20.7.11

Statuia lui Matei Corvin, de la Cluj, vandalizata de membrii unui ONG maghiar

Bine v-am regasit. Si bine sa va fie si azi desi se anunta tot o zi caniculara.
în sud-est, unde temperatura va ajunge iar la 37 – 38 de grade. Din vest vin ploile, torentiale, însoţite de descărcări electrice.
Si tot din vest, de la Cluj, vine si o veste care poate starni iar furtuna printre romani. TVR anunta ca statuia lui Matei Corvin, care a încins relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta în această vară, este din nou în centrul atenţiei si consemneaza ca inscripitia amplasată la baza statuii lui Matei Corvin, a fost vandalizată de reprezentanţii unui ONG maghiar, care au acoperit-o cu un strat de lipici.
Potrivit autorilor vandalizarii, activişti ai Grupului de Iniţiativă Bolyai, spune sursa citata, inscripţia de la baza baza grupului statuar Matei Corvin, restaurat şi amplasat recent în centrul municipiului Cluj-Napoca, care contine un citat din Nicoale Iorga, ar falsifica adevărul istoric despre regele maghiar. "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam cand incerca sa invinga Moldova nebiruita" spune citatul din Iorga de pe placuta care a starnit un sir de controverse in utimlele luni.
Disputele pe aceasta teme au inceput in momentul in care, in urma cu nu mult timp,consulul general al Ungariei la Cluj i-a cerut primarului Sorin Apostu să îndepărteze inscripţia pe motiv că textul acesteia ar putea genera dispute interetnice.
La acea vreme si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, susţinea că amplasarea plăcuţei, cu un text care aminteşte de înfrângerea regelui ungar de către Ştefan cel Mare, este ilegală. Edilul clujean nu a părut însă impresionat şi a spus că plăcuţa va rămâne acolo unde este.
Grupul statuar Matei Corvin, emblemă a Clujului, consemna ZIUA DE CLUJ cu cateva luni in urma, a mai fost ţinta unei încercări de distrugere.
Din filmul realizat ieri de reporterul Kiss Oliver reiesea că pe soclul proaspăt reconstruit al grupului statuar erau urme de fum negru, iar pe iarba de lângă statuie s-au gasit rămăşiţe de mase plastice arse.

Si tot ZIUA DE CLUJ consemna , in luna mai a acestui an, ca maghiarii s-au mobilizat pe Facebook ca să acopere placa lui Matei Corvin cu flori si spunea ca un grup de iniţiativă a fost convocat pe cunoscuta reţea de socializare Facebook de Zoltan Sipos. Acesta a scris în ungureşte şi în româneşte un mesaj prin care îi îndeamnă pe clujeni să acopere plăcuţa cu flori :"Credeți că citatul de Nicolae Iorga nu are loc in fața statuii Matia Corvin? Acoperiți tăblița cu un buchet de flori! De ce tocmai flori? Pentru că e pașnic. Pentru că arată respect față de Matia Corvin, și în același timp acoperă citatul tendențios și denigrator. Pentru că nu există lege care interzice acoperirea unei statui cu flori", arată Sipos, care nu uită să dea şi câteva sfaturi celor care vor adera la iniţiativă: "Nu mergeți mai mulți în același timp. Ideea ar fi ca tăblița să fie acoperită cu flori pe o perioadă mai lungă. Evitați atragerea atenției. În acest fel, nimeni nu poate să vă reproșeze acest gest. Nu purtați însemne care indică apartenența voastră etnică sau politică. Statuia lui Matei Corvin e a tuturor clujenilor".

In iunie, MONITORUL DE CLUJ consemna ca mai multi membri ai partidului extremist din Ungaria Jobbik au depus coroane de flori la statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, iar una dintre acestea avea o panglică neagră. Extremiştii, care se aflau în tranzit prin Cluj-Napoca, îndreptându-se înspre Şumuleu Ciuc, unde au participat la o sărbătoare a comunităţii maghiare, aveau steaguri cu însemnele formaţiunii lor şi au intonat câteva cântece în limba maghiară. Potrivit şefului Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, comisarul şef Marcel Bonţidean, a fost vorba de 9-10 tineri, cetăţeni ai Ungariei, care au fost legitimaţi, urmând să se stabilească dacă prin gestul lor au încălcat legile statului român.

Ar mai fi de spus ca restaurarea statuii a costat aproape 800 de mii de euro şi a fost finanţată în comun de guvernele României şi Ungariei.

Sursa: Ziare.ro  
Autor: MARIA PETRASCU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails