16.3.09

Mitropolia Clujului dezaprobă unele afirmaţii provocatoare ale Nunţiului Apostolic din România

Centrul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului îşi ia îngăduinţa de a protesta împotriva unor afirmaţii provocatoare pe care Excelenţa Sa Monseniorul Francisco-Javier Lozano, nunţiul papal în România, le-a făcut în cuvântarea ţinută în biserica greco-catolică „Sfânta Familie” din Zalău în ziua de Duminică, 8 martie 2009, cerând ca, „din spirit de dreptate, bisericile noastre greco-catolice să fie restituite”, „pentru a se repara nedreptăţile ce s-au făcut în timpul regimului comunist”.
Abordând visceral mai vechile diferende patrimoniale dintre ortodocşii şi greco-catolicii din Transilvania, pe care aceştia se străduiesc să le aplaneze prin dialog bilateral, înaltul oaspete uită că un nunţiu apostolic are un statut eminamente diplomatic, acela de reprezentant al Statului Vatican pe lângă Statul Român, şi că nu are căderea de a interveni în probleme de natură strict bisericească.
Pe de altă parte, ne permitem să-i amintim Excelenţei Sale că istoria relaţiilor dintre cele două Biserici, Ortodoxă şi Greco-Catolică, nu începe în 1948, (sub dictatura comunistă), ci în 1700 (sub Imperiul Habsburgic, care nu se putea lăuda cu principii şi soluţii democratice).
În Arhiepiscopia Clujului, ultimul diferend patrimonial ortodoxo - unit s-a petrecut la Iara şi a fost rezolvat printr-o Comisie Mixtă, a cărei rezoluţie a fost aprobată de ierarhii ambelor eparhii.
Dorim ca relaţiile dintre cele două Biserici româneşti, care îşi serbează Paştile la aceeaşi dată, să continue a se desfăşura în duhul păcii şi al slujirii, moştenit de la Domnul Hristos şi de la Sfinţii Apostoli.
Pentru conformitate,
Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails