6.8.09

Fondatorul "Garzii Maghiare" revizioniste a venit in Romania sa sprijine autonomia ungurilor din Carpati

Presedintele Partidului Jobbik din Ungaria, Gabor Vona, initiator al Garzii Maghiare, organizatie extremista recent interzisa de autoritatile de la Budapesta, a fost prezent, joi dupa-amiaza, in tabara organizata de Tineretul Maghiar Ardelean - "Erdelyi Magyar Ifjak" (EMI) in apropierea municipiului Gheorghieni, transmite Agerpres. Gabor Vona a afirmat ca Garda Maghiara continua sa existe in Ungaria.
In prezenta a 250 de persoane, Vona Gabor a explicat cum a reusit partidul pe care il conduce sa ajunga sa obtina 15 la suta din preferintele electoratului la alegerile europarlamentare, dar a abordat si subiecte mai sensibile, cum ar fi desfiintarea Garzii Maghiare sau problema tiganilor din Ungaria.
Vona Gabor a recunoscut ca partidul Jobbik duce o politica revizionista, sustinand ca "de 500 de ani, maghiarii, ca natiune, nu au fost independenti, tot timpul au depins de altcineva si asta le-a intrat deja in gena".
Politicianul maghiar a vorbit si de succesul inregistrat de Jobbik la alegerile europarlamentare, in urma carora a obtinut trei mandate in Parlamentul European, precizand ca membrii acestui organism trebuie sa se obisnuiasca cu prezenta eurodeputatilor Jobbik si cu modul lor de exprimare.
Vona Gabor: "Bineinteles ca in Ungaria mai exista Garda Maghiara"
Vona Gabor a spus ca unul dintre cei trei europarlametari Jobbik a primit o uniforma de la Garda Maghiara si a afirmat ca va merge imbracat cu ea in Paralmentul European, in acest fel imbracandu-se cand si-a preluat mandatul.
De altfel, subiectului "Garda Maghiara" i-a fost alocat un timp destul de mare, liderul Jobbik fiind aplaudat de mai multe ori, la scena deschisa, de participanti.
Vona Gabor a povestit cum a luat fiinta Garda Maghiara, dar a vorbit si despre felul in care ea a fost desfiintata, prin hotarare judecatoreasca. Intrebat de moderatorul discutiei daca "in Ungaria mai este Garda Maghiara", presedintele Jobbik a raspuns: "Bineinteles ca exista", sustinand ca aceasta organizatie nu poate fi desfiintata, atata vreme cat a fost infiintata de maghiari si a ajutat foarte multi oameni atunci cand au avut nevoie.
"Multi au incercat sa dezlege succesul Garzii Maghiare, cine a infiintat-o si cine o finanteaza. (...) Maghiarii au infiintat-o, cei care s-au saturat de faptul ca nimeni nu face nimic in tara, banii ii pune fiecare membru, isi cumpara singuri uniformele si tot ei isi cumpara si benzina si tot ce au nevoie. Eu am fost presedintele unei asociatii compuse din 10 persoane care avea ca tel infiintarea Garzii Maghiare", a dezvaluit liderul Jobbik.
Vona Gabor a respins acuzatiile legate de faptul ca Partidul Jobbik si Garda Maghiara sunt impotriva tiganilor din Ungaria, afirmand ca totul nu este decat "o manipulare a fortelor speciale si a presei aflate in mainile guvernarii".
Presedintele Jobbik nu a ocolit nici tema referitoare la autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic, afirmand ca sprijina in totalitate ceea ce-si doresc maghiarii de aici. El a fost indelung aplaudat atunci cand a spus ca partidul pe care-l conduce sustine introducerea dublei cetatenii.
"Dubla cetatenie este simplu de rezolvat. In privinta autonomiei, eu alta solutie nu am decat sa arunc mingea inapoi, la cei de aici. Maghiarii de aici trebuie sa hotarasca concret ce vor sa faca, iar noi o sa sprijinim in totalitate eforturile lor", a afirmat Vona Gabor.
Unii dintre participantii la tabara EMI purtau steaguri ale Ungariei, ale Partidului Jobbik, dar si steagul lui Arpad, simbol al Garzii Maghiare. De asemenea, unii dintre ei erau imbracati in uniforme asemanatoare celor militare.
Organizatorii nu au asigurat traducere in limba romana pentru jurnalistii nevorbitori de maghiara, spre deosebire de alte tabere organizate in Harghita, cum ar fi "Tusvanyos" sau "Tineretul si Uniunea Europeana".
Motto-ul tabarei EMI din acest an este "Va fi al nostru ceea ce putem sa cucerim" si este inspirat din opera scriitorului si politicianului maghiar Kos Karoly.
Printre invitati se numara, pe langa liderul Jobbik, Vona Gabor, si europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, sau istoricul Raffay Erno, din Ungaria, autorul controversatului documentar Trianon.
In acest an, in premiera, tabara este finantata cu 5.000 lei si de Consiliul Judetean Harghita. Presedintele institutiei, Borboly Csaba, a dorit sa inlature acuzatiile legate de faptul ca sprijina o manifestare extremista, precizand ca nu face decat sa fie alaturi de cei zece mii de tineri care participa la tabara si ai caror parinti platesc taxe.

Ziua Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails