8.8.11

Reacţie promptă a autorităţilor române. Cetățeni maghiari, reținuți la Cluj după ce au montat o plăcuță cu numele orașului în maghiară. Consulul maghiar isi depaseste atributiunile.

Patru cetățeni maghiari au fost reținuți astăzi de către polițiștii din Cluj-Napoca, după ce au montat, la intrarea în oraș dinspre Turda, pe DN1, o plăcuță cu numele orașului în limba maghiară: "Koloszvar".

UPDATE. Cei patru maghiari reţinuţi au cerut asistenţă diplomatică din partea Consulatului Maghiar de la Cluj, unul dintre ei acuzând faptul că i-a fost încălcat dreptul de a-şi anunţa familia. Mai mult, cei patru susţin că poliţiştii nu le-au pus la dispoziţie un translator în timpul audierilor.
“Unul dintre cei reţinuţi ne-a informat că nu a putut telefona familiei pentru a o informa în legătură cu cele întâmplate. De asemenea, problema asistenţei unui translator am rezolvat-o tot noi prin faptul că am pus la dispoziţie o persoană autorizată pentru a traduce din limba română în maghiară şi invers“, a spus consul maghiar Mathias Szilaghy.

Diplomatul a mai declarat pentru EVZ că în cazul de faţă a cerut o audienţă la şeful Poliţiei Cluj, chestorul de poliţie Ioan Păcurar, pentru a-i cere explicaţii.
“Persoanele reţinute au cerut asistenţă consulară şi ne-au explicat că s-au fotografiat lângă plăcuţa pe care scria numele oraşului Cluj-Napoca. Unul dintre colaboratorii noştri a solicitat o audienţă la comandantul Poliţiei pentru a fi informat în legătură ce s-a întâmplat. Comandantul Poliţiei ne-a explicat că cei patru cetăţeni maghiari sunt cercetaţi penal pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice“, a mai precizat consulul maghiar.


Au vrut să facă o glumă
 
Potrivit polițiștilor, la ora 5.00, cei patru cetățeni maghiari, membri ai unei mișcări de extremă dreaptă, au montat plăcuța pe care scria numele orașului Cluj-Napoca și în limba maghiară și au fost prinși de polițiști în timp ce încercau să fugă. În mașină a mai fost găsită și o altă plăcuță pe care se putea citi numele orașului Turda, scris în ungurește: "Turdo".
La audieri, persoanele reținute au declarat că au vrut să facă o glumă și au vrut să își facă o poză cu numele Clujului scris în maghiară.
"Au declarat că au fost în concediu la Tușnad și pe drumul de întoarcere s-au găndit să facă o glumă și să își facă poze cu plăcuța orașelor Cluj și Turda, scrise în limba maghiară, montate chiar la fața locului. Au mai declarat că nu au prins plăcuța foarte solid și că au vrut să o ia jos la plecare", susțin surse din rândul anchetatorilor.
În mașina de Ungaria se aflau cinci persoane, patru barbați, o femeie și un copil de zece ani.
Cei patru au fost audiați la Secția VI de Poliție din Cluj Napoca, iar pe numele lor fiind întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri.


Ungurii negociază dur întoarcerea în coaliție
 
Acțiunea extremiștilor unguri vine la doar două zile după ce UDMR a rupt coaliția pe plan local cu PDL din cauza faptului că primarul orașului, Sorin Apostu, a decis înființarea unei piețe volante de zarzavaturi lângă Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail.
Această decizie l-a făcut pe premierul Emil Boc să îi îndemne pe liderii locali ai celor două partide, deputații Daniel Buda și Mate Andraș Levente, să găsească soluții pentru rezolvarea acestei situații.
Îndemnul premierului a fost ascultat de Daniel Buda, care a anunțat deja că mâine se va desfășura o ședință comună a celor două partide pentru a se găsi acele soluții cerute de premier. Ungurii în schimb negociază dur.
Condițiile lor sunt ca piața volantă de legume și fructe să nu își mai desfășoare activitatea în zona catedralei, să fie consultați de primar și să își dea acordul pentru toate activitățile culturale care se vor desfășura în zona Piața Unirii și, de asemenea, vor îndepărtarea plăcuței cu mesajul istoricului Nicolae Iorga, amplasat de municipalitate lângă ansamblul statuar al lui Matei Corvin.

Plăcuțe trilingve, montate de politicienii unguri
 
La sfârșitul lunii mai, câțiva politicieni unguri au montat și ei o plăcuță pe care se putea citi în limbile română, maghiară și germană "Bine ați venit în Cluj Napoca".
Acțiunea a fost organizată de actualul viceprimar UMR al orașului, Laszlo Attila, care se afla în campanie electorală pentru funcția de președinte al UDMR Cluj, pe care le-a pierdut în favoarea deputatului UDMR, Mate Andras.

EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails