7.1.11

Ministrul Sanatatii, cetateanul roman de nationalitate maghiara Cseke Attila, confirma ca toate cardurile de sanatate vor avea cip si ca promisiunile de creare a alternativei fara cip au fost praf in ochi. In noua varianta, cardurile de sanatate vor fi valabile din 2012


Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat ieri că la sfârşitul acestei luni Imprimeria Naţională va începe producţia primelor carduri naţionale de sănătate, documente obligatorii pentru orice serviciu medical. Cardurile vor conţine datele personale ale fiecărui asigurat, diagnosticele, grupa sanguină, RH-ul, calitatea de donator de organe, informaţii privind tratamente speciale şi proteze.

Distribuirea cardurilor va porni însă din a doua jumătate a anului, întrucât „capacitatea Imprimeriei Naţionale este de aproximativ un milion de carduri pe lună", a explicat ministrul Cseke. 15 milioane de asiguraţi cu vârsta de peste 18 ani vor primi card. Acestea vor fi trimise prin poştă fiecărui asigurat şi vor costa aproximativ 2 euro. Însă simpla lor distribuire nu înseamnă automat şi că ele vor putea fi folosite din 2011. Pentru asta va fi nevoie de alte carduri pentru fiecare medic, de cititoare de carduri în fiecare cabinet medical, de un sistem informatizat care să lege în aceeaşi reţea casele de asigurări de sănătate şi cabinetele medicilor.
taguri

* Cardul de sănătate
* actualitate
* sanatate

„Un sistem mai eficient"

Ministrul Sănătăţii a precizat ieri că şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează la un caiet de sarcini pentru achiziţia sistemului naţional informatic. „Nu vă pot spune o dată la care vom putea merge cu cardul la medic şi-l vom putea utiliza pentru servicii medicale", a răspuns Cseke Attila.

Pacienţii vor scăpa de birocraţie şi de drumurile la casa de asigurări pentru a dovedi calitatea de asigurat când au nevoie de concedii medicale, iar autorităţile vor putea cunoaşte exact câte servicii medicale au fost efectuate unui pacient şi care sunt nevoile reale în sistem. „Acest proiect reprezintă de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplină financiară şi medicală", a mai spus ministrul.

Şi a explicat în ce va consta disciplina adusă de card: „pentru orice prestaţie medicală, doctorul va introduce cardul propriu în sistem odată cu cel al pacientului, astfel că unul fără celălalt nu vor putea funcţiona. Astfel se va reduce semnificativ fraudarea sistemului, pentru că până acum se întâmpla ca să fie folosite CNP-urile unor persoane pentru decontarea unor tratamente medicale, fără ca acelea să fie prezente în cabinetul medical". Ministrul a recomandat asiguraţilor să poarte cu ei permanent cardurile, pentru că în lipsa acestora se vor deconta doar serviciile de urgenţă.

Toate vor avea cip

Deşi la dezbaterile ordonanţei care a reglementat cardul de sănătate oficialii au promis asiguraţilor că vor crea o alternativă pentru cei care nu vor card cu cip, ieri ministrul Cseke Attila a lăsat să se înţeleagă că aceasta nu există: „noi putem avea dezbateri, ca şi la problema paşapoartelor, însă majoritatea ţărilor europene au card cu cip. Vă asigur că nu vom urmări pe nimeni, dar este nevoie de cip pentru securitate şi stocarea unor date".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails