18.4.09

Nerusinare! Europa, "foarte ingrijorata" de o invazie moldoveneasca

Presedintia ceha a Uniunii Europene si-a exprimat ingrijorarea fata de riscurile care ar putea aparea in urma deciziei Romaniei de a facilita acordarea cetateniei romane moldovenilor. In acelasi timp, la Chisinau a treia victima a protestelor a murit in conditii dubioase.

Ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Alexandr Vondra, a declarat ca presedintia ceha a Uniunii Europene este "foarte ingrijorata de posibilele riscuri care apar dupa simplificarea procedurilor de dobandire a cetateniei romane". Mai multi oficiali europeni si-au exprimat aceasta ingrijorare, in urma intalnirii dintre ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, si Alexandr Vondra, spunand ca ar putea fi vorba despre o manevra electorala a presedintelui Traian Basescu, scrie publicatia EUobserver. Ar putea fi vorba doar despre "o declaratie politica", a spus purtatoarea de cuvant a lui Javier Solana, seful diplomatiei europene. Reactiile vin in contextul in care Guvernul roman a emis o ordonanta de urgenta prin care cetatenii din Republica Moldova vor putea sa dobandeasca cetatenia romana mult mai usor decat pana acum, daca dovedesc ca au o ruda de pana la gradul trei, adica pana la strabunici, care a fost sau este cetatean roman.

Aceasta masura ar putea aduce in Romania, deci in UE, aproximativ un milion de moldoveni, ceea ce ar insemna ca Romania va prelua un sfert din populatia Republicii Moldova – tara care nu respecta regulile europene si care este celebra pentru legaturile cu mafia ruseasca si lumea interlopa din statele fostului bloc
sovietic. Publicatia Financial Times scrie ca UE va fi nevoita sa respecte principiul de solidaritate cu Romania, chiar daca nu este de acord si chiar daca nu a fost informata in prealabil. Prestigiosul cotidian califica Romania drept una dintre cele mai "indisciplinate si disfunctionale tari membre".

Dincolo de ingrijorarile diplomatice din Europa, la Chisinau protestele violente impotriva comunistilor, care sunt suspectati ca au masluit alegerile, isi arata in continuare efectele. O a treia vicitima, recunoscuta oficial, a murit in conditii suspecte. Procuratura de la Chisinau sustine ca tanarul Eugen Tapu, 26 de ani, a fost gasit spanzurat cu sireturile de la incaltari intr-o cladire parasita. Oficialii spun ca tanarul nu prezinta urme de violenta si ca este vorba de o sinucidere. Totusi, parintii acestuia sunt revoltati, scrie Ziarul de garda: Eugen Tapu avea 80 de kilograme, greutate care ar fi facut sireturile sa cedeze, iar pe gatul sau nu se vede nici o urma de taietura cauzata de presupusa spanzurare.

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, continua sa tina partea regimului comunist: "Ceea ce s-a petrecut in statul vecin Republica Moldova reprezinta, din pacate, un exemplu ca evenimentele pot evolua intr-o directie neconstitutionala. Chiar si acele secvente cand pe institutiile statului s-a incercat arborarea drapelului altui stat".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails