28.6.10

Un pastor maghiar unitarian şi-a măcelărit copiii de dragul soţiei, iar apoi s-a sinucis


Denes Cseh (35 de ani) şi-a ucis cei doi băieţi în Biserica Unitariană în care slujea, apoi s-a sinucis. Pastorul din Mediaş abia se externase, la 22 iunie, dintr-o clinică de psihiatrie. Medicii spun că nu au avut nicio bănuială că ar putea fi capabil de un asemenea gest.

Comunitatea locală din Mediaş este şocată de destinul tragic al familiei Cseh. Pastorul unitarian Denes Cseh şi-a ucis copiii, pe Tamaş (5 ani) şi David (7 ani), în noaptea de sâmbătă spre duminică, după care s-a aruncat în faţa unui tren. În urma lui a rămas o soţie bolnavă de cancer care nu-şi poate explica de ce Denes a lăsat-o singură.



Nici vecinii nu-şi pot explica gestul pastorului pe care îl cunosc de patru ani şi care le-a fost mereu alături. Traian Paşcalău, alături de Iolan Cseh, l-a căutat sâmbătă seară pe preot şi pe cei doi băieţi. Spune că micuţii voiau să stea în casă, dar femeia i-a trimis cu preotul să facă nişte cumpărături.

„Mamă-sa i-a spus lui David să mai stea pe afară că săptămâna trecută nu i-o prea scos la aer pentru că a fost vremea rea", a povestit ieri vecinul. El a fost şi cel care i-a găsit pe micuţi. „Prima dată l-am văzut pe cel mic, era chiar în biroul pastorului, iar cel mare pe scări. Amândoi erau morţi, cu gâtul tăiat. Foarte şocant", a mai adăugat Traian Paşcalău.

„Era foarte îngrijorat"

Denes Cseh, 35 de ani

Enoriaşii s-au ferit ieri să se apropie de biserică. Gândul că David şi Tamaş au fost tăiaţi de părintele lor i-a îngrozit. Culmea e că pastorul era cunoscut mai ales pentru grija ce le-o purta copiilor din comunitate. Făcea cu ei ore de religie la biserică, iar pentru enoriaşi a organizat nenumărate excursii. În plus, despre relaţia cu soţia lui, toţi ştiau că se iubesc enorm.

„Nevasta preotului are cancer şi el o îngrijit-o şi o învelea în nămol. A umblat prin Ungaria cu ea să o opereze. O iubea mult pe nevastă-sa şi o ajuta. Şi el spăla, făcea de toate. Nu ştiu, o fi avut o depresie. Poate a decăzut psihic, din cauza bolii soţiei", a mai spus Traian Paşcalău.

„Era un om respectuos şi foarte deschis. Pot spune că era o familie-model. Nici acum nu-mi vine să cred că s-a întâmplat o astfel de nenorocire. Am tot vorbit cu el şi mi-a spus că este răvăşit de boala soţiei sale, că nu ştie ce să mai facă şi că este tare îngrijorat şi preocupat de acest lucru", a adăugat Bencö Elisabeta, o altă vecină.

Şi colegii pastorului ştiau de drama sa. „Ştiam că avea cancer, iar el (Denes Cseh - n.r.), era foarte afectat de acest lucru. Suntem doar 120 de pastori în toată ţara şi ne cunoaştem între noi", a precizat Solymosi Zsolt, pastor din Bistriţa.

Internat o săptămână

David Cseh, 7 ani

Specialiştii sunt de părere că preotul unitarian care şi-a omorât copiii, iar apoi s-a sinucis era bolnav psihic. „Cred că suferea el însuşi de o boală psihică gravă, iar faptul că a fost internat dovedeşte acest lucru. Probabil, a avut o psihoză depresivă, iar problemele de sănătate ale soţiei au declanşat un nou episod în evoluţia bolii, precipitând lucrurile.

A văzut lumea insuportabilă şi a vrut să-i «salveze» şi pe copii. Aceste sinucideri se numesc altruiste. Este greu de spus dacă cineva ar fi putut să anticipeze ceea ce avea el în gând", a spus psihiatrul Florin Tudose.

De altfel, tânărul a petrecut câteva zile în spital. „A fost internat o săptămână la Clinica de Psihiatrie II şi s-a externat la cerere la 22 iunie. Venise de bunăvoie, pentru o problemă afectivă. A fost tratat conform diagnosticului, nu se putea prevedea o schimbare a atitudinii faţă de viaţă a pacientului şi nici tendinţele lui de suicid sau criminale", a explicat Konrad Judith, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Soţia preotului, Iolan Cseh, a plecat la părinţii ei, în judeţul Mureş. Înainte, femeia de 35 de ani le-a mărturisit vecinilor că soţul ei nu a lăsat niciun bilet de adio prin care să-şi justifice gestul.

"Era răvăşit de boala soţiei, nu ştia ce să mai facă şi era îngrijorat şi preocupat de acest lucru."

Bencö Elisabeta
vecină

Unitarianismul, născut la Cluj

Recunoscut oficial prin edictul Dietei de la Turda în 1568, Cultul Unitarian a fost înfiinţat în capitala Ardealului în urmă cu aproximativ cinci secole. Gândit de clujeanul David Francisc ca o variantă radicală a protestantismului, unitarianismul a fost recunoscut oficial ca religie după Proclamaţia de la Turda privind „libertatea religioasă în Transilvania".

Credincioşii unitarieni nu cred în păcatul originar conform căruia Adam şi Eva au încălcat porunca lui Dumnezeu de a nu mânca din fructele Pomului Cunoaşterii, îl consideră pe Iisus Hristos drept „omul perfect" şi fiu al lui Dumnezeu în egală măsură cu oricare alt muritor. Cele mai mari comunităţi sunt în judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Cluj. În total, în România sunt 120 de pastori unitarieni, iar în străinătate alţi aproximativ 800.

„Suicidul nu e un păcat, ci o tragedie"

Tamaş Cseh, 5 ani

Unitarienii din Cluj sunt şocaţi de modul în care pastorul medieşean Denes Cseh a ales să scape de suferinţa morală provocată de boala soţiei, diagnosticată cu cancer în urmă cu aproximativ trei ani.

Reprezentantul unitarienilor clujeni, Krisztina Sandor, a declarat pentru „Adevărul" că la nivelul întregii comunităţi, fapta pastorului Denes Cseh e considerată o tragedie. „Suntem şocaţi cu toţii. Domnul Denes Cseh era afectat de boala soţiei şi ştim că de aproximativ două săptămâni a fost externat dintr-un spital", a declarat aceasta.

Din punctul de vedere al Bisericii Unitariene, sinuciderea nu e considerată un păcat. „La noi, viaţa e considerată o valoare în sine. Aceasta trebuie protejată. Suicidul nu e considerat un păcat pentru că religia noastră nu este una atât de dogmatică, ci una tolerantă şi liberală. Suicidul, de fapt, este o tragedie sau un şoc", a precizat Sandor. Reprezentanta Bisericii Unitariene a arătat că în cazul pastorului medieşean se va oficia o slujbă de înmormântare normală.

Pastorul unitarian Solymosi Zsolt, paroh în Bistriţa, a declarat că niciodată în cele patru secole de când există acest cult religios nu au fost întâlnite astfel de situaţii.

„Consider că demersul preotului are legătură cu o cădere nervoasă, ca om, şi nu ca pastor. E o tragedie umană ce s-a întâmplat la Mediaş. Ştiam de problemele dânsului şi noi, comunitatea, l-am ajutat de mai multe ori cu bani pentru a putea merge la diferite spitale unde să-şi ajute soţia. De 450 de ani de când există unitarianismul nu a mai fost un asemenea caz", a declarat acesta.

2 comentarii:

  1. Anonim6/29/2010

    Daca pastorul l-ar fi citit pe Parintele Arsenie Boca, ar fi aflat ca cei care mor de cancer se duc în cer.........
    Cancer = ca în Cer

    Dar toti acesti pastori sectanti sunt mândri si nu IL slujesc pe Adevaratul Dumnezeu, asa cum a facut-o P.Arsenie Boca si multi altii..........
    Dumnezeu sa aiba mila de sufletele copilasilor asasinati de un pastor demonizat.........

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails