12.6.09

Pr. Arsenie Boca si profeticele icoane de la Draganescu

Despre parintele Arsenie Boca, uneori este o impietate sa vorbesti. Atat de mare, iubitor si nepretuit este, incat ar trebui sa-l veneram ca pe un adevarat sfant. Si chiar este un sfant despre care nu numai cei care l-au cunoscut direct, ci si cei care prin mijlocirea rugaciunii lui si-au rezolvat probleme grave ale vietii il considera o mare taina inca nedescifrata a Ortodoxiei romanesti. Astazi vom incerca - pe cat ne este puterea - sa vorbim despre pictura lui, atat de originala incat nu are egal in lume. Ce este de fapt aceasta misterioasa pictura?

Nu departe de soseaua Bucuresti - Alexandria, undeva spre dreapta, pe la kilometrul 28, se face un drum ce duce spre satul Draganescu. In acest loc a zugravit timp de 15 ani interiorul micutei biserici de tara parintele Arsenie. Fara exagerare, prin originalitatea picturii, biserica este, la randul ei, unica in lume. Munca la acest lacas a inceput in 1968 si s-a finalizat 15 ani mai tarziu. Parintele Arsenie Boca avea sa ajunga la Draganescu, izgonit fiind de autoritatile vremii din Manastirea Prislop.
Putinele date pe care le ofera pisania bisericii pictate de el, cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae”, lasa sa se inteleaga faptul ca parintele Arsenie a folosit pentru zugraveala tempera si ca este “o smerita marturisire ortodoxa de credinta exprimata plastic”.

Pravila in imagini, dialog duhovnicesc si testament

De ce este atat de originala si misterioasa aceasta pictura? La o prima analiza, ai putea crede ca, prin felul in care au fost redati sfintii, scenele biblice, pictura ar iesi din canoanele ortodoxe ale erminiei. In realitate insa, viziunea, tehnica si scenele inedite incluse in ansamblu denota o credinta traita si marturisita, cu toate pacatele vietii zilnice ale oamenilor. Intr-o forma extrem de rafinata, cu radacini in vechea pictura a manastirilor din Bucovina, scenele de la Draganescu sunt de fapt predicile pictate ale inca necanonizatului sfant Arsenie Boca. Un fel de dialog duhovnicesc intre preot si crestin, redat in culori, o pravila in imagini, guvernata de implacabilitatea lucrarii lui Dumnezeu. Noi credem ca pictura de la Draganescu este chiar mai mult, un testament al sfantului, cu toate cele neauzite de noi muritorii pana la el si cu toate cele ce trebuie facute pentru inviere.

Patimirile Sfântului Stefan cel Nou, profetie a mortii

Exista in multitudinea scenelor inedite una care are dimensiunea si profunzimea unei profetii. Este vorba despre icoana ce reda viata si patimirile Sfantului Stefan cel Nou, asezata in partea de rasarit a altarului, o scena netipica acestui loc. In jurul ei s-au iscat discutii si controverse, dar, in cele din urma, ucenicii marelui duhovnic au transat, se pare, problema. Ei cred ca acest detaliu reprezinta o profetie a mortii sale. Se stie, parintele Arsenie Boca avea darul vederii in duh si cel al profetiei, confirmat de nenumaratele exemple marturisite in anii din urma de catre cei care l-au cunoscut, asemenea monahilor din Pustia Egiptului. Aceasta ipoteza se bazeaza pe faptul ca viata si patimirile parintelui nostru se aseamana foarte mult cu cele ale Sfantului Stefan cel Nou care, ca si parintele Arsenie Boca, a plecat la Domnul intr-o zi de 28 noiembrie. Astazi, biserica de la Draganescu este cautata de oameni din toate colturile lumii. Unicitatea picturii ei, mesajul viu de dragoste si pocainta pe care il transmite atrag spre cateheza si inaltare pe toti cei ce au gustat din paharul Invierii lui Hristos. Ramane ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa-l aseze pe parintele Arsenie Boca, plecat dintre noi in 1989, acolo unde-i este locul, in randul sfintilor romani, mijlocitori ai rugaciunilor noastre la Cel fara de Inceput.

2 comentarii:

  1. Anonim6/20/2009

    asa este parintele arsenie este sfint.canonizat sau nu el nu poate fi scos din sufletul acestui popor atit de obidit si dosadit.fie ca noi toti sa avem parte de binecuvintarea sa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Parinte cu plecaciune ne rugam tie pentru dragoste ,mila si iubire intre oameni.Intareste credinta ca prin smerenie si rugaciune sa meritam ajutorul Domnului

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails