26.8.11

Ambasadorul sovietic Kuzmin ne felicită cu a doua ocupare rusească…


Ajunul sărbătorii de Independenţă, marcat de întreaga R. Moldova pe data de 27 august, este umbrit de mai multe acţiuni cu tentă rusească, care vin să submineze importanţa acesteia.  

Cea mai recentă manifestare a avut loc ieri - depunerea de flori la Memorialul „Eternitate” de către diaspora rusă în frunte cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin. Cu această ocazie, Kuzmin a ţinut să felicite moldovenii cu ocazia „eliberării Moldovei de către armatele sovietice de sub jugul germano-român”.

Valeri Kuzmin a venit la Complexul memorial „Eternitate” alături de reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei şi Belarusului în R. Moldova, iar acolo a fost întâmpinat de mai mulţi membri ai diasporei ruseşti. Ambasadorul rus a depus flori şi o panglică în culorile drapelului rusesc, în memoria ostaşilor căzuţi în timpul operaţiunii Iaşi-Chişinău, după care a felicitat moldovenii cu ocazia „eliberării de sub ocupaţia fascisto-germano-română”. „Vă felicit cu această zi, care este fără îndoială o zi luminoasă din istoria noastră comună. Este ziua când Moldova a fost eliberată de jugul fascist germano-român. A fost o zi importantă pentru Moldova, care a avut de parcurs o cale lungă de reabilitare”, a spus Kuzmin.

Întrebat de TIMPUL cum va petrece ziua de 27 august, Valeri Kuzmin a declarat că va fi prezent la manifestaţiile Zilei Independenţei R. Moldova. „Am dat curs invitaţiei conducerii ţării şi voi participa la festivităţile legate de Ziua Independenţei. De ce vă miraţi? Relaţiile dintre noi sunt minunate. Ar fi bine să cunoaşteţi că în acest an se împlinesc zece ani de când R. Moldova şi Federaţia Rusă au semnat un acord de colaborare şi prietenie”, ne-a spus ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău... Ambasadorul a mai menţionat că pe 27 august se aşteaptă ca în R. Moldova să vină un reprezentant din partea Federaţiei Ruse, şi anume, preşedintele Comitetului rus de securitate şi apărare, Viktor Ozerov. Acesta însă ar putea să nu prindă începutul manifestărilor, pentru că avionul va ateriza pe Aeroportul de la Chişinău mai târziu...
Pe data de 24 august s-au împlinit 67 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi-Chişinău din al Doilea Război Mondial, în urma căreia armata sovietică a recăpătat controlul asupra teritoriului actual al R. Moldova.

Un articol de: Irina Papuc
Timpul - Basarabia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails