3.6.14

Norman, ’telectualu’ lu’ Pazvante sau Norman fara de tara

Numai şi pentru afirmaţia: „Am plecat din România că era prea interesantă”, Norman Manea ar trebui decorat de Băsescu. Pe când noi decoraţii pentru ’telectualii lui Pazvante? Criteriul este clar, dacă eşti amartaloi, dacă îţi înjuri ţara, Băsescu te premiază. Nu ştiu cine îl premiază pe el, fiindcă văd că românii de la Constanţa l-au „decorat” altfel. Cu atât rămân ăştia, cu ironia. Sigur că România era interesantă pentru Manea, şi probabil că mai este, fiindcă dacă n-ar fi fost, nu ar fi scris despre ea atâtea cărţi, citite şi lăudate de liicheni. Precizare: Manea e nimeni în America, e departe de a fi cunoscut chiar şi pe strada lui. Singura lui şansă e România, dar dacă mai continua cu ironiile la adresa ţării noastre, va fi şters şi de pe harta ei. Se plânge peste tot că a fost nevoit să părăsească ţara pentru că a dat un interviu cu două tăişuri; sigur, pentru aşa ceva nimeni nu te deportează. Nimeni nu l-a obligat să plece, a plecat la neamul lui, credea că o să se căpătuiasca acolo, dar e mai sarac decât atunci când a plecat. Dacă România e „prea interesantă”, de ce a pleacat? De ce nu a rămas? Aţi înţeles, pleacă fiindcă nu mai e interesantă, fiindcă nu mai are ce ciupi. Fiindcă România nu mai e generoasă cu jigodiile. Ar trebui să puna osul la bătaie, dar Manea e pomanagiu din vocaţie, el nu ştie ce e munca, a fost inginer de ape şi s-a lăsat, fiindcă îi era frică să nu se înece. A dat-o pe scris, fiindcă i s-a spus că asta nu e muncă, e sinecură. Românii i-au dat de toate, iar el îi înjură. Treptat, românii se deşteaptă, nu-şi mai vând aşa de uşor propunerile la Premiul Nobel. Orice tinichea costă. 
 
Porţi deschise jigodiile nu mai au, deocamdată, decât la Cotroceni, dar aceşti ’telectuali ai lui preşedintelui se vor termina curând, pe cine vor îmbraţişa ei oare, fiindcă nu pot trăi pe propriile lor picioare, trebuie să aibă o sinecură, ei trebuie să stea de-a dreapta unui preşedinte, s-au obişnuit cu pomeni. Dacă alde Liicheanu nu ar mai primi pomană de la stat, care e o vacă de muls nesecată pentru ei, ar fi morţi. Trăiesc din mila statului, în timp ce restul intelectualilor români se chinuie, rezistă, luptă să supravietuiască. Norman nu e normal, el e o haimana, aşa cum s-a autodefinit, un maidanez care schelălăie din când în când pe la uşa mai marilor ţării să-i mai dea un ciolan de ros. Ca evreu rătăcitor, el nu-l va întelege niciodată pe Mircea Eliade, pe care îl considera „învechit”, depăşit. Nu va înţelege nici românismul adevărat (e greu cu ateismul masonit). Dar alde Niki au făcut din Norman reprezentantul scriitorimii române, l-au propus la Nobel, când românii au zeci de scriitori mai talentaţi decât Manea, un scriitor modest, al cărui talent e meseria de a înşira vorbe. Nu depăşeşte nivelul unui şcoler bătut cu nuiau, e un fel de Bondarescu, e tenace, a învşţat lecţia de la neamul lui, că dacă scrie continuu, o să iasă ceva şi din mâzgălelile sale. Dar n-a ieşit! Nu a apărut nicio revelaţie. E şters. Fabrica de scriitori evrei funcţionează însă, dar pe poarta Manea e o decoraţie scuipată.
Ce mai vrea Pomanagiul de Manea? România e prea interesantă pentru el, să vadă dacă America e la fel de interesantă, dar ea e intesată de evrei, nu are loc de ei acolo. Trebuie să se dea drept un român exotic, probabil şi cu concursul I.C.R., unde e o oaza de Romanica, însă aici nu are loc de Urticaria, care ia tot, mă mir că nu e şi europarlamentară. Dacă te laşi de scris, cum s-a lăsat Diaconu de actorie, ajungi europlanat, dar Manea nu vrea să se lase de scris, el îi dă înainte, deşi persiflează ideea de „mândrie” românească, o să rămână cu semnul lui Băsescu de pe frunte, să nu mai ia în băşcălie limba română, fiindcă scrie în aceasta limbă, iar limba se răzbună! El îi consideră pe români frustraţi, incapabili să exporte altceva decât prostituate. E idiot şi pueril să fii mândru că esti român, domnule Manea, dar nu e idiot şi copilăresc să nu fi mândru că eşti evreu? Dacă ai fi fost mândru de aşa ceva, nu ai mai fi fost cinic cu mândria de a fi român, cu naţionalismul românesc şi cu dragostea de ţara. Aceste calităţi îţi lipsesc, fiindcă îţi lipseşte credinţa, adică eşti taman bun pentru a primi o decoraţie scuipată de la domnul preşedinte, care, jucător cum e, tocmai şi-a sters semnul de pe frunte şi ţi-l pasează. 

Vă jucaţi de-a scuipatul, domnilor, scuipaţi tot ce e sfânt, dar nu uitaţi însă, şi lingăii au o limită! A dovedit-o Herta Muller. Sper că Manea să înveţe lecţia, deşi el e făcut să dea mereu lecţii şi să ia premii. Cum scuipă ceva, ia un premiu! Are mai multe premii decât pagini a scris despre Burdujenii natali! Dar Manea nu le are cu patriotismul, el nu are ţară, e Norman fără de ţară. E făcut doar să ia premii, chiar şi decoraţii scuipate!

Grid Modorcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails