26.7.10

Părintele Justin Pârvu despre unitatea ortodoxiei şi harul preoţilor. Înregistrare AUDIO.



Zice că încurajez la scindare. Dacă şi eu, care mi-am costat viaţa pentru unitatea şi existenţa ortodoxiei... spun (unii) acuma că sunt pentru scindarea ortodoxiei. (Cel ce mă acuză) este un cetăţean de pe la Iaşi, de la Golia, fost yoghin.

Ei nu înţeleg ce am vrut să spun eu. Harul lucrează în raport de virtute. Cu cât, în sfârşit, omul este mai virtuos, cu atât vine harul peste har. Dar omul când este sub nivelul acestui har, când este în păcătoşenie, nu este în virtute, atunci harul se retrage.

Măsura aceasta, omul se duce şi nu mai are nicio legătură cu sfinţenia şi cu harul.


Dar el, ca preot, poate oficia?


El, ca preot, poate oficia, sigur că da. Are lucrarea lui. Dar vrednicia lui unde e?


Iată, la noi, în viaţa noastră ortodoxă, este şi lucrul acesta, că păcatul nu se amestecă cu omul. Haru-i har şi păcatul e păcat.


Păcatele nu-i ating harul. Părinte, dar el poate sfinţi în condiţiile în care este căzut ca om?


El poate orice. Ca om e căzut, dar el poate sfinţi. Să vă dau un exemplu, de pildă, e chemat episcopul să vadă un preot beat în marginea unui şanţ. Episcopul vine şi îl vede. Ăsta este fiul vostru. Voi l-aţi crescut, voi l-aţi educat, voi l-aţi deformat. I-aţi dat (să bea) şi la botez, şi la cununie, şi la parastas.


Preoţii sunt cum i-a făcut poporul.


Da. Şi atunci, îl scoli de-aici mâine dimineaţă, iţi face aghiazmă şi ai să bei aghiazmă făcută de el. Acum îl vezi beat aici, dar mâine îl pui la treabă şi lucrează harul.


Aşa spunea şi Părintele Cleopa.


Da! Dar asta nu merge aşa. Înseamnă că poate să-şi facă de cap oricând şi el tot preot e. E preot, dar noi trebuie să conlucrăm, să avem nişte preoţi model ca să aibă credincioşii după ce să se orienteze. După ce să se orienteze? După cel aflat într-o cădere prăpăstioasă?


Eu am făcut afirmaţia asta şi m-au scos că fac erezie şi că am anulat dreptul la pocăinţă. Nu m-am gândit la asta, să nu dau dreptul la pocăinţă, dar (trebuie) să văd că ai o încercare de vindecare.


- fragment dintr-o convorbire a Părintelui Justin Pârvu cu un grup de mireni (Aspazia Oţel Petrescu, Camelia Corban, Crina şi Florin Palas)

4 comentarii:

  1. Despre celebrul afis nu ziceti nimic? Razvan Codrescu spune ca maicile Justina si Fotini ar fi autoarele acestuia. Ce stiti, este adevarat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Florin Palas7/27/2010

    Nu este adevarat. De altfel, la manastirea Paltin, unde vietuiesc Maica Stareta Justina si Maica Fotini, nu exista niciun afis, iar pozitia maicutelor este cunoscuta celor care trec pragul manastirii. Razvan Codrescu se face partas unei intoxicari venite din partea unui cetatean din Piatra-Neamt, care isi da cu parerea despre lucruri pe care nu le cunoaste (deh, e greu drumul pana la manastire, de unde putea afla adevarul).
    Gandul ma duce sa spun ca atacul impotriva Maicii Justina, a Maicii Fotini si a Monahului Filotheu nu este intamplator. Ca sa nu mai vorbim de campania de decredibilizare a Parintele Justin. Cred ca acestora nu li se iarta dorinta de a ridica o manastire ortodoxa la Aiud.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7/27/2010

    Toate comentariile acestea ale celor din exterior sau care au contact ocazional cu manastirea Petru Voda ar fi de-a dreptul amuzante, daca nu ar fi tragice!Daca nu ar fi vorba de astfel de oameni si de astfel de subiecte- duhovnici,spovedanie, mantuire etc!Ne grabim toti sa aruncam cu piatra...
    Va spun ca acest afis a fost facut de Parintele Iustin impreuna cu calugarii de acolo. Si este exact in tonul scrisorii din februarie 2009, dar nimeni nu vrea sa sesizeze acest lucru si nimeni nu vrea sa renunte la crestinismul confortabil in care ne scaldam. Acest afis ne-a speriat! Ne-a zdruncinat! Toti eram gata (aparent) sa luam crucea , dar gata am fost pina cand ni s-a spus- " Acum e momentul!"
    In acel afis nu e nimic inspaimantator, nu e refuzat nimeni, nu i se ia nimanui dreptul la pocainta! Ni se spune doar ca nu trebuie sa primim actele si ca cei care le primesc si nu vor renunta la ele, nu mai pot fi primiti la spovedanie...Dar lumea nu e pregatita!
    Ce vreti? Crestinismul a insemnat si inseamna sacrificiu! Asta e! Cine vrea sa marturiseasca ca e crestin stie ce are de facut!
    Pavel

    RăspundețiȘtergere
  4. Virgil7/28/2010

    @Pavel

    In afis nu se spune ca oamenii care primesc acte personale cu cip nu vor fi primiti la spovedanie, ci ca nu putem fi dezlegati de pacate la spovedanie daca nu renuntam la actele cu cip. Credem ca, dupa comunicatul Manastirii Petru Voda si precizarile Parintelui Mihai Valica, dar mai ales ale Parintelui Justin, lucrurile au devenit mai clare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails