3.9.09

Harta Secuimii, 5 lei; banii finanteaza lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) a tiparit 1.500 de harti administrative ale Tinutului Secuiesc, despre care a spus ca reprezinta imaginea doleantelor secuilor in privinta reformei administrative, transmite NewsIn.
Vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa la Sfantu Gheorghe, ca harta Tinutului Secuiesc tiparita de ei reprezinta o prezentare a identitatii regionale si a doleantelor lor, si arata totodata sunt programele CNS cu privire la reforma administrativa a Romaniei.
''Aceasta harta administrativa a Tinutului Secuiesc care vrem sa se infaptuiasca este de fapt o prezentare categorica a ceea ce inseamna identitatea regionala, a ceea ce inseamna doleantele si programul CNS cu privire la reforma administrativa a Romaniei. Este o oferta de fapt sau imaginea unei oferte pe care in acest proces de reforma administrativa o punem in fata opiniei publice din Romania'', a spus Ferencz Csaba.
Potrivit acestuia, harta reprezinta o anexa la statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, propus de CNS, si contine acele localitati, unitati administrative, stipulate in statutul de autonomie amintit.
Vicepresedintele CNS a mai spus ca harta costa 5 lei, iar banii colectati din vanzarea ei vor fi folositi pentru a duce mai departe lupta pentru autonomie.
Potrivit CNS, aceasta este prima harta administrativa a Tinutului Secuiesc care se doreste a fi autonom, este conceputa la scara 1 la 300.000 si are in colt sigla SIC, de la Terra Siculorum, semnul distinctiv regional al Tinutului Secuiesc.
Conducerea Consiliului National Secuiesc a dat publicitatii miercuri proiectele de hotarare care urmeaza sa fie votate de catre alesii Tinutului Secuiesc la adunarea care va avea loc sambata la Odorheiu Secuiesc, una dintre hotarari vizand stabilirea imnului, drapelului si stemei Tinutului Secuiesc.
"Imnul Tinutului Secuiesc este cel folosit de zeci de ani, compus de catre Mihalik Kálmán pe textul lui Csanády György. Stema Tinutului Secuiesc este stema adoptata de Consiliul National Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Drapelul Tinutului Secuiesc este cel adoptat de Consiliul National Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Semnul distinctiv regional al Tinutului Secuiesc este SIC, iar autoritatile locale din Tinutul Secuiesc vor acorda tot sprijinul ca aceasta sa fie inregistrat la Organizatia Internationala de Standardizare'', se arata in proiectul de hotarare.
Secuii vor proclama si o Declaratie privind reforma administrativa. ''Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european, conform careia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste'', se arata in documentul emis de CNS.
Maghiarii organizeaza sambata un ''Pre-parlament secuiesc'' in Harghita
Liderii Consiliului National Secuiesc (CNS) din judetul Covasna au declarat joi ca adunarea alesilor locali din Secuime, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Odorheiu Secuiesc, in judetul Harghita, se doreste a fi un ''protoparlament'' al Tinutului Secuiesc, transmite Agerpres.
Vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, a precizat ca adunarea alesilor locali vine in intampinarea reformei administrative a Romaniei, prilej cu care participantii isi vor exprima dorinta ca judetele Covasna, Harghita si Mures sa fie ''impreuna'', respectiv sa formeze regiunea ''Tinutul Secuiesc''.
''Alesii locali din aceste judete sunt cei mai indreptatiti sa-si spuna parerea in acest sens. (...) Adunarea se constituie ca un protoparlament, adica un preparlament al viitorului Tinut Secuiesc'', a declarat Ferencz Csaba.
Liderii CNS au mai mentionat si ca i-au propus primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, sa accepte sa conduca primul comitetul executiv interimar al Adunarii alesilor locali din Secuime, dar deocamdata nu au primit niciun raspuns din partea acestuia.
''Vrem sa linistim pe toata lumea ca nu vom declara sambata autonomia la Odorheiu Secuiesc. Acest lucru se poate face numai pe baze legale, adica va trebui legiferat, dar adunarea alesilor locali reprezinta un pas inainte pe calea autonomiei'', a declarat acesta.
Completandu-si colegul, Csinta Samu a declarat ca in cadrul adunarii de la Odorheiu Secuiesc vor fi adoptate cateva hotarari, care vor trasa sarcini concrete alesilor locali.
''Pe langa faptul ca ne exprimam dorinta si doleanta indreptatita, spunem noi, de autonomie, alesii locali vor trebui sa isi asume sa indeplineasca aceste planuri prin care vrem sa infaptuim autonomia Tinutului Secuiesc'', a spus Csinta Samu.
Liderii CNS s-au aratat dezamagiti de refuzul primarilor, viceprimarilor si consilierilor romani din judetul Covasna de a participa la aceasta adunare, mentionand ca si acestia ''ar trebui sa se considere parte componenta a Tinutului Secuiesc, asa cum ii consideram noi'' si sa vina sa isi spuna parerea despre reforma administrativa si viitorul teritoriului pe care locuiesc.
Comentand faptul ca si UDMR organizeaza o adunare similara la Miercurea Ciuc, pe 4 septembrie, membrii CNS au declarat ca cele doua sedinte se completeaza, fiind prin urmare ''doua acte ale aceleiasi piese''.
De asemenea, au mai spus ca ii vor indemna pe primarii si consilierii Partidului Civic Maghiar sa participe la ambele adunari, desi nu cunosc continutul documentelor care vor fi supuse dezbaterii in cadrul adunarii organizate de UDMR la Miercurea Ciuc, ce are ca tema tot autonomia teritoriala a ''Tinutului Secuiesc''.

Ziua Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails