Scandalul pasapoartelor biometrice ia amploare din ce în ce mai mare chiar în interiorul Bisericii Ortodoxe Romane. Se pare ca, pâna la acest moment, Patriarhia a ocolit si chiar s-a opus protestelor înaintate de mii de credinciosi, dar si mai mult decât atât, chiar de mai-marii duhovnici ai României! Unii spun ca traim vremuri apocaliptice, altii (si anume BOR) spun ca este o exagerare si chiar dânsii nu vor refuza un pasaport biometric, dupa cum a spus Constantin Stoica - purtatorul de cuvânt al Patriarhiei. Concluzia este ca pâna si Patriarhia a acceptat pasapoarte biometrice, noi de ce nu am face-o, nu? Cam asa s-ar întelege. Dar ca sa nu para chiar împotriva oamenilor credinciosi care sunt împotriva acestor pasapoarte “apocaliptice”, BOR a lasat o portita tare mica si strâmta pentru cei care vor sa le refuze TEMPORAR! Acum, credinciosii din toata tara au de ales între decizia BOR si apelul facut de preotii si duhovnicii lor. Pe cine sa crezi? Sau, dupa cum spunea si cetateanul turmentat din piesa “O scrisoare pierduta”, “Eu cu cine votez?”. Cu Patriarhia sau cu cei care sunt pe calea muceniciei? Marea majoritate a oamenilor stiu numai despre apelurile facute de sfintia sa parintele Iustin Parvu, dar fenomenul este mult mai larg, luând atitudine cei mai mari duhovnici ai tarii noastre, si anume: parintele Rafail Noica, parintele Adrian Fageteanu, parintele Arsenie Papacioc, parintele Savatie Bastovoi, parintele pustnic Proclu, parintele Melchisedec Velnic, parintele Ioan Sismanian, parintele Amfilohie Brânza, parintele Mihail Stânciu, parintele Nicolae Tanase, parintele Mihail Aldea, maica Ecaterina, parintele Irineu (de la Prislop), parintele Dionisie de la Colciu (Sfântul Munte Athos) si multi altii. Cine sunt acestia? Sunt marii traitori ai Ortodoxiei, cei cu har ce pastoresc sute de mii de suflete, printre ei fiind si preoti îmbunatatiti (dupa cum se spune), adica cu puteri dumnezeiesti! Pe cine sa credem?
Pentru cei care nu au citit Biblia si Apocalipsa Sfântului Ioan, cât si pentru reîmprospatarea memoriei, sa cititm ce sta scris de acum 2000 de ani!
“Si-i sileste pe toti, pe cei mici si pe cei mari, si pe cei bogati, si pe cei saraci, si pe cei slobozi, si pe cei robi, ca sa-si puna semn pe mâna lor cea dreapta sau pe frunte, încât nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adica numele fiarei sau numarul numelui fiarei. Aici este întelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei; caci este numar de om si numarul ei este sase sute saizeci si sase”, Apocalipsa lui Ioan 13 – 14 16-18. În SUA deja s-a propus implementarea biocipului în brat, experimentele luând sfârsit “cu bine”! Pasaportul biometric nu este decât primul pas catre micutul cip care urmeaza sa fie implantat. In urma cu câteva zile, parintele Iustin Parvu a spus la manastirea Petru Voda urmatoarele: “Hotarârea sinodului de la Bucuresti a fost o hotarâre apostata în ceea ce priveste microcipurile. A fost un sinod tâlharesc prin care crestinii sunt dusi în ratacire (…) Preotul care tace nu este preot, sihastrul care tace nu este sihastru si mireanul care tace nu este crestin. Crestinul care se teme de diavol mai mult decât de Dumnezeu nu este crestin. Ba, mai mult, episcopul care se teme de mai-marii lumii acesteia, mai mult de ei decât de Hristos, nu este episcop. Patriarhul care în loc sa cerceteze învatatura Sfintilor Parinti si învataturile cuviosilor despre sfârsitul lumii, ascultând mai mult decât de Ministerul de Interne decât de Hristos, nu este patriarh (…) si Dumnezeu prin acest semn a aratat ca este nevoie ca preotii, episcopii, crestinii sa iasa la marturisire jertfelnica!”.
Extras din predica la Duminica Sfintei Cruci, 22 martie, manastirea Petru Voda
Pentru reamintire, IPS Bartolomeu Anania a declarat: “Argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delincventilor constituie o ofensa la adresa întregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori. Acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase. E ca si cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericesti, dar cu drept de cetatenie în sistemul transparentei fara perdea”, se arata în luarea de pozitie semnata de IPS Bartolomeu Anania. Dar sa vedem mai pe larg ce ne spune domnul LUCIAN CORNIANU, presedinte ACESDS, inginer fizician, inginer de sistem despre pericolul pasapoartelor electronice:
Pericolele pasapoartelor electronice
1) “Citirea datelor cu caracter personal (nume, prenume, CNP, nationalitate, vârsta etc.)
Aceste date pot fi folosite pentru deschiderea unor conturi bancare. Pot fi folosite, de asemenea, pentru achizitionarea de proprietati, derularea de licitatii electronice, înfiintarea unor societati comerciale fantoma. Toate acestea, în scopul desfasurarii unor activitati ce implica spalarea de bani, escrocherie, crima organizata, terorism si altele asemenea. Dat fiind ca datele folosite sunt ale dumneavoastra, deci date reale, pe de-o parte tranzactiile vor decurge usor, falsul fiind greu de descoperit, iar pe de alta parte nu veti putea dovedi ca altcineva a facut aceste lucruri decât extrem de greu si de încet (în unele cazuri, deja întâlnite în SUA la furturile de identitate, victima va fi în puscarie înainte sa-si poata dovedi nevinovatia si va avea nevoie de ani de zile pentru a iesi – cu o viata distrusa).
2) Citirea datelor cu caracter biometric (amprenta digitala, amprenta faciala, amprenta retinei)
Pot fi folosite pentru clonarea amprentelor digitale si amprentelor de retina (lentile de contact personalizate). Pot fi folosite pentru a avea ulterior acces la anumite informatii securizate ale persoanei respective sau la locul de munca al acesteia (multe calculatoare si institutii folosesc genul acesta de control al accesului). Pot fi folosite pentru plantarea de probe false la locul unei infractiuni, în special a amprentelor, care sunt cel mai usor de clonat (pe suport de latex). Pot fi folosite pentru confectionarea de masti personalizate sau trucare de înregistrari de imagini – adaugându-se amprenta dumneavoastra faciala la locul comiterii unei infractiuni.
3) Clonarea cipurilor, modificarea datelor si atasarea lor la un alt pasaport
Clonarea înseamna citirea datelor de pe un cip, urmata de scrierea lor, în aceeasi forma, pe alt cip si atasarea acestui nou cip la un alt pasaport. Nu trebuie (neaparat) sa fie modificate datele de pe cipul original (desi se poate face asta, iar adevaratul posesor al datelor poate fi transformat în „infractor”). Modificarile pot fi facute pe cipul “clona”, care urmeaza sa fie atasat la pasaportul fizic falsificat în prealabil (sau pur si simplu cumparat de la firma producatoare – legal sau nu – cu un cip fara date). Se întelege ca în felul acesta falsul este aproape imposibil de detectat, pasaportul fiind declarat 100% valid de catre cititorul RFID, singura speranta ramânând, ca si pâna acum, în ochiul vigilent al vamesului. Daca datele sunt clonate pe un pasaport original cumparat pe sub mâna – lucru usor de facut în orice tara în care exista coruptie – atunci falsul nu poate fi descoperit decât cu totul exceptional. Victima nu va avea nici o sansa sa se justifice în libertate, odata ce infractiunile au fost comise de purtatorul unui asemenea pasaport. Va intra în închisoare si va trebui sa adune dovezile nevinovatiei sale de acolo. Viata sociala îi va fi distrusa, cariera, de asemenea. Problema cea mai grava este ca aceste falsuri vor putea fi facute cu datele reale ale unei persoane. Pâna acum, macar falsurile se faceau cu date personale la rândul lor false, care puteau fi mai usor detectate.
4) Urmarirea individului purtator de act electronic cu cip
Cipul pasaportului se identifica printr-un numar unic ce tine de tara din care provine. Chiar daca datele personale de pe pasaport nu pot fi accesate decât de la distante relativ mici, cipul poate fi scanat dupa acest ID unic de la distante extrem de mari. Oficial, cipul poate fi accesat în bune conditii de la distanta de minimum 10 cm. Asta înseamna ca el are o “dimensiune” radio sferica, având un diametru minim de 20 cm. Cel mai mic obiect care poate fi oficial interceptat fizic de un satelit civil aflat pe o orbita joasa este de 30 cm. Un satelit militar depaseste cu mult aceasta performanta. Deci, posesorul unui pasaport cu un anumit ID poate fi identificat si urmarit prin satelit.
Persoanele purtatoare de pasaport cu un anumit ID national pot astfel deveni extrem de usor tinta unor atentate teroriste punctuale. Pot fi realizate, de pilda, atacuri teroriste cu bomba sau arme chimice plasate în anumite containere, în aeroporturi, si care sa nu se declanseze decât în momentul în care pe lânga locul respectiv trece un purtator (sau un grup de purtatori) de pasaport electronic dintr-o anumita tara. De asemenea, retelele de spionaj pot beneficia din plin de aceste neajunsuri în activitatile lor curente.
5) Sustragerea datelor personale si biometrice din bazele de date Schengen
Oficial, datele din noile pasapoarte biometrice urmeaza sa fie centralizate într-o baza de date unica la nivel european, cu terminale în toate statele membre Schengen. Auditul de securitate pentru aceasta baza nu a fost facut niciodata public. Atâta vreme cât servere cu lunga traditie (NASA, Pentagon etc.) cad victime periodic atacurilor informatice de tot felul, nu avem nici un motiv sa credem ca baza I si II, atât de atragatoare pentru crima organizata si pentru alte activitati infractionale, va reprezenta o exceptie. Odata ajunse pe mâinile retelelor de crima organizata, esantioanele de date biometrice vor putea fi folosite în modurile aratate mai sus pentru a crea un adevarat haos infractional si social. Recuperarea acestor date va fi practic imposibila, ele putând fi transmise în câteva clipe în orice colt al lumii. Oamenii ale caror date biometrice au fost furate nu vor mai putea niciodata sa aiba o viata linistita. Daca privim datele biometrice ca pe o cheie a identitatii personale, sa nu uitam ca aceasta cheie nu poate fi schimbata. Daca datele biometrice au fost furate, nu pot fi înlocuite în niciun fel si mereu vor aparea noi si noi incidente, accidente, contraventii si infractiuni pentru care omul ale carui date au fost furate va trebui sa se justifice. Perspectiva este limpede si îngrozitoare: milioane de vieti distruse de introducerea actelor electronice!
Permisele de conducere cu cip propuse pentru România contin si urmatoarele pericole suplimentare fata de pasapoartele electronice:
1) Citirea datelor cu caracter personal într-un mod extrem de facil
Spre deosebire de cipurile RFID din pasapoarte, cele din permisele de conducere nu poseda nici un fel de sistem de criptare a datelor. Ele pot fi accesate de orice cititor compatibil cu frecventa dispozitivului. Orice infractor îsi poate procura un astfel de cititor la un pret de circa 200 de euro. Adaugându-i o antena performanta – de asemenea usor de procurat la un pret modic – poate începe sa scaneze datele celor care circula pe strada, daca au asupra lor carnetul de conducere. Orice sofer este potentiala victima.
2) Citirea datelor cu caracter personal folosind dispozitive compatibile GSM
Spre deosebire de cipurile RFID din pasapoarte, cele din permisele de conducere functioneaza la o frecventa înalta (900 MHZ) compatibila cu cea GSM (GSM-900). Deci, anumite telefoane mobile pot fi modificate si folosite ca scannere improvizate (dar eficiente) pentru astfel de cipuri. Distanta de citire este si ea, se întelege, mult mai mare (anumite teste avanseaza distante extrem de mari, de ordinul sutelor de metri). Inutil sa spunem ce mana cereasca reprezinta aceste lucruri pentru retelele de crima organizata si/sau spionaj. Presupunând ca un om nu poarta tot timpul pasaportul la el (decât atunci când calatoreste), permisul de conducere îl poarta aproape sigur mai tot timpul la el. Toate problemele prezente la pasapoarte se echivaleaza si în cazul permiselor, cu mentiunea ca acestea sunt MULT mai usor de urmarit si accesat decât pasapoartele.”
LUCIAN CORNIANU, Presedinte ACESDS, Inginer fizician, Inginer de sistem
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu