4.3.10

Ministru german: Gigantii internetului pot face orice cu datele noastre personale

Razboiul Protectiei Consumatorilor din Germania cu gigantii internetului
Ministrul german al Protectiei Consumatorilor, Ilse Aigner, spune ca datele personale pe care le colecteaza companii
ca Microsoft, Facebook, Apple sau Google te pot impiedica sa te angajezi sau chiar sa faci un imprumut la banca, scrie Der Spiegel.

Aigner a lansat un atac dur la adresa gigantilor internetului, avertizand ca marile companii din domeniu colecteaza numeroase date personale
de la utilizatori, iar aceste informatii
pot fi folosite pentru castiguri financiare
si pot afecta cariere si credite bancare.

Unele companii din domeniul IT au baze de date uriase si nimeni nu stie cum sunt folosite numele, adresele si pozele pe care le au la dispozitie. "Giganti din domeniu, ca like Facebook, Apple, Google sau Microsoft pot compila profile personale complete pe internet," a declarat ministrul pentru ziarul Süddeutsche Zeitung. "Stiu ce ne intereseaza, ce cumparam, unde calatorim si cu cine
suntem prieteni. Unii consumatori devin interesanti pentru companii, in timp ce altii pot ajunge pe o lista neagra si pot avea dificultati in a-si gasi un loc de munca," a adaugat ea.

Potrivit lui Aigner, consumatorii ar trebui sa detina controlul asupra datelor lor personale. "Companiile ar trebui sa spuna utilizatorilor ce date personale sunt stocate si ce se intampla cu ele. Trebuie sa poata obtine stergerea informatiilor personale, daca doresc acest lucru," a subliniat ea.

Ministurl de Interne Thomas de Maiziere a sugerat ca firmele
sa le spuna utilizatorilor ce informatii personale au despre ei. "Un astfel de angajament voluntar al companiilor ar fi o solutie. Deocamdata, consumatorilor le e greu sa afle cine si ce date exista despre ei," spune Aigner.
"Nici George Orwell n-ar fi visat asa ceva"

Ministrul a negat ca declaratiile ei sunt o dovada de ostilitate fata de firmele din IT. "Dar totul are o limita. Unele inventii, ca sofurile de recunoastere a fetei sau camerele de pe telefoanele mobile care pot identifica oamenii de pe strada imi dau fiori. Nici George Orwell n-ar fi visat asa ceva," spune ea.

Atacul lansat de Aigner a fost facut dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca guvernul trebuie sa reduca riscurile folosirii internetului. "Acest lucru nu inseamna ca vrem sa cenzuram fara rost internetul, dar inseamna ca oamenii trebuie sa aiba garantia protectiei din partea justitiei", a spus Merkel. De exemplu, guvernul va avea grija in continuare ca site-urile de pornografie infantile sa fie inchise, a exemplificat ea.

Replica din partea industriei internetului nu a intarziat. Presedintele asociatiei Bitkom, a industriei IT, August-Wilhelm Scheer, a criticat politica guvernului, pe care il acuza de ipocrizie. Scheer spune ca guvernul intra in viata
private a cetatenilor cerand companiilor de telefonie mobile sa stocheze date despre convorbiri telefonice si trafic pe internet si permitand politiei sa supravegheze computere.

"In acelasi timp, ministrul Protectiei Consumatorilor critica Google pentru ca, chipurile, ar incalca viata private. Nu merge asa," a spus Scheer.
"At the same time the consumer protection minister is bashing Google because it's apparently infringing on privacy. That doesn't fit together," Scheer said. El a adaugat ca e momentul ca guvernul sa aiba o abordare coordonata a chestiunii internetului, in loc sa lase ministerele sa ia initiative separate.

Monica Bonea
Sursa: România liberă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails