1.6.12

2011 – an cu record negativ absolut de natalitate în România! Ne piere neamul? Soluţie nefericită oferită de experţii Jurnalului Naţional: încurajarea imigraţiei şi crearea de mecanisme prin care imigranţii să se integreze cât mai uşor, să devină… români.

                                                                   Foto: Dragos Stoica / Intact Images

În anul 2011 s-au născut, în România, doar 195.000 de copii, ceea ce reprezintă un record negativ de natalitate, din 1930 (primul an pentru care există date oficiale) încoace, conform Yahoo.ro, care citează Institutul Naţional de Statistică.
Prin comparaţie, în anul 1967, când, datorită decretului 770 din 1966, care a interzis avorturile, s-a consemnat un record pozitiv al naşterilor, cifra nou-născuţilor a fost 527.764. Populaţia ţării era, în 1967, tot de 19 milioane de locuitori, ca şi în prezent, ceea ce înseamnă că rata natalităţii s-a prăbuşit la aproape o treime din cea de atunci, când era de 27,4 nou-născuţi la mia de locuitori.
Chiar şi în 1930, când populaţia României era de 18 milioane de locuitori, s-au născut 482.084 de copii.
Populaţia României s-a împuţinat cu aproape 4 milioane de persoane recenzate în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care natalitatea nu a mai coborât niciodată, de la constituirea României moderne, sub cifra 210.000.
Se consideră că suntem mai puţini, de fapt, cu două milioane, iar alte două milioane de români n-au mai fost recenzaţi, fiind stabiliţi peste hotare.
Cu o speranţă de viaţă la naştere medie de 70 de ani şi o rată a mortalităţii net superioară celei a natalităţii, populaţia ţării continuă să fie într-un declin abrupt. În 2010 au murit 260.000 de români, iar pentru anul trecut cifra trebuie să fie asemănătoare, în condiţiile în care nu s-au produs evenimente deosebite, care să influenţeze rata mortalităţii, într-un sens sau altul.
Prin urmare, dacă tendinţa de descreştere a ratei natalităţii se va accentua, este posibil ca populaţia României să se mai împuţineze cu un milion de suflete, la fiecare zece ani. Asta, fără a socoti fenomenul emigraţiei, despre care se prezumă că se va accentua, pe măsura adâncirii crizei şi cu condiţia ca pieţele muncii din statele UE şi alte ţări precum Canada, Australia etc să îşi deschidă mai larg porţile muncitorilor români.
Nu luăm în calcul nici o accelerare a procesului de descreştere a populaţiei de pe urma efectelor inevitabile ale unor catastrofe precum prăbuşirea totală a sistemului public de pensii, văzută de mulţi ca inevitabilă în 20-30 de ani de aici înainte, în urma deteriorării continue a raportului dintre populaţia contributivă şi cea beneficiară a asigurărilor sociale.
Ce soluţii are România pentru a nu dispărea, ca naţiune, în 150-200 de ani? Opiniile diferă, de la un specialist la altul, dar câteva linii directoare se conturează:
1.      Creşterea economică, crearea de locuri de muncă. Când economia este în recesiune şi natalitatea urmează acelaşi curs. Şi invers.
2.    O politică de încurajare a natalităţii, prin stimulente reale acordate familiilor cu copii, cel puţin pentru primii trei copii.
3.     Stabilirea ca obiectiv strategic în următorii 4-5 ani a scăderii mortalităţii infantile spre media europeană (în prezent, rata mortalităţii infantile este dublă, în România, faţă de media UE).
4.    Scăderea ratei mortalităţii şi (implicit) creşterea speranţei de viaţă, prin politici de sănătate şi sociale care să îmbunătăţească situaţia existentă în Sănătate, Protecţie Socială.
5.     Încurajarea imigraţiei şi crearea de mecanisme prin care imigranţii să se integreze cât mai uşor, să devină… români (cel puţin la a doua generaţie).
Din păcate, în condiţiile adâncirii crizei financiare, care o antrenează, inevitabil, pe cea economică, nici una dintre aceste linii de acţiune nu poate fi pusă în practică.
Iar în ce priveşte reiterarea celebrului decret 770, dincolo de conflictul constituţional care s-ar crea, s-a demonstrat că, şi sub dictatură, creşterea demografică succesivă interzicerii avorturilor este doar pasageră. Între anii 1986 şi 1989, rata natalităţii revenise la cifrele de dinaintea interzicerii avorturilor.

Sursa: Jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails