9.4.09

Mihail Saakaşvili: România ar trebui să fie liderul integrării europene la Marea Neagră

Romania ar trebui să devină liderul integrării europene a ţărilor din regiunea Mării Negre precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, a declarat pentru NewsIn preşedintele georgian Mihail Saakaşvili. "Am fost dintotdeauna uimit cat de bine se comportă Romania in politica externă. Nu am avut niciodată probleme, Romania a ştiut aproape instinctiv cum să acţioneze in cel mai bun mod pentru noi", a spus Saakaşvili.
Cu toate acestea, preşedintele georgian a recunoscut că mai sunt multe domenii in care potenţialul relaţiei bilaterale este "subutilizat".
"Cel mai scurt drum din Europa către China trece prin Romania şi Georgia. Noi avem o zonă economică liberă pe partea noastră şi acum suntem in curs de a dezvolta facilităţi similare portului Constanţa. Apoi avem toate aceste legături istorice şi interese politice care coincid", a exemplificat Saakaşvili.
"Romania ar trebui să devină liderul integrării europene pentru intreaga regiune a Mării Negre - Ucraina, Georgia, Moldova şi apoi Azerbaijan şi Armenia", a spus preşedintele georgian.
Intrebat cum vede acest rol de lider pentru vecinii săi, cand Romania se află in prezent in conflict diplomatic cu Republica Moldova, Saakaşvili a sugerat că această problemă este una minoră.
"Vocaţia europeană a Moldovei este ireversibilă, indiferent de ce se intamplă acum acolo. Pană şi Belarus se indreaptă ireversibil pe calea europeană. Rusia nu va fi un factor atat de important pe termen lung in Moldova, deşi acum este. Geografic, Rusia este un factor de zece ori mai mare in Georgia, nici nu se compară. Chiar dacă georgienii au o orientare mai clară (prooccidentală - n.r.), Moldova este favorizată puternic de geografie", a explicat preşedintele georgian.
Z.O.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails