29.7.09

Românii din Covasna şi Harghita pregătesc o manifestaţie împotriva autonomiei teritoriale maghiare

Conducerea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna ia in calcul ca, in functie de ce se va decide la Adunarea alesilor din Secuime din luna septembrie, sa organizeze o adunare a romanilor din Covasna, Harghita si Mures, prin care sa-si exprime punctul de vedere impotriva autonomiei, transmite NewsIn.
Vicepresedintele Forumului, Ioan Lacatusu, a declarat ca o varianta de reactie luata in calcul o reprezinta organizarea unei adunari a reprezentantilor comunitatii romanesti – consilieri locali, judeteni, primari, viceprimari, liderii comunitatilor romanesti, asociatiilor civile si liderilor religiosi, in care se va exprima un punct de vedere comun impotriva autonomiei.
"Luam in calcul, in functie de ce se va decide la Odorheiu, o adunare a reprezentantilor romanilor din Covasna, Harghita, Mures. Avem datoria ca alaturi de liderii comunitatii romanesti din Harghita si Covasna constituiti in cadrul Forumului sa avem, alaturi de reprezentantii romanilor din Mures, un punct de vedere, a spus Lacatusu.
Potrivit acestuia, punctele de vedere care ar fi exprimate la adunarea romanilor vor fi rationale, echilibrate, in interesul romanilor si al concetatenilor maghiari, dar va fi un punct de vedere clar si o delimitare categorica fata de orice forma de autonomie teritoriala.
"Imi pare foarte rau ca liderii concetatenilor maghiari insista in continuare pe autonomia teritoriala care nu va fi niciodata acceptata de comunitatea romaneasca majoritara in tara, indiferent de culoarea politica a partidelor;, a mai afirmat liderul Forumului.
De altfel, acesta a subliniat ca intentioneaza ca dupa alegerile prezidentiale sa propuna organizarea unei reuniuni nationale in cadrul careia partidele politice sa-si spuna clar pozitia fata de aceasta problema a autonomiei teritoriale.
"Sa terminam o data si sa stim clar, sa iasa si sa-si spuna punctul de vedere concetatenilor maghiari;, a conchis Ioan Lacatusu.
In data de 5 septembrie, la Odorheiu Secuiesc are loc in organizarea UDMR si a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), o Adunare la care sunt asteptate in jur de 2.000 de persoane, consilieri si primari din judetul Covasna, Harghita si Mures. In mare parte va fi vorba despre primari si consilieri ai UDMR, dar nu numai, alaturi de ei urmand a fi prezenti si cei independenti sau cei din partea PCM.
Cu ocazia adunarii se va adopta si un memorandum, iar in cadrul acesteia se spera ca va exista o proclamatie unitara privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Ziua Online


2 comentarii:

  1. Anonim9/05/2009

    ROMANIA e pamint ROMANESC.....celor care nu le place sint rugati sa se intoarca in tara lor........!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim9/06/2009

    Dupa ce ca suntem discriminati in propria tara de catre minoritati acum vor sa ne-o ia. trebuie sa facem ceva.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails