolii. Din cunostintele mele, termenul de educatie se afla in denumirea ministerului. Se refera numai la educatia sexuala pe care isi doresc sa o vaccineze fetitelor, chiar si baieteilor, de la 9 ani? Ii va imuniza aceasta impotriva tuturor pericolelor?
    Elitele neamului romanesc au studiat religia in scoala. Cand nu se va mai pune problema inlaturarii religiei din scoala, vor aparea probabil din nou elite. Sau tocmai asta nu dorim? Le incarcam prea mult elevilor progamul invatandu-i o rugaciune? Invatandu-i ca cineva acolo sus ii ocroteste si ii vegheaza mereu? Sa ne fereasca Dumnezeu sa cadem in ispita diavolului.
    Treziti-va, dragi guvernanti, aveti si voi copii! Nu le fiti dusmani! Lasati-ne copiii in pace! Oricum, cata vreme mai fac religie, ei stiu sa se roage si pentru dusmani.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails