15.10.11

"România cea răbdătoare” a înnobilat Sărbătoarea Sfintei Parascheva


Un sobor impresionant de preoţi condus de ÎPS Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat vineri dimineaţă slujba specială la praznicul Sfintei Parascheva. 45.000 de credincioşi au asistat înfriguraţi la ceremoniile desfăşurate în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Spre deosebire de alţi ani, politicienii au fost prezenţi în număr scăzut, poate şi pentru a se feri de populaţia apăsată de necazuri. Vremea nefavorabilă i-a făcut pe unii dintre pelerini să cedeze fizic, zeci de pacienţi primind îngrijiri medicale la spital. Sărbătoarea din acest an a Sfintei Parascheva a fost una o oamenilor cu adevărat necăjiţi, a celor care din disperare au căutat ajutor divin pentru a trece de probleme şi necazuri închinându-se la moaştele Sfintei Parascheva şi  ale Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, care au fost aduse încă de miercuri în capitala Moldovei.

"O Românie a oamenilor răbdători”, cum i-a caracterizat pe  credincioşi în discursul său ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, putea fi întâlnită în fiecare colţ al Iaşiului de la primele ore ale dimineţii din ziua hramului Sfintei Parascheva. Pe malul Bahluiului, înghesuiţi în câte o Dacie hârbuită, unii dintre comercianţii participanţi la Sărbătorile Iaşiului aţipeau abia către dimineaţă toropiţi de frig şi de foame.

La intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane, câţiva pelerini se opriseră în faţa ecranului uriaş şi urmăreau slujba. Pe straturile de pământ din curte, după rândurile de flori, adevăraţii credincioşi plângeau în genunchi. Într-un colţ, pe iarbă, sub o haină groasă imensă dormea un copil de nici patru ani, cuprinzându-şi în braţe tatăl.

Dinu Alexandra, de 73 de ani, din comuna Bâscoveni, judeţul Teleorman, îşi poartă trupul firav sprijinită-n toiag. A aţipit alături de alţi credincioşi până la trei dimineaţa pe podeaua Mitopoliei, învelită în propriile haine. Plânge, spunând că e singură. "Sunt doar cu Dumnezeu. Am o singură fiică la muncă în Italia. Nu vrea să mai ştie de mine, spune că am pensie de şase milioane. Daţi-mi şi mie măcar cinci lei să ajung după slujbă măcar până la Gară”, se roagă femeia de reporter.

Catedrala e înconjurată de o mare de credincioşi. În special în faţa intrării în biserică, lângă scena special amenajată, sunt adunaţi cei mai mulţi dintre ei, unii abia mai ţinându-se pe picioare. Un bărbat îşi poartă copilul de zece ani în braţe, o ţigancă grasă se împinge în spate. Mai încolo e un tânăr slab, sprijinit în toiag, lângă mai multe femei cu broboade pe cap. Mulţi călugări cu bărbile lungi şi cuşmele înnegrite de soare. Cu toţii rostesc Tatăl Nostru atunci când ceremonialul permite.

În faţa catedralei sunt trei scene. În mijloc, soborul de preoţi, în stânga şi în dreapta invitaţii, printre care politicieni şi oamenii ai bisericii. Varujan Vosganian, Lavinia Şandru, Primarul Iaşiului şi alţii. La un moment dat îşi face apariţia şi un om al Guvernului. Vasile Timiş, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Preotul Constantin Sturzu de la Mitropolie îi face loc. Demnitarul nu are timp şi nici dispoziţie să stea la rând cu pelerinii. I se face culoar până la baldachin. Se închină la moaşte, sărută racla. Pleacă încărcat  cu energie pozitivă.

Înalţii prelaţi primesc sfânta împărtăşanie. Urmează şi oamenii de rând. Pentru că e înnourat şi atât de frig afară, ÎPS Teofan nu aşteaptă să termine aceştia că ia cuvântul, aşa cum o fac an de an. "Pentru că e frig, o să încep mai devreme”, îşi motivează Mitropolitul graba. "Am văzut în aceste zile inimi care şi-au aplecat genunchii în faţa Sfintei Parascheva. Voi, pelerinii, reprezentaţi România cea adâncă, cea dinlăuntru, care nu se vede, dar care susţine coloana ţării. Pelerinii care aşteaptă pe o astfel de vreme, dintre care unii se văd, alţii nu, reprezintă România verticală. Ei sunt România adânc înrădăcinată. Voi sunteţi România care ştie să nu doarmă în timp de noapte şi care face ca ţara şi biserica să dăinuiască. Voi sunteţi România cea reală cu mâinile bătătorite de muncă pe ogoare sau la catedră. Sunteţi România cea răbdătoare, adică cea puternică, că din răbdare izvorăşte puterea. Sunteţi România euharistică, cea care mulţumeşte lui Dumnezeu. Să fiţi mai departe tot aşa!”, a spus ÎPS Teofan la finalul discursului.   

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails