27.12.10

Maria Petrascu: Cine il mai crede pe generalul sperjur Dan Voinea?

N-as fi deschis acest subiect daca nu l-as fi cunoscut indeaproape pe generalul Dan Voinea in care, marturisesc, am avut naivitatea sa cred foarte mult, aproape total, covinsa fiind ca va rezolva Dosarele Revolutiei si-i va trimite pe criminali acolo unde le este locul, adica la puscarie.

Singura indoiala care nu-mi dadea pace si nici certitudine de suta la suta ca asa va fi era aceea ca fostul procuror – magistrat, Dan Voinea, acum general in rezerva, a fost, asa cum toata lumea stie, acuzator public în procesul cuplului Ceauşescu. A reusit sa ma convinga insa, cu argumente credibile, in urma cu cativa ani, cand timp de mai multe luni si-a mutat “comandamentul” la Parchetul Militar din Brasov, asa cum i-a convins si pe multi altii, in cursul celor 18 ani in care a tot cercetat Dosarele Revolutiei, fara a a le finalize insa vreodata, ca indoiala mea nu are temei si ca domnia sa a picat la Targoviste, ca “ musca in lapte” intre el si grupul de complotisti nefiind nici un fel de legatura.

Citesc acum, cu stupoare, ca generalul Dan Voinea, declara intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului “Romania Libera” ca, in Decembrie ’89, ( n.n. fara sa precizeze exact ziua si cine anume a sunat) când a sunat telefonul la Parchet cu întrebarea cine vrea să participe la judecata lui Ceauşescu, m-am oferit. Mă gândeam şi din punct de vedere profesional. Era o şansă acel proces.” Sa ma mai intreb ce “sansa”? Si pentru cine? Pentru el? Pentru crimninali?


Nu-l mai cred de mult pe Dan Voinea asa cum nu mai cred ca a avut vreodata, cu certitudine, bune intentii si convingerea ca va da alinare familiilor de urmasi ai Eroilor –Martir care au fost ucisi miseleste in Decembrie’89 si ranitilor, trimitandu-i in judecata pe criminali. Cineva, bine informat de altfel, mi-a argumentat intr-o recenta discutie pe care am avut-o, vizavi de Voinea, in care eu afirmam ca il consider pe general un las si un tradator, ca nu a fost lasat sa finalizeze cerecetarile. Cine nu l-a lasat, ma intreb, Iliescu, Basescu, Kovesi, cine? Si de ce?


Numai Dan Voinea poate raspunde la intrebare. Dar nu va raspunde niciodata pentru ca si curajul se cumpara, nu-i asa, atunci cand ai “puterea” sa-ti stabilesti singur pretul tradarii cauzei pentru care ai pornit la drum, sustinut de mii de oameni care, prostii si naivii de ei, au crezut in tine cu tot sufletul.


Deziluzia imensa care se cheama Dan Voinea se ingemaneaza in memoria mea cu deziluzia imensa care s-a numit Emil Constantinescu. Paradoxal, intre cei doi exista o legatura nestiuta.



Venit la Brasov pe cand era in campanie elctorala, viitorul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu a ajuns si la Cimitrul Eroilor din Decembrie ’89. Aici a ingenuncheat la mormantul Eroului – Martir Nicusor Vlase, in prezenta familiei acestuia, si a jurat ca cei care i-au torturat si ucis fiul, in varsta de 19 ani, vor fi gasiti si pedepsiti. Juramant stramb, pentru ca, ulterior, Constantinescu n-a miscat un deget pentru aflarea adevarului.


Acelasi juramant infocat l-a facut familiei Vlase si generalul Dan Voinea care avea acum toate probele privind autorii si cauza mortii cumplite a fiului lor. Dar ucigasii stiuti al tanaralui Vlase sunt liberi si astazi. Ca si alti criminali de la Brasov.


Doi sperjuri. Pe unul l-au infrant serviciile, cum insusi a declarat. Celalat ramne sa marturiseasca singur de ce a tradat. Daca o va face, sa fie iertat, daca nu…

Sursa: Ziare.ro  
Autor: MARIA PETRASCU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails