2.3.13

Demersurile Asociaţiei pentru Libertatea Românilor privind respingerea OUG 82/2012, care prevede introducerea actelor de identitate biometrice

Asociaţia pentru Libertatea Românilor împreună cu alte 46 ONG-uri, reprezentante ale societății civile, în calitatea lor de organizaţii care au ca misiune promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului a solicitat în luna februarie 2013respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012, nefiind justificat caracterul de urgenţă şi nefiind necesară şi nici oportună în acest moment preschimbarea obligatorie a tuturor actelor de identitate în România, mai ales în contextul în care Parlamentul European şi statele membre au semnalat deficienţele sistemului de colectare şi identificare a persoanelor pe baza datelor biometrice. Propunerile noastre de amendare ale Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români , precum şi actele de rezidenţă ale cetaţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România au invocat riscurile majore pe care le presupune biometria : uzurparea identității, devierea scopului(abuzuri, neglijențe etc), breșă în securitatea datelor, susceptibilitatea de folosire ulterioară in diferite scopuri, riscul erorilor, atingeri ale dreptului la viață privată, ale dreptului de opțiune, ale libertății de conștiință, inexistența unor principii de securitate a datelor personale, precum și lipsa unoranalize de necesitate şi eficienţă a actelor biometrice. La o parte din propunerile de amendare ale OUG 82/2012 au răspuns 5 senatori care au votat pentru respingere (126 au votat în favoarea Ordonanței fără amendamente, iar 9 s-au abținut). Ținem să le mulțumim în mod special acestor 14 senatori pe care i-am perceput ca fiind persoane cele mai responsabile si mai sensibile la problemele majore ale societatii din cadrul celui mai înalt for legislativ al țării.
Proiectul este în prezent supus unei proceduri de urgenţă la Camera Deputaţilor, deși nici Comisia Europeană și nici regulile Schengen nu impun la acest moment un astfel de sistem al actelor de identitate, neexistând riscul declanşării unei proceduri de încălcare a dreptului U.E(infringement).
În ziua de miercuri, 26 februarie 2013, Asociaţia pentru Libertatea Românilor a trimis fiecărui membru al Camerei Deputaţilor a Parlamentului României un set de documente, prin care se solicită membrilor acestui for legislativ să respingă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012. Setul de documente conţine:
1. O scrisoare adresată fiecărui membru al Camerei, în care se arată că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012 privind introducerea buletinelor biometrice este neconstituţională şi nemotivată în ceea ce priveşte urgenţa, impactul bugetar şi efectele asupra drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, cerându-se deputaţilor să nu o voteze;
2. O motivare, adresată tot deputaţilor, în favoarea respingerii OUG 82/2012, prin care se arată, printre altele, că Parlamentul European consideră că statele membre ale UE nu au acumulat experienţă suficientă pentru a trece la un regim biometric, că în Comisia Juridică şi a Drepturilor Omului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-a decis că tehnologia biometrică poate încălca sau restrânge anumite drepturi cetăţeneşti şi că există state europene, membre ale UE, care nu au nici un fel de documente biometrice obligatorii sau care le-au respins din rațiuni invocate și de ApLR împreună cu cele 46 de ONG-uri.
Cele două scrisori sunt însoţite de patru Anexe care să motiveze demersul ApLR:
1. Anexa 1, în care se face o analiză comparativă a situaţiei documentelor biometrice în România şi în alte ţări europene, din care rezultă că în Marea Britanie s-a renunţat la actele biometrice deoarece s-a considerat că programul a cauzat o eroziune substanțială a libertăților civile, investițiile fiind enorme, în condițiile în care numai 10.000 de cetăţeni din 50 milioane vizaţi au aderat la schemă , că în Franţa au fost declarate neconstituţionale câteva articole esenţiale din legea referitoare la biometrie, că în Olanda s-a renunţat la baza de date cu amprente digitale legate de documentele de călătorie din cauza numeroaselor erori de identificare, că în Finlanda s-a considerat un eşec introducerea unui astfel de sistem, de vreme ce foarte puţini cetăţeni au optat pentru acesta, că în ţări membre ale U.E., precum Bulgaria, Cehia, Danemarca, Irlanda, sau Lituania nu există carduri biometrice, nici planuri pentru introducerea lor.
2. Anexa 2 se referă la încălcarea drepturilor omului prin proceduri biometrice: demnitatea umană; dreptul la respectarea vieţii private; interzicerea discriminării; dreptul la un proces echitabil; libertatea de circulaţie.
3. Anexa 3 prezintă punctul de vedere al Parlamentului European cu privire la actele biometrice. Parlamentul European consideră că nu s-a acumulat suficientă experienţă pentru utilizarea noilor tehnologii, semnalând totodată fraude ale paşapoartelor biometrice în Franţa și deficienţe majore ale sistemului în Olanda.
4. Anexa 4 prezintă extrase din Decizia nr. 652/2012 din 22 martie 2012 a Consiliului Constituţional al Franţei prin care articole din Legea cu privire la protecţia identităţii sunt abrogate tocmai pentru că tehnologia biometrică nu prezintă suficiente garanţii de siguranţă pentru protecţia datelor şi libertăţilor cetăţeanului.
Documentele transmise se găsesc și pe site-ul www.asociatialibertatearomanilor.ro

Precizăm că Asociaţia pentru Libertatea Românilor militează încă de la înfiinţarea sa, din anul 2009, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În luna ianuarie a anului curent, ApLR a luat atitudine faţă de propunerile Guvernului de preschimbare a actualelor cărţi de identitate, dar și față de introducerea cardului electronic de sănătate, a rețetei electronice și a dosarului electronic de sănătate.
Biroul de presă al ApLR
Asociaţia Pentru Libertatea Românilor,
Bacău, Str. Decebal, nr.6, sc.A, ap.11, cod 600283
http://asociatialibertatearomanilor.ro/
Tel. 0744.590.721
E-mail: asociatialibertatearomanilor@gmail.com
Cele 46 de ONG-uri semnatare ale memoriului:
1. Asociația pentru Libertatea Românilor – Bacău (inițiatoarea memoriului)
2. Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala Vrancea „Ştefan cel Mare”
3. Alianţa pentru Demnitate Naţională
4. Asociaţia “Umanitate Pentru Toţi” – Bacău
5. Asociaţia Culturală Valea Muntelui – Neamţ
6. Asociaţia “Bucovina Profundă”
7. Asociaţia “Pro-Vita” – Filiala Bucureşti
8. Alianţa Familiilor din România
9. Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România
10. Asociaţia “Prietenii Sf. Efrem cel Nou”
11.Asociația “Frăția Ortodoxă Adevăr și Caritate”
12. Asociaţia “ProTinereţe” Alba Iulia
13. Liga Studenţilor din Universitatea din Bucureşti
14. Liga de Utilitate Publică
15. Liga Distributistă Română „Ion Mihalache”
16. Asociaţia HRISDORIA
17. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Constanţa
18. Asociaţia “Rost”
19. Asociaţia ”Predania”
20. Asociaţia Civică a Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români
21. Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie „Sfântul Daniil Sihastrul”
22. Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor”
23. Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti”- Alba
24. Asociaţia Tinerilor Ortodocşi „Orthograffiti”
25. Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”
26. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava
27. Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului
28. Liga Tineretului Creştin-Ortodox Român
29. Fundaţia Sfinţii Închisorilor
30. Asociaţia Dascălilor din România
31. Asociaţia Familia Ortodoxă
32. Asociaţia „Copil dorit”
33. Asociaţia „Triada”
34. Fundaţia „Sfânta Irina”
35. Asociaţia „Prietenii de Familie”
36. Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi
37. Asociaţia Prologos – Timişoara
38. Asociaţia Prologos – Oradea
39. Asociaţia Prologos – Cugir
40. Asociaţia “Enable”
41. Asociaţia “Synaxis 2010”
42.Asociaţia “Basarabii”
43. Asociaţia Christiana
44. Asociaţia “Antimis” – Timişoara
45.Asociaţia Civic Media
46. Asociația Umanitară “Neagoe Basarab”
La acest memoriu s-a raliat și “Mișcarea de Rezistenţă – Filiala Mehedinţi”, prin președinte procuror pensionar Alexandru Moleanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails