30.12.11

Ce conțin cu adevărat apele minerale de pe piața românească și care depășesc nivelurile de toxicitate

Mii de litri de apă au fost retrași de pe piața românească zilele acestea, în zona Botoșani, aceasta fiind improprie consumului. Este vorba de apa marca Saguaro. Ce conțin însă celelalte ape minerale, pe care le consumăm zi de zi?

“Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a realizat in mod independent si impartial analize pe apele minerale disponibile pentru consumatorii din Romania spre consum”  - se arată într-un comunicat al Asociației, remis B365.ro.
Aceste analize s-au realizat intr-un laborator din Romania, acreditat RENAR pentru analize de indicatori de calitate ai protecţiei mediului din probe de ape, sol, deşeuri, nămoluri, emisii şi imisii în aer. Laboratorul este de asemenea acreditat de catre Ministerul Sanatatii pentru monitorizarea de control a apei potabile.

Au fost selectate de pe piata 20 de marci de ape minerale dupa cum urmeaza:

Bilbor – apa minerala naturala carbogazificata;
Poiana Negri – apa minerala naturala, natural carbogazoasa;
Aqua Carpatica – apa minerala naturala carbogazificata;
Izvorul Minunilor – apa minerala naturala carbogazificata Stana de Vale;
Keia – apa minerala naturala carbogazificata;
Dorna – apa minerala naturala carbogazificata-Poiana Vinului;
San Benedetto – acqua minerale naturale Oligomiinerale-Frizzante;
Carpatina Forte – apa minerala naturala carbogazificata-Izvorul Tosorog;
Roua muntilor – apa minerala naturala carbogazificata sursa S1 si S2 Covasna;
Biborteni Forte – apa minerala naturala carbogazificata sursa Biborteni;
Stanceni – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Stanceni;
Hera – apa minerala naturala carbogazificata -apa minerala din Muntii Apuseni
Tusnad – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Tusnad Nou;
Bucovina – apa minerala naturala carbogazificata Sursa F2-Rosu-C7-Secu;
Borsec – apa minerala naturala , natural carbogazoasa;
Buzias – apa minerala naturala carbogazificata- Forte Sursa F2bis Buzias;
Perla Harghitei – apa minerala naturala imbogatita cu CO2 de la sursa-Snacraieni;
Evian – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Evian Spring Loc de origine Evian-les Bains Franta;
Perrier – apa minerala naturala carbogazoasa imbogatita cu CO2 de la sursa Producator Nestle Waters Franta;
Vittel – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Bonne Source Franta

Rezultatele acestor teste au fost dupa cum urmeaza:

Apă oligominerală sau slab mineralizată – reziduu fix sub 500 mg/L – Stânceni (441 mg/L), Vittel (419 mg/L), Perrier (370 mg/L), Evian (306 mg/L) şi Hera (98,3 mg/L).
La categoria foarte slab mineralizată – reziduu fix sub 50 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
Apă puternic mineralizată – reziduu fix peste 1500 mg/L – Perla Harghitei (3330 mg/L), Tuşnad (1760 mg/L) şi Borsec (1510 mg/L).  Acest tip de apă poate produce probleme celor cu tendință de formare a pietrelor la rinichi.
Sulfatată – conţinut de sulfaţi peste 200 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
Clorurată – conţinut de cloruri peste 200 mg/L – Tuşnad (284 mg/L)
Calcică – conţinut de calciu peste 150 mg/L – Borsec (341 mg/L), Dorna (276 mg/L), Aqua Carpatica (250 mg/L), Biborţeni (203 mg/L), Tuşnad (201 mg/L), Poiana Negri (195 mg/L), Bilbor (152 mg/L). Acestea pot dăuna celor care au tendința de a face nisip sau pietre la rinichi.
Magneziană – conţinut de magneziu peste 50 mg/L – Borsec (83,6 mg/L), Tuşnad (70,2 mg/L) Aqua Carpatica (61 mg/L) şi Biborţeni (59,1 mg/L). Aportul de magneziu este benefic pentru sănătate, acest mineral fiind necesar organismului pentru o bună activitate musculară și nervoasă.
Sodică – conţinut de sodiu peste 200 mg/L – Tuşnad (243 mg/L). Acest tip de apă poate dăuna celor cu tensiune arterială ridicată.
Corespunde pentru regim sărac în sodiu – conţinut de sodiu sub 20 mg/L – Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46 mg/L), Keia (1,46 mg/L), Aqua Carpatica (4,34 mg/L), San Benedetto (5,52 mg/L), Evian (6,35 mg/L), Vittel (6,96 mg/L). Perrier (10,9 mg/L), Carpatina Forte (14,1 mg/L) şi Bucovina (18,2 mg/L).
Pentru indicatorul pH avem unele sortimente care au o aciditate mai mare (pH mai mic de 5 – valoare acceptată ca normală pentru o apă potabilă):Izvorul Minunilor (pH = 4,81), Keia (pH = 4,92) şi Hera (pH = 4,87). Această aciditate se datorează dioxidului de carbon adăugat în exces. PH-ul neutru pentru apă este 7, tot ceea ce depășește acest nivel fiind apă alcalină, iar ceea ce este sub 7 – apă acidă. Organismul uman are un pH de 7,4, pentru a funcționa normal. Excesul de aciditate din organism poate fi combătut bând apă alcalină.
Ape care nu se încadrează în normele legale
La capitolul toxicitate se remarcă faptul că majoritatea sortimentelor se încadrează în cerinţele Normei tehnice care reglementeaza piata apelor minerale.
Există însă și depășiri :
Pentru indicatorul Nitriţi sortimentul Buziaş este la limită cu o valoare de 0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L. La acest indicator se remarcă valori sub limita metodei pentru majoritatea sortimentelor. Nitriții sunt periculoși pentru sănătate în cantitate peste limite – se pot transforma în substanțe carcinogene.
Pentru indicatorul Bariu sortimentul Tuşnad prezintă o valoare de 1,69 mg/L când valoarea concentraţiei maxime admise este de 1 mg/L.
A fost folosită o interpretare a rezultatelor doar prin raportarea acestora la Normele tehnice care reglementează piaţa apelor minerale din Romania.

Sursa: b365.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails