11.3.11

Si China vrea controlul total al populatiei

Autorităţile din capitala Chinei comuniste vor testa în această vară un nou sistem cu ajutorul căruia vor fi în stare să-i localizeze cu exactitate pe proprietarii telefoanelor mobile.


Noul sistem al regimului de la Beijing pare la prima vedere inofensiv. Vicedirectorul Comisiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie de la Beijing, Li Guoguang, a declarat televiziunii de stat că primăria capitalei va reuşi, cu ajutorul noului sistem, să dizolve nesfârşitele ambuteiaje.

Experţii în telecomunicaţii declară însă deschis că rămâne un mister de ce este necesar controlul şi localizarea exactă şi în timp real a peste 17 milioane de locuitori ai Capitalei, doar pentru un mai bun ghidaj al traficului.
"Cred că acest sistem este absolut inutil şi violează sfera intimă a clienţilor şi centăţenilor. În fond, administraţia nu are alt interes decât controlul populaţiei şi stabilitatea socială", spune un expert în telecomunicaţii, care, de frica represaliilor, doreşte să rămână anonim.

Apărătorii drepturilor omului, disidenţii şi jurnaliştii străini trebuie să înţeleagă că telefoanele lor mobile pot fi supravegheate. Mulţi militanţi pentru Drepturile Omului sunt siguri că autorităţile le verifică mişcările şi le supraveghează convorbirile cu ajutorul semnalelor transmise de telefoanele lor mobile. Noul sistem oferă autorităţilor şansa de a extinde observaţia asupra altor milioane de chinezi.

Telefoanele mobile nu sunt doar utile 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Telefoanele mobile nu sunt doar utile
Telefoanele mobile ca mijloc de control

"Suntem martorii unei extinderi a controlului (efectuat de regimul comunist chinez). Toate acestea sunt o consecinţă directă a nervozităţii strârnite guvernului de chemările anonime la protest şi de rolul jucat de tehnologia modernă şi de telecomunicaţii în revoltele din Orientul Apropiat şi Mijlociu", a explicat Wang Songlian. Songlian este expert al organizaţiei Chinese Human Rights Defenders din Hongkong.
Potrivit presei, activiştii partidului comunist chinez au asigurat că datele personale ar urma să fie în continuare "protejate" şi că nu vor fi publicate. Însă criticii noului sistem nu se arată deloc liniştiţi de aceste declaraţii.
Administraţia chineză a înăsprit deja de anul trecut controlul asupra utilizatorilor de telefoane mobile. Între timp, fiecare proprietar sau utilizator al unui celular trebuie să poată fi identificat iar cartelele reîncărcabile nu mai sunt vândute decât după prezentarea unui act de identitate. Regulamentele de până acum corespund celor din alte ţări, dar prin noul sistem, administraţia contravine dreptului chinez, conform căruia doar procuratura are dreptul de a-i pune sub observaţie pe cetăţeni.

Autorităţile intenţionează să testeze sistemul în prima jumătate a anului curent în două din cele mai dens populate cartiere din Beijing.

Autori: Ruth Kirchner/ Maria Pascu
Redactor: Petre M. Iancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails