La lansarea expozitiei “Epoca de aur – intre realitate si propaganda”, aflata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, s-a dat citire urmatorului
Protest fata de Raportul Tismaneanu
In numele Centrului Rezistentei Anticomuniste coordonat la nivel international de scriitorul Vladimir Bukovski suntem imputerniciti sa va aducem la cunostinta urmatoarele:
Autenticii militanti anticomunisti ai Romaniei, reprezentati de Fundatia Luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista, prin doamna Zoea Radulescu si supravietuitori ai inchisorilor comuniste, domnul Nicolae Purcarea si dr Teofil Mija, de sustinatorul activ al actiunilor lui Paul Goma si al primului Sindicat Liber al Oamenilor Muncii din Romania fondat de dr. Ionel Cana, Vasile Paraschiv, de liderul minerilor grevisti ai anului 1977 din Valea Jiului, Constantin Dobre, de presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987 a muncitorilor brasoveni anticomunisti, Florin Postolachi, cu totii aici de fata; ne insusim Protestul initiat de disidentii reali ai Romaniei Ionel Cana si Victor Frunza si sustinem criticile formulate de Biserica Orotodoxa Romana si Societatea Academica pentru Adevarul Istoric la adresa Raportului Tismaneanu, drept pentru care protestam fata de acesta si contestam public documentul aflat in acest moment pe site-ul Presedintiei Romaniei.
Desi apreciem in mod deosebit gestul presedintelui Traian Basescu de a condamna comunismul, ne exprimam nemultumirea pentru ca, pana la aceasta ora, avem de a face doar cu o condamnare teoretica, care nu are o consecinta practica si juridica pentru a se sustine in mod real dezideratele campaniei electorale a presedintelui tarii: Dreptate si Adevar.
Mai mult, asa-zisul «Raport Final», elaborat de echipa condusa de Vladimir Tismaneanu, are un evident caracter ideologic de sorginte internationalista prezentand numeroase omisiuni, interpretari eronate ale faptelor si mistificari crase ale adevarului istoric.
Avem un pacient inca grav bolnav: Romania. Diagnosticul nestiintific formulat de echipa Tismaneanu nu este satisfacator pentru tara noastra. Ca sa eliminam boala de la radacina se impune categoric o a doua opinie, specializata. Propunem si oferim: elaborarea unui Raport realizat – fara cheltuieli din banul public de 100.000 de euro – de catre o Comisie aflata sub autoritatea profesionala si morala a lui Paul Goma, din care sa faca parte istorici cu prestigiu international si profesori universitari, supervizati de Academia Romana. Raportul Goma va beneficia de colaborarea directa a victimelor regimului comunist.
Numai astfel vor fi satisfacute cerintele opiniei publice si respectate normele democratiei la care am tanjit sub teroarea comunista, ca si spiritul de Dreptate si Adevar pentru care s-a luptat si s-a murit, incepand de la invadarea Romaniei de catre trupele Armatei Rosii, in sangerosul an 1940, si pana la jertfa tinerilor anticomunisti din iarna anului 1989.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
26 ianuarie 2007
Jurnalul National: Omagiu – Anticomunismul pe mai multe voci
CONTESTARI. Evenimentul a strans deopotriva batrani ce inca mai jinduiesc dupa comunism si fosti dizidenti ai regimului. Zoea Radulescu (Fundatia Luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista), Vasile Paraschiv (Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din Romania), Nicolae Purcarea, Paul Goma, Teofil Mija si Constantin Dobre (liderul minerilor grevisti ai anului 1977) au contestat raportul Tismaneau de condamnare a comunismului.
Cronica Romana: Expozitia “Epoca de aur. Intre propaganda si realitate”
Expozitia temporara intitulata “Epoca de aur. Intre propaganda si realitate” a fost vernisata, ieri, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, chiar in ziua in care dictatorul Nicolae Ceausescu ar fi implinit 89 de ani. Expozitia reprezinta segmentul initial al proiectului propus de Asociatia Civic Media impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor – infiintarea unui Muzeu al Comunismului – si are rolul de a marturisi si de a atrage atentia asupra contextului politic si social care a alterat mentalul si memoria generatiilor trecute. La acest proiect au fost invitate sa colaboreze Agentia Nationala de Presa ROMPRES, Asociatia “Brasov 15 noiembrie”, Muzeul National Filatelic, Ordinul Arhitectilor din Romania, Serviciul Roman de Informatii, Institutul Polonez si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Urmarind doua coordonate, cum ar fi cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si distrugerea identitatii romanesti si a mentalului colectiv, expozitia trateaza perioada 1965-1989.
Citeste mai mult
ATAC: Comunism – Anticomunism
Astazi, de ziua lui Nicolae Ceausescu, la Muzeul National de Istorie va fi lansata o expozitie inedita ce va reprezenta debutul proiectului Muzeului Comunismului initiat de CivicMedia. Expozitia va arata generatiilor tinere de astazi ororile care au deformat mentalul generatiilor trecute sau care, dimpotriva, le-au intarit credinta si au repus natiunea in drepturile sale firesti prin insurectia din decembrie 1989. In cadrul acestei expozitii va fi prezentat aparatul de propaganda comunist, folosind tehnici multi-media: audio, video, presa scrisa, odele intelectualilor vremii. De asemenea, se vor expune mijloacele de represiune si control utilizate de securisti.
Adevarul: Incursiune în comunism la expoziţia “Ceauşescu”
Ceausescu ne ranjeste iarasi din fotografiile de pe perete. Ne priveste “cu drag” din tablouri care il infaţiseaza tanar si in putere. Expoziţia “Epoca de Aur: intre propaganda si realitate” se deschide vineri, pe 26 ianuarie, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucuresti (MNIR), tocmai in ziua in care Ceausescu ar fi implinit 89 de ani. Centrele de interes ale expoziţiei sunt cadourile primite de dictator de la “admiratorii” din Romania, inregistrari audio si video de la discursuri, obiecte de arta plastica si decorativa, fotografii-document si mici reconstituiri de interior de locuinţa din perioada comunista, pentru a ilustra starea naţiunii din acea perioada (planul de alimentaţie stiinţifica, raţionalizarea energiei termice si electrice). Expoziţia organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor, MNIR şi Asociaţia Civic Media va fi deschisă până pe 1 martie.
Citeste mai mult
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu