31.12.10

Traditii romanesti. Cu steaua si cu plugusorul

Nu stiu cum as face si îndemn pe tot mai multi frati noi veniti sã porneascã cu steaua si plugusorul. Cãci, colindând sub lumina blândã a stelei, vor putea rãspãndi în inimi bucuria de peste veac a nasterii Mântuitorului si vor putea aduce în multe case mesagiul de tristete si neagrã suferintã a fratilor de sub robia bolsevicã. Iar cu plugusorul, pe lângã cinstea ce-o vor face unei sfinte traditii nationale, vor putea desteleni ogorul sufletelor pentru a arunca în el sãmânta dragostei si lucrãrii pentru binele tuturor. La flacãra fierbinte a unor asemenea ocazii, ghiata rãcelilor si urii se topeste.

In bucuria unor asemenea momente, se apropie si altarele strãbune si tinerii români cari, in multe cazuri, din neglijenta noastrã sunt atrasi spre alte cercuri sociale.

Sã iesim din Crãciunul "fiecãruia". Sã pornim cu colindul si plugusorul. Sã sãrbãtorim Crãciunul celor multi. Crãciunul românesc de totdeauna. Cu bucurie si generozitate. Cu sufletul smerit si regãsit. Porniti, sã-l colindãm si sã-l urãm, in aceste momente cruciale ale istoriei, pe însusi Dumnezeu. Cãci sãrbãtorile iernei sunt ale pãcii si ale intoarcerii la ordinea naturalã a lumii.

Nu ezitati, deci, fratii mei. Aici nu aveti de strãbãtut troenele grele din tarã. Aici pânã si plugusorul e motorizat. Nu costã nici obosealã. Numai dragul de a merge. Si mesagiul bucuriei pe care trebuie sã-l împãrtãsiti...
Trãind bucuriile împreunã, vom sti toti sã fim împreunã si la greu. Cã orice am zice si face, pânã la urmã nu putem evada din destinul românesc. Sã pornim deci cu steaua. Iar pentru Sf. Vasile pregãtiti-vã harapnicele si clopotele...

Vasile POSTEUCÃ
Ziarul "America", 24 Decembrie 1957

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails