3.9.09

Mita franceza pentru pasapoartele biometrice

Investigatorii din Hexagon il ancheteaza pe Mihnea Berindei (foto), cercetator roman stabilit la Paris inainte de 1989 si membru fondator al GDS la Bucuresti, in scandalul pasapoartelor biometrice.

Imprimeria nationala franceza se afla in epicentrul unui scandal anchetat de justitie. Conform presei franceze, Imprimeria, care fabrica controversatele pasapoarte biometrice, ar fi dat mita de sute de mii de euro pentru a obtine contracte in state ca Romania, Georgia, Siria si Senegal. Spaga oferita de partea franceza in Romania este de 300.000 de euro, scrie Le Parisien. Dezvaluirile apar in contextul in care aceasta societate anonima, detinuta 100% de stat din 1994, s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati financiare majore.

Ancheta la Paris

Justitia franceza a deschis la 1 iulie o ancheta pentru "coruptia agentului public in strainatate, abuz cu bunuri sociale si tainuire a abuzului cu bunuri sociale", care vi­zeaza Imprimeria nationala din Paris. Aceasta este banuita ca ar fi acordat mita in valoare de cateva sute de mii de euro pentru a obtine contracte in Senegal, Siria, Romania si Georgia, nota ieri cotidianul Le Parisien. Contractul semnat in Romania, in 2004, avea ca obiect furnizarea unor documente fiscale in valoare de 20 de milioane de euro si ar fi fost obtinut in schimbul unei mite de 300.000 de euro, potrivit Le Parisien. Pentru Georgia, contractul de 1,4 milioane de euro avea ca obiect furnizarea de pasapoarte, la fel ca si in cazul Siriei si Senegalului, doar ca valoarea contractelor din aceste state era mai mica.

Mihnea Berindei perchezitionat

Presa franceza sustine ca sediul de la Paris al Impri­meriei a fost perchezitionat la inceputul anului, in cadrul unei anchete preliminare declansate in urma unor suspiciuni de coruptie in atribuirea unui contract in Romania. De asemenea, au fost perchezitionate locuin­tele mai multor persoane considerate "eventuali inter­mediari dubiosi", in frun­­te cu Loďc de la Cochetičre, fos­tul presedinte al Imprime­riei. Ancheta vizeaza, pe lista interme­diarilor, nume ca Mihnea Berindei, cercetator la Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta, Pascal Wajsman, fost editorialist la Le Figaro, Julien Turczynski, avocat din Paris, si Bruno Guez, consultant, implicat deja in scandalul Elf. In momentul demararii anchetei, directorul Imprimeriei nationale, Antoine Paoli, a recunoscut ca au existat "nereguli" in procedurile de obtinere a anumitor contracte. (L.P.)

Sursa: Ziua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails