11.3.11

Seismul devastator din Japonia, urmat de un tsunami de zece metri. Vezi cele mai recente informaţii

Update 14.27 - Oficialii japonezi au anunţat că numărul morţilor a ajuns la 90.

Update 14.35 - Stare de urgenţă în Ecuador, în urma seismului din Japonia. Mii de oameni sunt evacuaţi din calea valului devastator. 

Update 14.35 - Politiţia japoneză, citată de AP, a anunţat că numărul morţilor a ajuns la 60. 56 de persoane au fost date dispărute.

Update 14.00 - Până în prezent au fost semnalate 40 de replici ale cutremurului, anunţă seismologii americani.

Update 13.55: Primele valuri provocate de tsunami au ajuns în America Latină

Update 13.50: Transporturile în Tokyo au fost închise, potrivit Reuters.

Update 13.40: Numărul morţilor a ajuns la 44, potrivit Reuters. 

Update 13.15 : Autorităţile japoneze au declarat stare de alertă la centrala nucleară Onagawa după ce s-a înregistrat o defecţiune la sistemul de răcire al unui reactor, în urma seismului, informează BBC. Potrivit businessinsider.com, Japonia a declarat stare de alertă nucleară. 2.000 de persoane au fost evacuate.

Update 12.45 - Alertă de tsunami pe coastele americane şi canadiene

Update 12.35 - O româncă stabilită în Osaka, Japonia susţine că numărul morţilor a ajuns la 39, iar cel al răniţilor, la 45. Autorităţile japoneze citate de AP anunţă 32 de morţi. Insulele Hawaii se pregătesc pentru tsunami.

Update 12.20 - Numărul morţilor a ajuns la 29, potrivit autorităţilor japoneze, citate de BBC News.

Update 12.10 - Incendiu la o centrală nucleară din Onagawa

Update 12.00- Numărul morţilor a ajuns la 26, anunţă AFP.Update 11.30 - Japonia a resimţit 13 replici cu o magnitudine de peste 6.0, informează USGS. Un cutremur cu magnitudinea de 4.5 a fost înregistrat în Hawaii. Potrivit Huffington Post, a fost emisă alertă de tsunami pentru coasta de vest a SUA, inclusiv statele California şi Oregon.

Update 11.25 - Autorităţile locale din statul american Hawaii, insulele Filipine şi insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coastă.

Update 11.15:  Primele valuri seismice, cu o înălţime de până la un metru, au fost înregistrate în insulele Kurile. 11.000 de persoane au fost deja evacuate, a anunţat Centrul pentru tsunami din Sahalin, citat de AFP.

Update 11.10 - Autorităţile japoneze: Numărul morţilor a ajuns la 19. Este cel mai puternic produs în Japonia vreodată.

Update 11.05 - Reuters anunţă cel puţin zece morţi.

Update 10.50:  O replică de 6,7 a cutremurului puternic care a afectat vineri Japonia s-a produs în largul regiunii Tokyo, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie, citată de AFP.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, informează CNN.  Seismul a generat un tsunami de pânã la zece metri înãlţime, în nordul Japoniei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, in timp ce altele au fost evacuate. Până la această oră, au fost anunţaţi patru morţi. Deocamdată, nu se cunoaşte numărul exact al victimelor.

Cutremurul a fost resimţit şi la Tokyo, timp de cel puţin douã minute. Majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi. Potrivit seismologilor americani, cutremurul s-a produs la 250 de kilometri de capitală, la o adâncime de 20 de mile, informează  BBC News, Seismul a avut loc la ora 14.46  (ora Japoniei).

Specialiştii americani susţin că seismul petrecut vineri în Japonia a fost cel mai puternic din ultimul secol.

Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, Mai multe persoane au fost rănite, potrivit pompierilor şi medicilor citaţi de AFP. Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.


Tsunami distrugător în Japonia, Rusia şi Filipine

Autorităţile japoneze au emis o alertã de tsunami de nivel maxim. Coasta japoneză ar fost lovită de un tsunami de mare amploare, a cãrui înãlţime a ajuns pânã la zece metri.  Alerta de tsunami vizează atât teritoriul Japoniei, dar şi Rusia, Insulele Mariane şi Filipine.

 "Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore", au precizat experţii.

Seismologii au plasat în alertă şi Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.


Potrivit imaginilor emise de televiziunile locale, coasta Japoniei a fost lovită de un tsunami de zece metri. Imaginile arată cum mai multe maşini şi case plutesc pur şi simplu pe apele care au inundat un oraşel de coastă.

Principalul aeroport din Tokyo a fost închis de către autorităţi, în urma seismului. În urmă cu două zile, Japonia a fost zguduită de un alt seism puternic, de 7,4.

Cel puţin şase incendii au fost semnalate la Tokyo, in urma cutremurului, informează agenţia de presă Jiji, citată de AFP. Un incendiu de amploare s-a produs la o rafinărie din oraşul Iichihara, din regiunea Tokyo.

Sursa: Ziare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails