27.11.10

Parintele Profesor Theodoros Zisis despre prigonirea episcopului Artemie. Interviu realizat de profesorul Ioan Vladuca

Interviu telefonic cu Parintele Theodoros Zisis, Profesor emerit de Patrologie la Universitatea din Salonik

Ioan Vladuca: Binecuvantati, Parinte! Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre prigoana dezlantuita impotriva Episcopului Artemie din Serbia.

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Episcopul Artemie, izgonit pe nedrept din episcopia sa si exilat intr-o manastire, se aseamana cu Sfantul Ioan Gura-de-Aur. Pe Sfantul Ioan Gura-de-Aur l-au urmat monahi si mireni in tot drumul sau. Si la Episcopul Artemie, acolo in manastirea in care l-au exilat, se duce lume, iar dusmanii Ortodoxiei au fost deranjati de aceasta.

Ioan Vladuca: In ce mod a inceput prigoana?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Statul sarb a cerut interpolului sa fie dat in urmarire generala Parintele Simeon – protosinghelul Preasfintitului Artemie. Se presupune ca atunci cand un stat cere urmarirea prin interpol, persoana urmarita este vinovata, fara proces. Asa a fost arestat de interpol si tinut 7 luni in inchisoarea din Salonik, fiind apoi supus judecatii celei mai inalte Curti a Greciei, anume Areopag, care i-a dat cistig de cauza Parintelui Simeon impotriva statului sarb. E mare lucru ca Areopagul a fost drept. Nu a luat in seama ca e statul sarb la mijloc.

Ioan Vladuca: De ce s-a desfasurat procesul in Grecia?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Pentru ca aici a fost prins. El venise la Facultatea de Teologie, unde isi facea teza de master. A fost prins in Facultate de interpol si arestat imediat, fara drepturi.

Ioan Vladuca: Ce acuzatie i s-a adus?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Delapidare din fondurile Mitropoliei Kosovo.

Ioan Vladuca: Va rog sa comentati aceasta acuzatie.

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Evident, este o acuzatie falsa. Nu au reusit sa aduca nici o dovada. Mai mult, exista un economist care se ocupa de Mitropolie. Nu se ocupa Protosinghelul, nici Episcopul.

Ioan Vladuca: Cine l-a acuzat?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: A fost acuzat de patriarhul Irineu si de Athanasie Jetfici care au impus sinodului sa il acuze; iar apoi acuzatia a fost preluata de statul sarb, care a cerut interpolului urmarirea Protosinghelului. Motivul arestarii Protosinghelului a fost ca sa il tina departe de Episcopul Artemie, sa nu poata interveni in sechestrarea acestuia.

Ioan Vladuca: Cand a avut loc arestarea Parintelui Simeon?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: In urma cu opt luni si jumatate. L-au tinut arestat sapte luni, fara proces si fara probe.

Ioan Vladuca: Unde se afla acum Preasfintitul Artemie?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Acum, dupa caterisirea nedreapta, are domiciliu fortat. Episcopul Artemie a fost arestat cu ajutorul politiei albaneze musulmane la comanda noului episcop necanonic pus de sinod in locul Inalt Preasfintitului Artemie.

Ioan Vladuca: De ce il urasc masonii atat de mult pe Preasfintitul Artemie?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Pentru ca e Ortodox. Este impotriva venirii papei in Serbia, impotriva ecumenismului, pe fata, este impotriva intrarii Serbiei in UE si cere despagubiri pentru poporul sarb pentru atrocitatile comise in Kosovo.

Ioan Vladuca: Stim ca masonii lucreaza de obicei mai discret. Face omul un infarct miocardic, sau in cateva luni se imbolnaveste de cancer… De ce au lucrat pe fata impotriva preasfintitului Artemie?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: E pronia lui Dumnezeu. Iar diavolul nu si-a mai putut stapani ura! A dat-o pe fata ca sa vedem! Ei nu isi mai dau seama ce fac, se vede din actiunile lor. O demonizare oarba. Se tem de Episcopul Artemie; el a trecut prin pericole de neimaginat si Dumnezeu l-a aparat. Nu pot intelege masonii cum acest om e atat de puternic.

Ioan Vladuca: Va multumesc mult! Va rog, un gand de incheiere.

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Izgonirea Episcopului Artemie este foarte amara, foarte dureroasa, dar si foarte plina de nadejde, pentru ca readuce timpurile patristice, arata ca traim in epoca Sfintilor Parinti, din pricina provocarilor.

Sursa: APOLOGETICUM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails