10.5.10

Ieromonahul Savatie Baştovoi: “Bazele Ortodoxiei” – de la Moscova la Chişinău.


Unii dintre cititorii acestui blog mi-au solicitat parerea in legatura cu cumpania introducerii in scolile din Republica Moldova a disciplinei “Bazele Ortodoxiei”, remarcind graba si aparenta spontaneitate a momentului. Ma incumet sa raspund, in citeva cuvinte, avind in vedere ca am fost, oarecum, in mijlocul lucrurilor, facind parte in 2001 din Comisia Mitropoliei Moldovei pentru introducerea religiei in scoli. Asadar, tema este mai veche si doar acum a izbucnit in toata amploarea. Intrebarea este de ce tocmai acum.

Dintru inceput trebuie sa spun ca sustin necesitatea introducerii studierii religiei in scoli. Am insa rezerve fata de forma pe care o va avea cursul propus spre dezbatere Ministerului Educatiei. Mai intii pentru ca acest curs inca nu exista – avem doar numele lui: “Bazele Ortodoxiei”.

Un alt aspect stinjenitor este acela ca initiativa nu apartine Mitropoliei Moldovei, ci unei persoane laice, fara experienta pedagogica si cu atit mai mult teologica. E vorba de Valeriu Pasat, fostul sef al Serviciului de Informatie si Securitate al Moldovei. Mitropolia doar sustine initiativa acestuia si o sustine cu o dezlantuire nemaiaratata pina acum.

Intimplator sau nu, campania de la Chisinau se suprapune cu campania care se face acum in Federatia Rusa pentu introducerea ca obiect de studiu a disciplinei zisa “Bazele culturii ortodoxe”. Campania ruseasca are sustinerea guvernamentala si, dupa cum se exprima chiar autorii ei, se face cu o graba disperata.

Diaconul Andrei Kuraev, profesor de filozofie si teolog, un om pe care am avut ocazia sa-l cunosc si chiar sa public un amplu interviu cu el, este autorul manualului “Bazele culturii ortodoxe” pe care in luna martie l-a prezentat in mai multe centre universitare din Rusia. Iata ce zice el despre acest proiect:

“Cu siguranta ca experimentul inceput incalca toate normele existente ale pedagogiei – graba, lipsa de pregatire, lipsa de strategie… Exista riscul ca dascalii sa mearga la ore fara manuale si ceea ce este si mai sigur, dascalii nu vor avea timp sa studieze continutul manualului si sa-l insuseasca, atit pentru sine, cit si in consiliul metodic… Dar de ce e nevoie de un experiment atit de urgent? Cursul nostru este o incercare disperata a Rusiei de a se salva pe sine. In joc este viitorul nostru” (www.pravmir.ru).

Avind in vedere siguranta cu care paseste Mitropolia Moldovei in urma lui Valeriu Pasat, care, dincolo de controversele care pot aparea in jurul persoanei sale din pricina functiei ocupate in trecut, nu este un specialist in teologie si pedagogie; avind in vedere si similitudinea dintre “Bazele ortodoxiei” si “Bazele culturii ortodoxe”, precum si suprapunerea campaniilor de la noi si din Rusia, s-ar putea sa avem o traducere a manualului rusesc in limba romana pentru Republica Moldova. Solidaritatea episcopiei Tiraspolului in aceasta initiativa este un argument in plus al coordonarii cu Moscova.

Intrebarea este: ne angajam si noi in lupta disperata pentru salvarea Rusiei? Sau incepem o lupta pentru propria salvare, pentru cunoasterea adevarului istoric despre soarta Bisericii in acest tinut in care ne-a lasat Dumnezeu sa traim?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails