15.11.12

„Rezistenţa armată anticomunistă din munţii Făgăraşului – moment de demnitate românească”, un omagiu adus luptătorilor din munţi de Colegiul Naţional ,,Radu Negru” din Făgăraş (noi fotografii de la eveniment)

       După 23 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, un grup de elevi ai Colegiului Naţional ,,Radu Negru” au iniţiat, în numele Consiliului Şcolar al Elevilor, beneficiind de sprijinul direcţiunii Colegiului Naţional Radu Negru, un proiect prin care şi-au dorit a aduce un omagiu luptătorilor cu arma în mână din Munţii Făgăraşului. Un prim eveniment din cadrul acestui proiect, intitulat „Rezistenţa armată anticomunistă din munţii Făgăraşului – moment de demnitate românească”, vizează recuperarea acestui important reper românesc, ,,pentru a ne putea regăsi verticalitatea”, după cum a precizat coordonatorul acestui proiect, elevul Vlad Palas.

       Evenimentul a cuprins o expoziţie fotografică în care au putut fi văzute chipurile luptătorilor din munţi şi ale principalilor sprijinitori, un concurs interşcolar „Ioan Ilioiu” pe teme istorice vizând rezistenţa anticomunistă, la care au participat echipe de elevi din toate liceele făgărăşene, şi o conferinţă interactivă în care liceenii au putut intra în contact direct cu supravieţuitori din rândul foştilor deţinuţi politic. Au fost rememorate acţiunile Grupului Carpatin Făgărăşean, format din luptătorii cu arma în mână împotriva comunismului, care a activat pe versantul nordic al Munţilor Făgăraşului, acel ,,colţ din Regatul României, care nu şi-a plecat capul înaintea comuniştilor”, după cum spunea Ioan Gavrilă Ogoranu, legendarul conducător al luptătorilor din munţi.

       În semn de cinstire pentru lupta dusă în apărarea poporului român în faţa agresiunii comuniste au primit diplome de onoare din partea Colegiul Naţional ,,Radu Negru” supravieţuitorii Ioan Roşca (foto 1) – fost elev al liceului ,,Radu Negru”, sprijinitor al grupului de rezistenţă din munţi, arestat în 1948 chiar din sala în care a avut loc manifestarea, care a suferit 12 ani în închisorile comuniste, şi domnul Octav Bjoza (foto 2), preşedintele Asociaţiei Foştilor Detinuti Politic din România – fost membru al Gărzii Tineretului Român, arestat în 25 iunie 1958, închis timp de 4 ani în beciurile închisorilor comuniste. Au fost prezenţi să ridice diplomele în numele celor care nu mai sunt astăzi în viaţă doamna Eugenia Petrişor (foto 3) – sora lui Ioan Gavrilă Ogoranu, doamna Violeta Peptea (foto 4), nepoata lui Ghiţă Hasu, executat acum 55 de ani în inchisoarea Jilava, doamna Teodora Ţarog (foto 5)– nepoata ţăranului Gheorghe Arsu din Râuşor, care şi-a pus viaţa în pericol, fiind grav rănit, pentru că, ieşind în mijlocul trupelor de Securitate, a salvat viaţa luptătorilor făgărăşeni. Pentru familiile celorlalţi luptători anticomunişti din Munţii Făgăraşului, care mai au rude în viaţă, Ioan Ilioiu, Ioan Pop, Nicolae Mazilu, Marcel Cornea, Andrei Haşu, Remus Sofonea, Laurean Haşu, Ion Chiujdea, Gelu Novac, Victor Metea, Dumitru Moldovan, care mai trăieşte în satul Lisa, liceenii au declarat că îi vor căuta pentru a le exprima recunoştinţa lor şi a le înmâna diplomele de onoare, un modest semn de cinstire adus luptătorilor din munţi şi familiilor lor.

       Asistenţa a fost impresionată de seriozitatea pregătirii elevilor pentru concursul interşcolar ,,Ion Ilioiu”, juriul departajând cu greu echipele participante. În cele din urmă, premiul III a fost obţinut de liceenii de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Şenchea”, premiul II a fost acordat Colegiului Naţional “Doamna Stanca”, iar premiul I a fost adjudecat de Colegiul Naţional ,,Radu Negru” (cu punctaj maxim). Echipa câştigătoare a fost formată din Flavius Miclăuş, Vlad Mustea şi Camelia Crăciun (foto 6, alături de Vlad Palas).

       Întreaga manifestare s-a desfăşurat pe imnul Grupului Carpatin Făgărăşean, compus de Nicolae Mazilu. (Florin Palas)







    Foto: Paul Barbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails