14.8.10

Ambasada Cehiei la Bucuresti criticata de Alianta Familiilor. Imperialism cultural bazat pe "valori" homosexuale.


IMPERIALISMUL CULTURAL AL AMBASADEI CEHIEI LA BUCURESTI
Ce pret are suveranitatea nationala? Ce pret are moralitatea? Ambele sunt inestimabile si nu se negociaza.

V-am informat de mai multe ori din mai incoace despre amestecul ambasadelor straine in treburile romanilor. Am facut aceasta remarca in principal in legatura cu Declaratia Comuna pe care 11 ambasadori straini au seamnat-o in mai in sprijinul marsului homosexual de la Bucuresti. Ii reamintim: SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Franta, Cehia, Spania. Romanii din SUA au reactionat promt cu o scrisoare de protest remisa Ambasadei SUA pe 26 mai. La cererea AFR, crestinii canadieni au facut si ei un demers similar la Ambasada Canadei la Bucuresti, la Primul Ministru al Canadei, si la Ministerul de Externe al Canadei. Iar in comunicatii neoficiale AFR a cerut ambasadorului Africii de Sud sa-si retraga semnatura data Declaratiei Comune. In iunie d-l Ambasador sud african a dat dovada de respect si intelegere fata de cultura si suveranitatea Romaniei si si-a retras semnatura. I-am multumit atunci si ii multumim din nou. Nu asa insa stau lucrurile cu Republica Ceha, prietenii nostri mai apropiati.

In iunie AFR a inceput demersuri pe linga Ambasada Cehiei si Ministerul de Externe al Cehiei cerind retragerea semnaturii ambasadorului ceh. Intr-o scrisoare oficiala remisa AFR pe 1 iulie de catre Ministerul Ceh de Afaceri Externe, ni s-a comunicat ca Cehia isi mentine pozitia. Regretam pozitia intransigenta si de confruntare cu poporul roman pe care Republica Ceha a decis sa o ia privind o chestiune de interes pur national care nu are nimic de a face cu relatiile bilaterale romano-cehe sau cu relatiile internationale in general. In consecinta pe 26 iulie AFR a remis o scrisoare Ambasadei Cehiei la Bucuresti si Ministerului Ceh de Afaceri Externe cerind inca o data retragerea semnaturii ambasadorului in timp de 10 zile. AFR a mentionat deasemenea ca daca cererea noastra nu este rezolvata la nivel neoficial, vom informa publicul roman despre aceasta subminare grosolana a suveranitatii noastre nationale de catre Republica Ceha, o natiune cu care vreme de sute de ani am intretinut relatii de strinsa si sincera prietenie, la bine si la rau.

Actiunea Cehiei, ca de fapt si a celorlalti ambasadori straini, nu poate fi justificata. Constituie o subminare a suveranitatii noastre nationale. Unul din cele 7 principii universale ale relatiilor dintre state, mentionate si in Carta Natiunilor Unite, este neamestecul in afecerile interne ale statelor suverane. Rolul ambasadelor este sa comunice la nivel diplomatic intre state, nu la nivel nediplomatic sau sa ia pozitii privind afacerile interne ale diferitelor tari. Numim lucrul acesta o forma de hegemonie culturala si imperialism cultural.

Pozitia Cehiei insa ne surprinde si din alte puncte de vedere. Franta, Canada, Suedia, Marea Britanie, SUA, sau Olanda au fost si inca ramin “puteri” imperialiste. In mod traditional ele s-au amestecat in treburile altor state fara ca ele la rindul lor sa fie supuse imperialismului altor puteri. Cehia insa este o exceptie. Pe 21 august se vor implini 42 de ani de cind Uniunea Sovietica si alte state membre ale Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia abolindu-i in felul acesta suveranitatea nationala. Romania nu a participat la invazia Cehiei. Dimpotriva, Romania si-a periclitat suveranitatea nationala luind pozitii critice, deschise si oficiale fata de Uniunea Sovietica si invadarea Cehoslovaciei. Deasemenea Roamnia a participat la eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupatia germana in al Doilea Razboi Mondial. In consecinta, nu ne asteptam ca Cehia, o fosta victima a imperialismului german si sovietic, sa se alature celorlalte “puteri” care promoveaza imperialimsul cultural la nivel international, si sa ne ofenseze fara temei. Si mai ales nu ne asteptam ca Cehia sa nu dea dovada de intelegere dupa ce AFR i-a atras atentia, in mod politicos si deosebit de respectuos, ca ne-a submit suveranitatea nationala si ca ne-a jignit.

Din nefericire, Romania nu e singura tara in care Cehia promoveaza homosexualitatea. A facut-o in iunie si in Peru unde, impreuna cu celelalte state care au semnat Declaratia de la Bucuresti, a semnat Declaratia de la Lima, sprijinind marsurile homosexuale din Peru. Notam insa ca Declaratia de la Lima nu a fost semata de Canada sau de Africa de Sud. Suntem inclinati sa credem ca in sensul acesta interventiile noastre si ale altora au avut un oarecare efect pozitiv.

In plus, ne exprimam dezaprobarea si fata de implicarea Centrului Cultural Ceh din Bucuresti in marsul homosexual de la Bucuresti. Centrul Ceh a incurajat personalul roman sa participe la marsul homosexual. Acest lucru nu poate fi un obiectiv legitim sau potrivit al Centrului Cultural Ceh de la Bucuresti. Notam insa ca angajatii romani de la Centrul Cultural Ceh au inteles sensitivitatea acestei presiuni, au dat dovada de intelepciune, si au emis o nota de regret. Le multumim. Din nefericire, insa, directorul interimar al Centrului Cultural Ceh, d-l Vit Prudil, a emis o nota contrarie prin care a dezaprobat pozitia angajatilor romani. Deploram actiunea d-lui Vit Prudil pe care o gasim nejustificata si insensitiva.


Va redam aici mesajele de rigoare. Cu privire la invitatia Centrului Cultural Ceh va rugam sa sesizati materialele murdare si obscene la care publicul roman a fost invitat sa participe.

Invitatia la Mars din Partea Centrului Cultural Ceh

From: veronica angelescu <mailto:angelescu@czech.cz>

To: contact@altermedia.ro
Sent: Tuesday, May 11, 2010 10:00 AM
Subject: Sustine GAYFest

Lunea viitoare va invitam la un Documentary Mondays putin diferit. Haideti sa sustinem impreuna diversitatea alaturi de prietenii nostrii LGBT si de o bere Pilsner Urquel rece.


Gayfest este un festival al comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) si a sustinatorilor, prietenilor si simpatizantilor acestora. In program sunt incluse proiectii de film, cursuri de dans, dezbateri, workshopuri de pictura, o expozitie, o piesa de teatru, un concert de pian, petreceri si Marsul Diversitatii. Evenimentul va debuta pe data de 17 mai de Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si se va incheia pe data de 22 mai cu Marsul Diversitatii.


MEZIPATRA - Czech Queer Film Festival / short shorts / 17 mai / 18h00 / Centrul Ceh
MEZIPATRA este un festival de film specializat prezentand filme pe teme dedicate persoanelor gay, lesbiene, bisexuale si transgenders. Mezipatra a fost infiintat in 2000 in Brno si de atunci s-a extins in Praga si in alte orase din Cehia.
Short shorts: Amsterdam Diary, Dykes don't wear high heels, The Mind bender, Sometime somebody, Reunion, The Hope, The Wedding Dress, Roma Boys

eveniment organizat in colaborare cu Asociatia ACCEPT

Pentru mai multe detalii, intrati pe blog-ul nostru www.czech-it.ro <http://www.intersection.ro/intermail/lt/t_go.php?i=1307&e=NTAyNzU=&l=-http--www.czech-it.ro> sau contactati-ma.
toate cele bune, Veronica Angelescu, tel: +40 724205107, e-mail: angelescu@czech.cz, Centrul Ceh Bucuresti, str. Ion Ghica nr 11, sector 3

Mesajul d-nei Angelescu a ajuns si la colegii de la Altermedia care au ripostat la aceasta invitatie insensitiva, iar d-na Angelescu, intr-o nota ulterioara, si-a cerut scuzele de rigoare dupa cum urmeaza:

Centrul Ceh isi Cere Scuze

From: Angelescu Veronica

To: Asociatia Altermedia

Sent: Monday, May 17, 2010 11:35 AM

Subject: Centrul Ceh isi cere scuze

Buna ziua,



Va scriu acest mail cu scopul de a ne cere scuze. In primul rand va multumim pentru decenta cu care ati raspuns la newsletter. Spun asta pentru ca am primit foarte multe raspunsuri vulgare. Centrul Ceh sustine diversitatea si drepturile omului iar decizia de a fi parteneri GayFest ii apartine doamnei Monika Stepanova, fosta directoare a Centrului Ceh. I-am transmis mesajul dumneavoastra domnului Vit Prudil care este in momentul de fata director interimar si, toata echipa este de acord ca pe viitor sa nu ne mai implicam in organizarea evenimentelor de acest gen. Ne cerem sincer scuze pentru deranj!


Cu drag, Veronica Angelescu, pr & coordonator de evenimente, tel: +40 724205107
e-mail: angelescu@czech.cz Centrul Ceh Bucuresti, str. Ion Ghica nr 11, sector 3
www.czech-it.ro

D-l Vit Prudil insa ne-a adresat nota de mai jos, dind dovada de lipsa de respect fata de valorile noastre si dezaprobind pozitia angajatilor romani de la Centrul Cultural Ceh.

Nota D-lui Vit Prudil

6 iulie 2010

Buna ziua,

Va aducem la cunostinta ca informatiile aparute in articolul de la pagina
http://ro.altermedia.info/minoritati/dupa-centrul-ceh-si-ambasada-africii-de-sud-isi-retrage-adeziunea-fata-de-manifestarile-homosexualilor-romani_20184.html

(numit „Dupa Centrul Ceh, si Ambasada Africii de Sud isi retrage adeziunea fata de manifestarile homosexualilor romani“) legate de Centrul Ceh Bucuresti sunt cu totul eronate, iar directoratul Centrului Ceh Bucuresti nu a declarat nimic nou in ceea ce priveste participarea Centrului Ceh la festivalul Gayfest de anul viitor. In calitate de director al Centrului Ceh Bucuresti declar ca strategia noastra este in acord cu raspunsul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe care a fost trimis la Alianta Familiilor din Romania prin mail. Ca urmare cerem sa corectati informatiile inexacte, iar pe viitor - ca declaratii ale directoratului Centrului Ceh sa considerati doar informatiile emise de conducerea Centrului Ceh.

Cu stima, Vit Prudil, deputy director, Centrul Ceh Bucuresti, Ion Ghica 11, Sector 3, 030045, Bucharest, T: +4-021 303 9236, GSM: +4-0724 583068, IP: +420-234-668-326

Va redam mai jos, in traducere romana, corespondenta intre AFR, Ambasada Cehiei, si Ministerul de Externe al Republicii Cehe.

NOTA AFR CATRE AMBASADA CEHA

23 iunie 2010


Către Excelenta Sa Petr Dokládal

Ambasador al Republicii Cehe în România

Str. Ion Ghica Nr. 1

Sector 3, Bucureşti

Prin transmisie electronică şi facsimile

40-21-312-2539

Re: Notă de Protest cu Privire la Sprijinul Ambasadei Cehe faţă de Evenimentul GayFest din 2010 în România

Stimate D-nule Ambasador Dokládal,

Suntem Alianţa Familiilor din România, o organizaţie civică pentru familie şi prolife şi reprezentăm poziţiile morale şi valorile asumate de sute de mii de familii din România.

În mai 2010 dvs. v-aţi alăturat altor 10 ambasadori străini acreditaţi la Bucureşti într-o Declaraţie Comună în sprijinul evenimentului GayFest din 2010 în România. Vă scriem pentru a ne exprima adânca noatră dezamăgire şi dezaprobare faţă de acţiunea dvs. Considerăm semnarea de către dvs. a Declaraţiei ca fiind un afront faţă de România şi cetăţenii ei, ca o interferenţă de nescuzat în problemele lor interne şi ca o încălcare a suveranităţii lor populare şi naţionale.

Până nu demult homosexualitatea nu a fost realmente deloc cunoscută în România şi în cultura ei şi aproape cu totul străină vocabularului ei. A fost întotdeauna şi continuă să fie văzută ca un stil de viaţă imoral de către majoritatea covarsitoare a românilor, atât în Romania cât şi în afara ei. Cel mai recent sondaj făcut în România pe acest subiect arată că 91% dintre români resping homosexualitatea. Vă rugăm, prin urmare, să respectaţi sentimentele noastre cu privire la acest subiect foarte controversat şi să vă abţineţi de la a lua poziţii critice.

Românii nu iau astfel de poziţii cu privire la problemele morale cu care se confruntă societatea cehă şi se aşteaptă, în mod rezonabil, ca ambasadorul ceh să se comporte reciproc. Nu credem că este potrivit ca ambasadorul ceh să dea lecţii României pe subiectul homosexualităţii sau, în fond, pe orice alte subiecte cu privire la alte aspecte ale culturii sale. Semnarea Declaraţiei reflectă o hegemonie culturală din partea ambasadei cehe care n-ar trebui să exite în relaţiile dintre naţiuni.

În 1968, când ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, România a refuzat să se alăture invaziei. Dimpotrivă, a condamnat-o public şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul Cehoslovaciei punându-şi prin aceasta în pericol suveranitatea naţională. După cum vă puteti prin urmare imagina, am fost destul de surprinsi în mod neplăcut de faptul că 42 de ani mai târziu Republica Cehă a violat suveranitatea noastră natională si ne-a ofensat. Pentru sute de ani cetătenii din România si cehii si slovacii au fost prieteni apropiati si fideli, atât în vremuri bune cât si rele. Prin urmare, nu am meritat să fim ofensati de acest gest al ambasadei cehe. În timp ce ambasada dvs. s-ar putea să fi câstigat puncte în faţa câtorva români, ea a pierdut puncte în faţa foarte multor români care au luat sau vor lua cunoştinţă de Declaraţia Comună şi care se întreabă cu consternare de ce i-ar ofensa astfel ambasada cehă.

Rolul unei ambasade este de a face legătura între naţiuni la nivel oficial guvernamental, nu de se sustrage regulilor de bază ale diplomaţiei şi a lua poziţii în problemele de morală ale ţării gazdă. Credem, de aceea, că ambasada cehă a comis o greşeală şi vă solicităm cu respect o scrisoare prin care să vă cereţi scuze sau o scrisoare de retractare.

Încheiem prin a afirma că vă respectăm poziţia şi oficiul. Iubim poporul Republicii Cehe şi ne simţim înrudiţi cu el în virtutea istoriei noastre comune şi a valorilor şi principiilor creştine. Apreciem, de asemenea, marea contribuţie pe care acesta a adus-o de-a lungul secolelor în promovarea culturii şi a speranţei în lume.

Totuşi, în acelaşi timp, trebuie să vă cerem cu respect ca în viitor dvs., ambasadorii care vor urma şi Ambasada Cehiei din Bucureşti să vă abţineţi de la a sprijini sau instiga homosexualitatea în România. Vă rugăm limitaţi-vă rolul dvs. si al ambasadei dvs. la ceea ce este potrivit în conformitate cu regulile acceptabile ale diplomaţiei.

Alianta Familiilor din Romania

cc:

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerstvo zahraničních věcí

Republica Cehă

Raspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehia

Praga, 1 iulie 2010

Am primit scrisoare dvs. din 23 iunie 2010 în care deplângeaţi acţiunea E.S. Petr Dokrádal, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe la Bucureşti, care, împreună cu alţi zece ambasadori, şi-a exprimat sprijinul pentru cea de-a şasea sărbătoare Gay Fest la Bucureşti.

Dorim să vă atragem atenţia asupra faptului că România, precum şi celelalte 26 de state membre ale UE, este semnatară a Tratatului de la Lisabona, care în Articolul 2, Paragraful 18 afirmă explicit că „în definirea şi implementarea politicilor ei, Uniunea trebuie să urmărească combaterea discriminărilor pe bază de sex, origine rasială sau etnică, religie sau credinţă, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală”. De aceea, sprijinul pentru Gay Fest nu poate fi interpretat în niciun caz ca şi o tentativă de a interfera cu afacerile interne ale României.

Al dvs. cu sinceritate,

Josef Boháč

Director

Departamentul Procesării Informaţiei

Raspunsul AFR (26 iulie 2010)

In data de 13 Iulie 2010, am primit din partea Ministerului Ceh de Externe un raspuns la scrisoarea datata din 23 Iunie 2010, trimisa de Alianta Familiilor din Romania, in care am protestat implicarea Ambasadei Republice Cehe in desfasurarea marsului homosexual din Bucuresti, ce s-a desfasurat in luna Mai 2010. Cu respect, consideram acest raspuns ca fiind unul inadecvat si chiar deranjant.

Tratatul de la Lisabona nu da dreptul Ambasadei Republice Cehe sa intervina in problemele interne ale Romaniei. Poporul roman nu a semnat Tratatul de la Lisabona, doar Guvernul Romaniei. Ca urmare, orice nelamurire a Guvernului Ceh ce ar putea aparea cu privire la modul de punere in aplicare in Romania a Tratatului de la Lisabona, ar trebui adresata Guvernului Roman, si nu cetatenilor romani. Extrapolarea dumneavoastra cu privire la Tratatul de La Lisabona, ce confera autoritate Ambasadei Republice Cehe de a submina suveranitatea noastra nationala este prin urmare respinsa, si este privita ca o expunere a hegemoniei culturale cehe in Romania.

Mai mult, suntem nedumeriti de invocarea Tratatului de la Lisabona ca o justificare pentru actiunile intreprinse de dumneavoastra, luand in considerare faptul ca in urma cu 42 de ani, Uniunea Sovietica si-a justificat suprimarea suveranitatii Republicii Cehe in baza unui alt tratat, si anume Pactul de la Varsovia. Ca urmare, Republica Ceha ar fi trebuit sa invete din subminarea abuziva a propriei suveranitati nationale si sa respecte suveranitatea nationala a altor tari. Se pare insa ca ne-am inselat in presupunerea noastra.

In plus, scoatem in evidenta ca Republica Ceha nu este un model al nondiscriminarii pentru Romania sau pentru restul lumii si, sincer, consideram ca nu are autoritatea morală de a da lectii poporului român in probleme ce tin de discriminare. Dupa cum foarte probabil stiti, in Ianuarie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de catre Republica Ceha prin discriminarea faţă de minoritatea rromilor. Detaliile cazului Dh v Republica Ceha, motivate din punct de vedere etnic si rasial, reflecta segregarea minoritatii rrome de catre autoritatile cehe. Detaliile sunt intr-adevar, o constatare foarte grava si ingrijoratoare, in opinia ECHR. http://www.inclusion-europe.org/einclude/index.php?option=com_content&task=view&id=121&Itemid=35. Cu toate acestea, nu cunoastem vreun oficial roman care sa fi criticat Republica Ceha pentru discriminarea impotriva minoritatii rromilor. Si chiar daca astfel de critici ar fi avut loc, ar fi fost improprii si nepotrivite.


De asemenea suntem constienti de faptul ca eutanasia este practicata la scara larga in Republica Ceha, chiar daca legislatia interzice o interzice. Desi suntem ingroziti sa citim despre aceste incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului, totusi nu credem ca ar fi adecvat pentru noi sa judecam sau sa criticam Republica Ceha pentru acest neajuns. http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/doctors-admit-euthanasia-being-applied-in-czech-hospitals-press/394479.
Inca o data, cerem Ambasadei Cehiei sa emita o nota de scuze sau de retractare. Va rugam sa faceti acest lucru in urmatoarele 10 zile calendaristice. Ati abuzat de ospitalitatea extinsa catre dumneavoastra din partea poporului roman, iar cetatenii Romaniei sunt destul de deranjati de comportamentul inadecvat al dumneavoastra in tara lor. Ati abuzat si de prietenia pe care cetatenii Romaniei au aratat-o poporului ceh timp de sute de ani.
In cazul in care Ambasada Ceha nu va emite nota de scuze si de retractare solicitata, luna viitoare, Alianta Familiilor din Romania, va emite o nota publica de protest impotriva Ambasadei Cehiei. Vom sublinia ca in urma cu 42 de ani, in August 1968, Romania si-a pus in pericol suveranitatea sa nationala prin opunerea invaziei Sovietice din Cehoslovacia si ca 42 de ani mai tarziu, Ambasada Ceha submina in mod arogant suveranitatea noastra nationala.

In acelasi timp ne plangem si avem in vedere faptul ca hegemonia culturala ceha nu este limitata doar la Romania, ci aparent se intinde pe tot globul. In ultimele luni, Ambasada Republice Cehe din Lima a facut o alta declaratie, prin care sustine marsurile homosexualilor din Peru. Aceasta actiune este si ea extrem de nepotrivita. Nu exista nicio scuza pentru implicarea Republice Cehe in suveranitatea nationala a acestei tari. Statul Peru nu este inclus in Tratatul de la Lisabona, iar Republica Ceha nu face parte din Organizatia Statelor Americane.
In incheire, va asiguram inca odata de respectul nostru pentru dumneavoastra. Totusi, am dori sa rezolvam aceasta problema in mod particular si speram sa dati curs invitatie noastre.

ROSTUL ACESTOR DEMERSURI

Socotim ca este important sa cunoasteti ca Romania, la fel ca si o multiume de alte tari, este tinta unei hegemonii culturale promovate de “marile puteri” care in mod traditional au promovat imperialismul la nivel mondial. Aceste tari beneficiaza de resurse financiare imense pe care le folosesc pentru promovarea ideologiei seculare, in toate aspectele si nuantele ei, in restul lumii. Fie ca este vorba de avort, ateism, imoralitate sexuala, subminarea libertatii religioase, educatia sexuala a tinerei generatii, aceste “mari puteri” se cred infailibile iar pe cei care gindesc diferit ii desconsidera ca fiind inapoiati. Gasim lucrul acesta extrem de alarmant, nepotrivit si dezgustator. Romania nici o data nu a cautat sa-si impuna valorile asupra altor tari, si se asteapta ca nici alte tari sa nu incerce acelasi lucru in Romania. Nu ne-am amestecta nici o data in treburile nimanui si ne asteptam sa fim tratati cu acelasi respect si la pe picior de egalitate.

Din nefericire Guvernul actual al Romaniei da dovada de slabiciune privind asertivizare intereselor si suveranitatii nationale. Cine nu isi asertivizeaza suveranitatea nationala o pierde. Cine nu isi asertivizeaza valorile, le pierde. Cine nu isi asertivizeaza interesle, si le pierde. Cerem deci ca valorile noastre nationale si traditionale sa ne fie respectate, la fel ca si suveranitatea noastra nationala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails