10.8.11

Din ispravile asa-zisei guvernari pro-romanesti, atat de laudata de catre mass-media din Romania. În Basarabia nu se va mai preda Istoria Românilor


Elevii nu vor mai studia disciplina „Istoria românilor" începând cu acest an. Anunțul a fost miercuri de către ministrul Educației, Mihai Șleahtițchi, relateaza Unimedia.md.
Fosta guvernare comunistă a promovat constant excluderea istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor şi istoricilor. Începând de la 1 septembrie 2006, cursul de „Istorie Integrată" a fost introdus în şcoli ca disciplină obligatorie. Romanii si moldovenii sunt doua popoare separate, cu istorii şi limbi separate, iar unificarea Basarabiei cu România reprezintă o "ocupaţie fascistă", susţinea acel manual. După trei ani, în 2009, Istoria Românilor a revenit în școli. Acum dispare din nou, sub o guvernare proioccidentală.
Ministrul Educației a precizat că disciplina va consta din trei compartimente – istoria universală (50%), istoria națională – 45%, istoria locală sau regională, adică istoria lacalității unde e situată acestă școală ( 5%). În acest an vor fi tipărite trei manuale de istorie: pentru clasa a 5-a, pentru a 10-a și pentru clasa a 12-a.
„În acest an de studii, 2011-2012 vor fi trei manuale de istorie: pentru clasa a 5-a, pentru clasa a 10-a și pentru clasa a 12-a. Manualul de Istorie a românilor va fi oferit opțional și va fi recomandat de către profesori în anumite situații, pe anumite segmente. Noi cu plăcere acceptăm orice alt manual, care ar putea servi drept sursă suplimentară", a declarat Șleahtițchi.
„În 2010 a fost elaborată concepția educației istorice. În baza acelei concepții a fost elaborat curiculumul școlar la disciplina istoria. Acel curiculum ne obligă să respectăm standardele europene și punctul de vedere al organismelor internaționale", a explicat Șleahtițchi. Ministrul face parte din Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails