28.5.11
În bârlogul lui Ratko Mladici. "Cel căruia voi îi spuneţi măcelar şi criminal e un erou! Vă garantez că 99% din Serbia e alături de eroul nostru", spune un locuitor al oraşului din care a fost arestat generalul sârb
O echipă a „Adevărul de Seară“ Timişoara a stat ieri de vorbă cu oamenii din localitatea sârbească Lazarevo, unde a locuit în ultimii ani fostul general. (...) De când a fost reţinut, Serbia e pe jar.
Reţinerea lui Ratko Mladici, care ar fi trebuit să-i bucure pe sârbi fiindcă îi aduce mai aproape de Uniunea Europeană, a reuşit să nască teamă şi supărare în rândurile lor. Vestea că cel cunoscut drept „măcelarul din Balcani" a fost reţinut de autorităţi a pus pe jar o ţară întreagă, de la cei tineri, până la cei bătrâni.
Micuţa localitate Lazarevo, aflată la 100 de kilometri de Timişoara, care numără în jur de 3.000 de locuitori, a fost locul uneia dintre cele mai importante desfăşurări de forţe ale elitei poliţiei sârbeşti. Până joi, locuitorii îşi vedeau de treburile agricole.
După anunţul preşedintelui sârb că Ratko Mladici a fost reţinut, localnicii sunt agresivi, îi privesc cu ochi răi pe străini şi cred că au asistat la cel mai rău lucru care se putea întâmpla în ţara lor.
„Kosovo e Serbia. Serbia e patria noastră. Ratko Mladici e Serbia, el e un model. Nu avem nevoie de Uniunea Europeană. Americanii ne‑au făcut mult rău şi ei sunt de vină pentru toate ororile. Ratko Mladici nu a făcut altceva decât să vadă interesele ţării. Pentru mine, pentru vecinii mei, pentru familia mea. Cel căruia voi îi spuneţi măcelar şi criminal e un erou! Vă garantez că 99% din Serbia e alături de eroul nostru. Serbia e Ratko Mladici", a spus Dragan Yukomici (57 de ani). El este unul dintre locuitorii care a ales să-şi petreacă noaptea de joi, dar şi toată dimineaţa zilei de vineri în faţa casei unde a locuit în secret Ratko Mladici.
(...)a ales să-şi ducă viaţa într-o casă modestă, care nu iese cu nimic în evidenţă faţă de celelalte locuinţe din aşezare. Jaluzelele mari îi ţin pe curioşi departe de interiorul casei, în timp ce în curte se află un tractor şi mai multe utilaje agricole. Puţinii oamenii din Lazarevo care l-au zărit pe stradă spun că Ratko Mladici a trăit din agricultură, el fiind găzduit de un apropiat. „Ratko Mladici e oricare dintre noi. A ştiut că va fi tras la răspundere pentru un bine făcut acestei ţări. Lumea civilizată uită că Serbia de astăzi îi este datoare celui mai mare comandant. Nu are rost să ne negăm trecutul.
Toată povestea cu reţinerea lui e praf în ochi", spune Iasmina Yudor (62 de ani), o vecină de-a lui Mladici. Rând pe rând, localnicii au făcut noapte albă în faţa casei păzite de poliţie, iar situaţia a continuat şi pe parcursul zilei de ieri. Mai multe echipe de jurnalişti au fost agresate de oamenii din zonă, cei din urmă fiind supăraţi pe reprezentanţii mass-media pentru că imaginea eroului lor va fi ştirbită. De un tratament la fel de dur au avut parte şi cetăţenii sârbi, străini zonei, cărora li s-a recomandat să evite localitatea dacă nu vor „să le sară maşina în aer".
O viaţă secretă, în izolare
Surse din rândurile poliţiei spun că Ratko Mladici nu a intrat în contact cu localnicii din Lazarevo decât în câteva rânduri, dar atunci acesta s-a prezentat cu o identitate falsă, susţinând că se află în localitate în scop de relaxare.
Oamenii legii au găsit asupra lui (...) un buletin de identitate expirat. Aceleaşi surse susţin că numărul persoanelor care ştiau că Ratko Mladici s-a adăpostit în micuţa aşezare era limitat. Printre cei care aveau acces la această informaţie s-au aflat câţiva foşti susţinători de-ai săi.
„Tragedia reţinerii", văzută la tv
Până şi cei care au case pe aceeaşi stradă unde a avut loc mobilizarea poliţiei spun că au aflat de la televizor cine era cu adevărat vecinul lor.
„Am văzut la televizor că apare numele localităţii noastre şi sunt arătate o groază de echipaje de poliţie. Am privit cu mai multă atenţie şi am înţeles atrocitatea care se comitea: eroul nostru era arestat. În scurt timp m-am îmbrăcat şi am fugit în stradă. Nu ne-au lăsat să ne apropiem de casa lui Ratko. Eram cu toţii dispuşi să sărim în ajutorul lui, mai ales că el ne-a apărat de atâtea lucruri rele. Justiţia se face la televizor. La fel de falsă e şi iubirea noastră faţă de Uniunea Europeană. Poporul chiar nu mai contează în Serbia", spune Dragan Yukomici.
Lazarevo s-a întors în timp peste noapte
Mesaje de susţinere a lui Mladici au fost scrise pe pereţii unor clădiri din Lazarevo
În noaptea de joi spre vineri, pe mai multe clădiri din Lazarevo au fost realizate graffiti-uri cu mesaje de protest faţă de reţinerea lui Ratko Mladici. Majoritatea mesajelor spun că cel pe care lumea îl numeşte „măcelar" este, de fapt, eroul Serbiei şi că „NATO înseamnă genocid". Nici indicatoarele rutiere din Lazarevo n-au beneficiat de un tratament aparte. În noaptea de joi spre vineri, pe lângă indicatorul care anunţă intrarea în Lazarevo a mai fost montat un semn care anunţa intrarea în „oraşul eroului Serbiei". Până vineri dimineaţă, indicatorul a fost îndepărtat. Câteva ore mai târziu, panourile oficiale erau mânjite cu însemnul „Republica Socialistă Yugoslavia". Marea temere a autorităţilor locale este ca mânia localnicilor să nu ajungă să producă victime. În Belgrad sunt aşteptate mai multe mişcări de stradă în zilele următoare.
"Eram cu toţii dispuşi să sărim în ajutorul lui, mai ales că el ne-a apărat de atâtea lucruri rele. Justiţia se face la televizor. La fel de falsă e şi iubirea noastră faţă de Uniunea Europeană."
Dragan Yukomici
vecin
"Ratko Mladici e oricare dintre noi. Lumea civilizată uită că Serbia de astăzi îi este datoare celui mai mare comandant. Nu are rost să ne negăm trecutul. "
Iasmina Yudor
vecină
Mladici, muncitor de rând în construcţii
Ratko Mladici (69 de ani), care s-a ascuns timp de peste 15 ani, a lucrat ca muncitor în construcţii, pe un şantier ce primea finanţare de la Uniunea Europeană, scrie cotidianul sârb „Blic". Mai mult, anul trecut, susţine cotidianul citând martori, şantierul respectiv (din oraşul Zrenjanin, în apropiere de localitatea unde a fost arestat Mladici) a fost vizitat de preşedintele sârb Boris Tadici, ce a venit însoţit de şeful Delegaţiei UE în Serbia, Vensan Deger.
Generalul Ratko Mladici în mai 1993 (stânga) şi ieri, imediat după arestare (dreapta) Foto: Reuters
Pe şantier, Mladici arăta ca un om sărac şi făcea munca „de jos", a explicat, pentru „Blic", un student care ar fi lucrat pe şantier cu Mladici. La rândul său, postul B92 relatează că vestea arestării a luat prin surprindere familia Mladici, care îl credea pe Ratko Mladici mort demult.
Apt de extrădare
Joi seară, judecătorul Milan Dilparici de la Înalta Curte pentru Crime de Război din Belgrad a suspendat audierea fostului lider militar al sârbilor bosniaci, din cauza stării precare de sănătate fizică şi mintală. Ieri însă, tribunalul sârb pentru crime de război a decis că fostul lider militar al sârbilor poate fi transferat la Haga (unde se află sediul Tribunalului Penal Internaţional - TPI). Comisia de medici a apreciat că este apt pentru a continua audierile. TPI a anunţat, tot ieri, că poate primi în detenţie bolnavi. Mladici a avut în ultimii ani două atacuri cerebrale, ce i-au lăsat o mână paralizată şi defecte de vorbire. Generalul ar fi spus, într-una dintre puţinele sale propoziţii coerente, că nu recunoaşte autoritatea TPI şi a cerut veşti despre familia sa.
Apelul privind decizia transferării poate fi făcut până luni. Ratko Mladici, acuzat de crime de război şi genocid (masacrul de la Srebreniţa, unde au fost ucişi 8.000 de musulmani), a fost arestat joi dimineaţă în satul Lazarevo. Vestea arestării a declanşat proteste violente la Belgrad şi Novi Sad (provincia Voivodina). Demonstranţii au aruncat cu pietre în sediul local al Partidului Democratic, care se află la putere şi au strigat insulte la adresa preşedintelui Boris Tadici şi a ministrului de Interne, Iviţa Dacici, pe care i-au numit „ustaşi", referire la naziştii din Croaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Autor:
Sursa: Adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu